Title
Karakterizacija površinskih molekula bakterijskih ćelija odgovornih za potencijalnu probiotičku aktivnost prirodnih izolata laktobacila
Creator
Nikolić, Milica J., 1980-
Copyright date
2012
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 07.05.2012.
Other responsibilities
mentor
Golić, Nataša
mentor
Jovčić, Branko
član komisije
Kojić, Milan
Academic Expertise
Prirodno-matematičke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Biološki fakultet
Alternative title
Characterization of surface molecules from bacterial cells involved in the potential probiotic activity of natural lactobacilli isolates
Publisher
Beograd : [M. J. Nikolić]
Format
PDF/A (134 lista)
description
Biologija - molekularna genetika i genetičko inženjerstvo / Biology - molecular genetics and genetic engineering
Abstract (sr)
Probiotički potencijal bakterija u velikoj meri zavisi od površinskih karakteristika
bakterijske ćelije. Stoga su u ovom radu analizirane površinske komponente ćelija
odgovorne za agregacione sposobnosti i produkciju egzopolisaharida (EPS) prirodnih
izolata laktobacila. Sojevi laktobacila korišćeni u ovom radu su izolovani iz autohtonih
sireva proizvedenih u domaćinstvima prema tradicionalnoj tehnologiji. Odabrani laktobacili
koji su ispoljavali autoagregaciju (BGAR75, BGGR2-68, BGGR2-82, BGDP9-85,
BGDP1-84, BGNJ1-3, BGNJ1-61, BGNJ1-70), kao i dva odabrana soja koja ne agregiraju
(BGAR76 i BGGR2-20), su klasifikovani na osnovu poređenja nukleotidnih sekvenci gena
za 16S rRNK sa NCBI bazom podataka i svrstani u grupu Lactobacillus casei. Soj
BGDU4-71 je determinisan sekvenciranjem 16S rDNK kao Lactobacillus delbrueckii
subsp. bulgaricus, a soj BGCG11, proizvođač egzopolisaharida (EPS-CG11), je
determinisan AFLP metodom kao Lactobacillus paraplantarum. U cilju karakterizacije
faktora uključenih u proces agregacije u ovom radu su analizirani brzina i tip
autoagregacije. Brzina autoagregacije (utvrđivana spektrofotometrijski) kao i oblik agregata
su varirali kod sojeva. Najbrže su agregirali i formirali najkrupnije agregate sojevi BGSJ2-
8, BGDP1-84 i BGNJ1-6. Karakterizacija prirode faktora koji utiču na sposobnost
autoagregacije izabranih sojeva laktobacila je rađena intenzivnim pranjem sojeva koji
agregiraju u bidestilovanoj vodi i u PBS rastvoru. Uočeno je da se autoagregacija gubila
intenzivnim pranjem u bidestilovanoj vodi kod svih sojeva, osim kod BGDP1-84, na
osnovu čega je zaključeno da je prisustvo jona neophodno za formiranje agregata. Osim
toga, pokazano je da su neki od faktora autoagregacije proteinske prirode s obzirom da se
ova karakteristika gubila nakon tretmana proteinazom K. Lb. paracasei subsp. paracasei
BGSJ2-8 je formirao koagregate sa Listeria innocua ATCC33090, Escherichia coli
ATCC25922 ili sa Salmonella enterica ser. Typhimurium TR251, dok njegov derivat
BGSJ2-81 koji je izgubio sposobnost autoagregacije nije koagregirao...
Abstract (en)
The probiotic potential of bacteria depends on the surface characteristics of bacterial
cells. Keeping this in mind, in this work the surface components of the cells responsible for
the aggregation ability and the production of exopolysaccharides (EPS) were analyzed from
the natural isolates of lactobacilli. Lactobacilli strains used in this work were isolated from
autochthonous cheeses produced in households according to the traditional technology.
