Title
Proizvodni rezultati tovnih pilića i kokoši nosilja hranjenih smešama sa različitim učešćem sirovog zrna soje
Creator
Petričević, Veselin D., 1984-
Copyright date
2014
Object Links
Select license
Autorstvo 3.0 Srbija (CC BY 3.0)
License description
Dozvoljavate umnožavanje, distribuciju i javno saopštavanje dela, i prerade, ako se navede ime autora na način odredjen od strane autora ili davaoca licence, čak i u komercijalne svrhe. Ovo je najslobodnija od svih licenci. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/rs/deed.sr_LATN Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 20.02.2015.
Other responsibilities
mentor
Jokić, Živan, 1958-
član komisije
Pavlovski, Zlatica
član komisije
Vitorović, Duško, 1954-
član komisije
Lukić, Miloš
član komisije
Đermanović, Vladan
Academic Expertise
Tehničko-tehnološke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Poljoprivredni fakultet
Alternative title
Production performance of broilers and laying hens fed mixtures with different share of raw soybean grain
Publisher
[V. D. Petričević]
Format
162 lista
description
Biotehničke nauke - Živinarstvo
Abstract (sr)
Ispitivan je uticaj ishrane živine smešama koje sadrže dve sorte soje domaće
selekcije, od kojih je jedna sa smanjenim sadržajem tripsin inhibitora (TI) dok druga
sadrži standardni nivo TI, i nivoa sirovog zrna soje obe sorte u završnim smešama za
ishranu brojlerskih pilića i u ishrani kokoši nosilja na proizvodne rezultate, kvalitet
pilećeg mesa i kvalitet jaja.
Ogledi su izvedeni po principu dvofaktorijalnih, pri čemu je ogled sa brojlerskim
pilićima imao 10 tretmana ishrane (2 sorte x 5 nivoa sirovog zrna soje) i 200 pilića po
tretmanu, a ogled sa nosiljama 8 tretmana (2 sorte x 4 nivoa sirovog zrna soje) i 64
nosilje po tretmanu.
Ogled sa brojlerskim pilićima izveden je u poslednjoj nedelji tova, pri čemu je
svakodnevno evidentirana količina utrošene hrane i mortalitet. Na kraju oglednog
perioda (42. dana) izvršeno je merenje telesnih masa pilića, utvrđivanje prirasta,
konzumacije i konverzije hrane. Metodom slučajnog uzorka iz svake grupe žrtvovano je
po 12 pilića (6 muških i 6 ženskih) u cilju dobijanja klaničnih pokazatelja, kvaliteta
mesa i mase i udela pankreasa.
U toku 9 nedelja istraživanja kod kokoši nosilja, svakodnevno je praćena
nosivost i pojava defektnih jaja, periodično (na svakih 7 dana) utvrđen je utrošak hrane i
spoljašnji i unutrašnji kvalitet jaja. Na kraju ogleda izvršeno je merenje telesnih masa
nosilja i utvrđivanje prirasta. Metodom slučajnog uzorka iz svake grupe izdvojeno je po
6 nosilja, koje su žrtvovane u cilju utvrđivanja mase i udela pankreasa.
Dobijeni rezultati u ogledu sa brojlerskim pilićima su pokazali da se sa
povećanjem učešća sirovog zrna soje u smešama, postepeno smanjivala završna telesna
masa. Učešće sirove soje u smešama od 15% i 20% kod obe sorte uticalo je na značajno
smanjenje telesne mase. Konverzija hrane je bila statistički značajno bolja kod pilića
hranjenih smešama koje sadrže soju sa nižim nivoom TI. Mortalitet brojlerskih pilića
nije bio pod značajnim uticajem ispitivanih faktora. Udeli abdominalne masti, grudi i karabataka, hemijski i aminokiselinski sastav belog i tamnog mesa nisu bili pod
uticajem ispitivanih faktora, a sa povećanjem koncentracije TI u obrocima brojlerskih
pilića postepeno se povećava masa i udeo pankreasa...
Authors Key words
brojleri, nosilje, ishrana, sirova soja, tripsin inhibitori, pankreas
Authors Key words
drumsticks, chemical and amino acid profile of white and dark meatwere not under the
influence of studied factors.
Classification
636.5.085(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Ispitivan je uticaj ishrane živine smešama koje sadrže dve sorte soje domaće
selekcije, od kojih je jedna sa smanjenim sadržajem tripsin inhibitora (TI) dok druga
sadrži standardni nivo TI, i nivoa sirovog zrna soje obe sorte u završnim smešama za
ishranu brojlerskih pilića i u ishrani kokoši nosilja na proizvodne rezultate, kvalitet
pilećeg mesa i kvalitet jaja.
Ogledi su izvedeni po principu dvofaktorijalnih, pri čemu je ogled sa brojlerskim
pilićima imao 10 tretmana ishrane (2 sorte x 5 nivoa sirovog zrna soje) i 200 pilića po
tretmanu, a ogled sa nosiljama 8 tretmana (2 sorte x 4 nivoa sirovog zrna soje) i 64
nosilje po tretmanu.
Ogled sa brojlerskim pilićima izveden je u poslednjoj nedelji tova, pri čemu je
svakodnevno evidentirana količina utrošene hrane i mortalitet. Na kraju oglednog
perioda (42. dana) izvršeno je merenje telesnih masa pilića, utvrđivanje prirasta,
konzumacije i konverzije hrane. Metodom slučajnog uzorka iz svake grupe žrtvovano je
po 12 pilića (6 muških i 6 ženskih) u cilju dobijanja klaničnih pokazatelja, kvaliteta
mesa i mase i udela pankreasa.
U toku 9 nedelja istraživanja kod kokoši nosilja, svakodnevno je praćena
nosivost i pojava defektnih jaja, periodično (na svakih 7 dana) utvrđen je utrošak hrane i
spoljašnji i unutrašnji kvalitet jaja. Na kraju ogleda izvršeno je merenje telesnih masa
nosilja i utvrđivanje prirasta. Metodom slučajnog uzorka iz svake grupe izdvojeno je po
6 nosilja, koje su žrtvovane u cilju utvrđivanja mase i udela pankreasa.
Dobijeni rezultati u ogledu sa brojlerskim pilićima su pokazali da se sa
povećanjem učešća sirovog zrna soje u smešama, postepeno smanjivala završna telesna
masa. Učešće sirove soje u smešama od 15% i 20% kod obe sorte uticalo je na značajno
smanjenje telesne mase. Konverzija hrane je bila statistički značajno bolja kod pilića
hranjenih smešama koje sadrže soju sa nižim nivoom TI. Mortalitet brojlerskih pilića
nije bio pod značajnim uticajem ispitivanih faktora. Udeli abdominalne masti, grudi i karabataka, hemijski i aminokiselinski sastav belog i tamnog mesa nisu bili pod
uticajem ispitivanih faktora, a sa povećanjem koncentracije TI u obrocima brojlerskih
pilića postepeno se povećava masa i udeo pankreasa...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.