Title
Evaluacija genotipova bosiljka (Ocimum spp.) gajenih u Srbiji
Creator
Beatović, Damir V., 1970-
Copyright date
2013
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 23.09.2013.
Other responsibilities
mentor
Jelačić, Slavica, 1958-
član komisije
Prodanović, Slaven, 1964-
član komisije
Lakić, Nada, 1954-
član komisije
Krstić- Milošević, Dijana
član komisije
Menković, Nebojša
Academic Expertise
Tehničko-tehnološke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Poljoprivredni fakultet
Alternative title
Evaluation of basil genotypes (Ocumum spp.) grown in Serbia
Publisher
Beograd : [D. V. Beatović]
Format
PDF/A (187 listova)
description
Biotehniĉke nauke - Lekovito, aromatiĉno i zaĉinsko bilje / Biotechnical Sciences
- Medicinal, Aromatic and Spice Herbs
Abstract (sr)
Evaluacija genotipova bosiljka (Ocimum spp.) obuhvatila je proučavanje agro-morfoloških, hemijskih i bioloških osobina herbe i etarskog ulja. Materijal za realizaciju istraživanja činilo je trinaest introdukovanih genotipova bosiljka.
Evaluacija genotipova bosiljka izvršena je na nivou fenotipa, po obliku izraņenosti kvantitativnih i kvalitativnih osobina. Upotrebna vrednost, hemotipska pripadnost i biološka aktivnost određena je na osnovu karakteristika etarskog ulja i herbe. Analizirano je 14 kvantitavnih i 15 kvalitativnih agro-morfoloških osobina genotipova bosiljka.
Na nivou svih trinaest genotipova, za analizirana kvantitativna svojstava, genetička varijansa je činila najveći deo ukupne fenotipske varijanse. Koeficijent heritabilnosti u širem smislu za sve ispitivane agro-morfološke osobine iznosio je preko 99%, što ukazuje da su osobine genetički snaņno uslovljene i u visokom stepenu nasledne.
Kvalitativna svojstva stabljike, lista i cvasti analizirana su osnovu na morfoloških markera po procedurama UPOV-a, i konstatovane su razlike između ispitivanih genotipova. Ocena dekorativne vrednosti genotipova bosiljka izvršena je na osnovu kvantitativnih i kvalitativnih osobina lista, cvasti i stabljike.
Genotipovi bosiljka se među sobom značajno razlikuju po količini (%) etarskog ulja u suvoj herbi. Prosečna količina etarskog ulja u herbi varirala je od 0,61% (Fino verde) do 1,05 % (Purple ruffles). Koeficijent heritabilnosti u širem smislu za količinu etarskog ulja iznosio je preko 98% što ukazuje na to da je ova osobina genetički snaņno uslovljena.
GC/MS etarskih ulja identifikovano je 75 komponenti što predstavlja 100% ukupnog hemijskog sastava. Od identifikovanih komponenti 29 pripadaju monoterpenima, 33 seskviterpenima, 6 fenilpropanoidima i 7 drugim jedinjenjima. U etarskom ulju genotipa Fino verde identifikovano je najviše komponenti (63) a najmanje kod Siam queen (37)...
Abstract (en)
Evaluation of basil genotypes (Ocimum spp.) has encompassed the study of agro-morphological, chemical and biological properties of the herbe and the essential oil. Materials used in the examination included 13 introduced basil genotypes.
Evaluation of basil genotypes has been carried out on the level of phenotypes, according to the measurability level of qualitative and quantitative properties. Usability value, chemotype class and biological activity has been determined based on the properties of the essential oil and the herb. The analysis has included 14 quantitative and 15 qualitative agro-morphological properties of phenotypes.
Regarding the quantitative properties analyzed, the total phenotype variance was made of the genetic variance on the level of all thirteen genotypes. Regarding all examined agro-morphological properties in a larger sense, heritability was over 99%, indicating to the properties as genetically conditioned and considerably heraditary.
UPOV procedures were applied to analyze stem, leaf and blossom qualitative properties based on morphological markers; differences among the genotypes examined were thus determined. Decorative value of basil genotypes was assessed based on qualitative and quantitative properties of the stem, leaf and blossom.
There are considerable differences among basil genotypes as per the quantity (%) of essential oil in a dry herb. Average quantity of essential oil in a herb varied from 0.61% (Fino verde) to 1.05% (Purple ruffles). Heritability considered in a larger sense in terms of the quantity of essential oil was over 98%, which indicated that this property was strongly genetically conditioned.
GC/MS identify 75 components in essential oils. Among the components identified, 29 were classified as monoterpenes, 33 as sesquiterpenes, 6 as phenylpropanoids and 7 as other...
Authors Key words
bosiljak, genotipovi, agro-morfolońke osobine, etarsko ulje, hemotipovi, ukupni fenoli, antocijani, antimikrobna aktivnost, antioksidativni potencijal
Authors Key words
basil, genotypes, agro-morphological properties, essential oil, chemotypes, total phenolics, anthocyanins, anti-microbial activity, antioxidantion potential
Classification
635.71:575.22(497.11)(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Evaluacija genotipova bosiljka (Ocimum spp.) obuhvatila je proučavanje agro-morfoloških, hemijskih i bioloških osobina herbe i etarskog ulja. Materijal za realizaciju istraživanja činilo je trinaest introdukovanih genotipova bosiljka.
Evaluacija genotipova bosiljka izvršena je na nivou fenotipa, po obliku izraņenosti kvantitativnih i kvalitativnih osobina. Upotrebna vrednost, hemotipska pripadnost i biološka aktivnost određena je na osnovu karakteristika etarskog ulja i herbe. Analizirano je 14 kvantitavnih i 15 kvalitativnih agro-morfoloških osobina genotipova bosiljka.
Na nivou svih trinaest genotipova, za analizirana kvantitativna svojstava, genetička varijansa je činila najveći deo ukupne fenotipske varijanse. Koeficijent heritabilnosti u širem smislu za sve ispitivane agro-morfološke osobine iznosio je preko 99%, što ukazuje da su osobine genetički snaņno uslovljene i u visokom stepenu nasledne.
Kvalitativna svojstva stabljike, lista i cvasti analizirana su osnovu na morfoloških markera po procedurama UPOV-a, i konstatovane su razlike između ispitivanih genotipova. Ocena dekorativne vrednosti genotipova bosiljka izvršena je na osnovu kvantitativnih i kvalitativnih osobina lista, cvasti i stabljike.
Genotipovi bosiljka se među sobom značajno razlikuju po količini (%) etarskog ulja u suvoj herbi. Prosečna količina etarskog ulja u herbi varirala je od 0,61% (Fino verde) do 1,05 % (Purple ruffles). Koeficijent heritabilnosti u širem smislu za količinu etarskog ulja iznosio je preko 98% što ukazuje na to da je ova osobina genetički snaņno uslovljena.
GC/MS etarskih ulja identifikovano je 75 komponenti što predstavlja 100% ukupnog hemijskog sastava. Od identifikovanih komponenti 29 pripadaju monoterpenima, 33 seskviterpenima, 6 fenilpropanoidima i 7 drugim jedinjenjima. U etarskom ulju genotipa Fino verde identifikovano je najviše komponenti (63) a najmanje kod Siam queen (37)...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.