Selected lactobacilli showing the autoaggregation ability (BGAR75, BGGR2-68, BGGR2-
82, BGDP9-85, BGDP1-84, BGNJ1-3, BGNJ1-61, BGNJ1-70) as well as two selected
strains which do not form aggregates (BGAR76 and BGGR2-20) according to the
comparison of their 16S rRNA gene sequence to the NCBI database were classified in the
group Lactobacillus casei. The strain BGDU4-71 using the 16S rRNA gene sequence was
determined as Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus and the strain BGCG11, the
producer of the exopolysaccharide (EPS-CG11), was determined by AFLP methodology as
Lactobacillus paraplantarum. In order to characterize factors involved in the aggregation
process the kinetics and the type of autoaggregation were analyzed. The kinetics
(spectrofotometrically determined) as well as the shape of the aggregates was variable
among the strains. Strains with fastest and the largest aggregates were BGSJ2-8, BGDP1-
84 and BGNJ1-6. The characterization of the nature of factors involved in autoaggregation
of selected strains of lactobacilli was performed by exhaustive washing of the strains in
distilled water and in PBS solution. It was noticed that the autoaggregation ability was lost
after exhaustive washing in distilled water in all tested strains except BGDP1-84, which led
to the conclusion that the presence of some ions was necessary for the formation of the
aggregates. Besides, it was shown that some of the factors promoting autoaggregation were
of proteinaceous nature, since the ability was lost after the proteinase K treatment. Lb.
paracasei subsp. paracasei BGSJ2-8 was able to form coaggregates with Listeria innocua
ATCC33090, Escherichia coli ATCC25922 or with Salmonella enterica ser. Typhimurium
TR251, while its derivative BGSJ2-81 that was not able to autoaggregate, did not show
coaggregation...
Authors Key words
Lactobacillus, probiotik, agregacija, egzopolisaharid (EPS), interakcije
bakterija sa ćelijama u kulturi, limfociti, plazmid, operon
Authors Key words
Lactobacillus, probiotic, aggregation, exopolysaccharide (EPS), interaction
of bacteria with cell cultures, lymphocytes, plasmid, operon
Classification
579.61(043.3)
Subject
Laktobacili, Lactobacillus
Type
Tekst
Abstract (sr)
Probiotički potencijal bakterija u velikoj meri zavisi od površinskih karakteristika
bakterijske ćelije. Stoga su u ovom radu analizirane površinske komponente ćelija
odgovorne za agregacione sposobnosti i produkciju egzopolisaharida (EPS) prirodnih
izolata laktobacila. Sojevi laktobacila korišćeni u ovom radu su izolovani iz autohtonih
sireva proizvedenih u domaćinstvima prema tradicionalnoj tehnologiji. Odabrani laktobacili
koji su ispoljavali autoagregaciju (BGAR75, BGGR2-68, BGGR2-82, BGDP9-85,
BGDP1-84, BGNJ1-3, BGNJ1-61, BGNJ1-70), kao i dva odabrana soja koja ne agregiraju
(BGAR76 i BGGR2-20), su klasifikovani na osnovu poređenja nukleotidnih sekvenci gena
za 16S rRNK sa NCBI bazom podataka i svrstani u grupu Lactobacillus casei. Soj
BGDU4-71 je determinisan sekvenciranjem 16S rDNK kao Lactobacillus delbrueckii
subsp. bulgaricus, a soj BGCG11, proizvođač egzopolisaharida (EPS-CG11), je
determinisan AFLP metodom kao Lactobacillus paraplantarum. U cilju karakterizacije
faktora uključenih u proces agregacije u ovom radu su analizirani brzina i tip
autoagregacije. Brzina autoagregacije (utvrđivana spektrofotometrijski) kao i oblik agregata
su varirali kod sojeva. Najbrže su agregirali i formirali najkrupnije agregate sojevi BGSJ2-
8, BGDP1-84 i BGNJ1-6. Karakterizacija prirode faktora koji utiču na sposobnost
autoagregacije izabranih sojeva laktobacila je rađena intenzivnim pranjem sojeva koji
agregiraju u bidestilovanoj vodi i u PBS rastvoru. Uočeno je da se autoagregacija gubila
intenzivnim pranjem u bidestilovanoj vodi kod svih sojeva, osim kod BGDP1-84, na
osnovu čega je zaključeno da je prisustvo jona neophodno za formiranje agregata. Osim
toga, pokazano je da su neki od faktora autoagregacije proteinske prirode s obzirom da se
ova karakteristika gubila nakon tretmana proteinazom K. Lb. paracasei subsp. paracasei
BGSJ2-8 je formirao koagregate sa Listeria innocua ATCC33090, Escherichia coli
ATCC25922 ili sa Salmonella enterica ser. Typhimurium TR251, dok njegov derivat
BGSJ2-81 koji je izgubio sposobnost autoagregacije nije koagregirao...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.