Title
Estetički pojmovi, objektvnost i vrednovanje : uloga ukusa u Siblijevoj estetici
Creator
Jovanović, Monika A., 1984-
Copyright date
2016
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno 3.0 Srbija (CC BY-NC 3.0)
License description
Dozvoljavate umnožavanje, distribuciju i javno saopštavanje dela, i prerade, ako se navede ime autora na način odredjen od strane autora ili davaoca licence. Ova licenca ne dozvoljava komercijalnu upotrebu dela. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/rs/deed.sr_LATN Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Committee report
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 29.9.2016.
Other responsibilities
mentor
Lazović, Živan, 1958-
član komisije
Kojen, Leon, 1945-
član komisije
Radenović, Ljiljana, 1972-
član komisije
Grubor, Nebojša, 1971-
Academic Expertise
Društveno-humanističke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Filozofski fakultet
Group
Odeljenje za filozofiju
Alternative title
Aesthetic concepts, objectivity and evaluation : the role of taste in Sibley's aesthetics
Publisher
[M. A. Jovanović]
Format
249 listova
description
Filozofija - Estetika / Philosophy - Aesthetics
Abstract (sr)
Ova teza je posvećena različitim metafizičkim, epistemološkim i semantičkim
pitanjima koja se javljaju u okviru savremene analitičke estetike, a koja je u svom
nevelikom opusu pokrenuo Frenk Sibli. Njeno prvo poglavlje tiče se Siblijevog
shvatanja odnosa estetičkih i vanestetičkih pojmova/sudova/svojstava. Estetičke
pojmove Sibli definiše kao pojmove za čiju nam je ispravnu primenu potreban ukus.
Pojam ukusa igra apsolutno centralno mesto u Siblijevom shvatanju estetičkog.
Pozivanjem na ovaj pojam određuju se ne samo estetički pojmovi odnosno termini,
već i estetički sudovi i estetička svojstva odnosno kvaliteti. Estetički sudovi su, tako,
sudovi koje donosimo uz pomoć ukusa, a estetički kvaliteti, svojstva koja „opažamo“
ukusom. Kako estetička svojstva počivaju na vanestetičkim svojstvima bez
mogućnosti da se na njih svedu, za primenu estetičkih pojmova ne postoje jasno
definisani, logički dovoljni vanestetički uslovi primene. To je direktna posledica
činjenice da je odnos estetičkih i vanestetičkih svojstava anomičkog karaktera.
Estetička svojstva su zapravo emergentni geštalt kvaliteti koji superveniraju nad
vanestetičkim svojstvima.
Da bi osvetlio specifičnost estetičkih pojmova (a samim tim i prirodu odnosa
između estetičkih i vanestetičkih svojstava), Sibli estetičke pojmove/termine poredi sa
pojmovima za lične osobine i sa takozvanim „oborivim“ (defeasible) pojmovima, čija
upotreba takođe nije u pravom smislu regulisana pravilima i zastupa tezu da se
estetički pojmovi još radikalnije opiru pravilima i od pojmova prve i od pojmova
druge vrste. Pa ipak, bilo bi pogrešno tvrditi da, po Siblijevom mišljenju, ne postoje
nikakvi logički uslovi za primenu estetičkih termina: za njihovu upotrebu, ističe Sibli,
postoje negativni odnosno nužni uslovi...
Authors Key words
Estetički pojmovi, ukus, estetička svojstva, vanestetička svojstva,
objektivnost estetičkih sudova, vrednovanje, generalizam, partikularizam
Authors Key words
Aesthetic concepts, taste, aesthetic properties, non-aesthetic properties,
objectivity of aesthetic judgments, evaluation, generalism, particularism
Classification
111.852(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Ova teza je posvećena različitim metafizičkim, epistemološkim i semantičkim
pitanjima koja se javljaju u okviru savremene analitičke estetike, a koja je u svom
nevelikom opusu pokrenuo Frenk Sibli. Njeno prvo poglavlje tiče se Siblijevog
shvatanja odnosa estetičkih i vanestetičkih pojmova/sudova/svojstava. Estetičke
pojmove Sibli definiše kao pojmove za čiju nam je ispravnu primenu potreban ukus.
Pojam ukusa igra apsolutno centralno mesto u Siblijevom shvatanju estetičkog.
Pozivanjem na ovaj pojam određuju se ne samo estetički pojmovi odnosno termini,
već i estetički sudovi i estetička svojstva odnosno kvaliteti. Estetički sudovi su, tako,
sudovi koje donosimo uz pomoć ukusa, a estetički kvaliteti, svojstva koja „opažamo“
ukusom. Kako estetička svojstva počivaju na vanestetičkim svojstvima bez
mogućnosti da se na njih svedu, za primenu estetičkih pojmova ne postoje jasno
definisani, logički dovoljni vanestetički uslovi primene. To je direktna posledica
činjenice da je odnos estetičkih i vanestetičkih svojstava anomičkog karaktera.
Estetička svojstva su zapravo emergentni geštalt kvaliteti koji superveniraju nad
vanestetičkim svojstvima.
Da bi osvetlio specifičnost estetičkih pojmova (a samim tim i prirodu odnosa
između estetičkih i vanestetičkih svojstava), Sibli estetičke pojmove/termine poredi sa
pojmovima za lične osobine i sa takozvanim „oborivim“ (defeasible) pojmovima, čija
upotreba takođe nije u pravom smislu regulisana pravilima i zastupa tezu da se
estetički pojmovi još radikalnije opiru pravilima i od pojmova prve i od pojmova
druge vrste. Pa ipak, bilo bi pogrešno tvrditi da, po Siblijevom mišljenju, ne postoje
nikakvi logički uslovi za primenu estetičkih termina: za njihovu upotrebu, ističe Sibli,
postoje negativni odnosno nužni uslovi...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.