Title
Hemijska i termalna analiza semena jagodastog voća
Creator
Micić, Darko M., 1983-
Copyright date
2016
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Deliti pod istim uslovima 3.0 Srbija (CC BY-NC-SA 3.0)
License description
Dozvoljavate umnožavanje, distribuciju i javno saopštavanje dela, i prerade, ako se navede ime autora na način odredjen od strane autora ili davaoca licence i ako se prerada distribuira pod istom ili sličnom licencom. Ova licenca ne dozvoljava komercijalnu upotrebu dela i prerada. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/rs/deed.sr_LATN Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Committee report
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 10.06.2016.
Other responsibilities
mentor
Damjanović, Ljiljana, 1971-
mentor
Simonović, Branislav, 1958-
član komisije
Dondur, Vera, 1948-
član komisije
Vrvić, Miroslav, 1952-
Academic Expertise
Prirodno-matematičke nauke
Academic Title
-
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Fakultet za fizičku hemiju
Alternative title
Chemical and thermal analysis of berry seeds
Publisher
[D. M. Micić]
Format
128 listova
description
Fizička hemija - Hemijska kinetika i termodinamika / Physical Chemistry - Chemical Kinetics and Thermodynamics
Abstract (sr)
Cilj ovog rada bio je da se ispitaju hemijske i termalne osobine i oksidativna stabilnost ulja i brašna iz semena kupine (R. fruticosus L., sorta Čačanska bestrna) i maline (Rubus idaeus L., sorta Vilamet). Analiziran je i uticaj sastava ulja (sadržaj masnih kiselina) i antioksidanata, koji su prirodno prisutni u uljima, na termalne osobine i oksidativnu stabilnost ovih ulja. Određeni su kinetički parametri: energija aktivacije (Ea), predeksponencijalni faktor (A) i konstanta brzine (k) procesa oksidacije ulja, u izotermskim i neizotermskim uslovima, i analizirano je kako zastupljenost pojedinih masnih kiselina u sastavu ulja utiče na njih...
Abstract (en)
The objective of the present work was investigation of chemical and thermal properties of blackberry (R. fruticosus L., Čačak Thornless cultivar) and raspberry (Rubus idaeus L., Willamette cultivar) seed flours and oils, as well as oxidative stability of these berry seed oils. The impact of fatty acid composition of examined berry seed oils on their oxidative stability and thermal characteristics was analyzed, as well as the effect of antioxidants, which are naturally present in oils, on their oxidative stability. Comparison with the oxidative stability of pure fatty acids was performed. Also, the kinetic parameters (activation energy, Ea, pre-exponential factor, A, and rate constant, k) related to the oxidation process of analyzed oils were determined in isothermal and non-isothermal conditions...
Authors Key words
seme maline, seme kupine, brašno iz semena, ulje iz semena, termalna analiza, DSC, MDSC, TG, oksidacija ulja, kinetički parametri oksidacije
Authors Key words
raspberry seed, blackberry seed, seed flour, seed oil, thermal analysis, DSC, MDSC, TG, oxidation of oil, oxidation kinetic parameters
Classification
544(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Cilj ovog rada bio je da se ispitaju hemijske i termalne osobine i oksidativna stabilnost ulja i brašna iz semena kupine (R. fruticosus L., sorta Čačanska bestrna) i maline (Rubus idaeus L., sorta Vilamet). Analiziran je i uticaj sastava ulja (sadržaj masnih kiselina) i antioksidanata, koji su prirodno prisutni u uljima, na termalne osobine i oksidativnu stabilnost ovih ulja. Određeni su kinetički parametri: energija aktivacije (Ea), predeksponencijalni faktor (A) i konstanta brzine (k) procesa oksidacije ulja, u izotermskim i neizotermskim uslovima, i analizirano je kako zastupljenost pojedinih masnih kiselina u sastavu ulja utiče na njih...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.