Title
Uticaj temperature i kvaliteta hrane na varijabilnost komponenti adaptivne vrednosti i fiziologiju varenja larvi gubara Lymantria dispar L.
Creator
Janković-Tomanić, Milena Ž., 1969-
Copyright date
2012
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 27.12.2012.
Other responsibilities
mentor
Lazarević, Jelica
član komisije
Lazarević, Jelica
mentor
Stojković, Biljana, 1972-
član komisije
Stojković, Biljana, 1972-
član komisije
Šešlija-Jovanović, Darka
Academic Expertise
Prirodno-matematičke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Biološki fakultet
Alternative title
Effect of temperature and food quality on variability of fitness components and physiology of digestion in the gypsy moth larvae Lymantria dispar L.
Publisher
Beograd : [M. Ž. Janković-Tomanić]
Format
PDF/A (231 list)
description
Evolucija - Evoluciona fiziologija insekata / Evolution - Evolutionary Insect Physiology
Abstract (sr)
Temperatura i kvalitet hrane utiču na performansu larvi gubara, Lymantria
dispar L. nezavisno ili u međusobnoj interakciji. Strategije preživljavanja larvi
gubara u temperaturno kao i nutritivno heterogenoj sredini obuhvataju različite
tipove reverzibilne i ireverzibilne fenotipske plastičnosti, koje preko uticaja na
usvajanje i raspodelu resursa utiču na osobine životne istorije i rezistentnost
prema ekstremnim uslovima životne sredine.
U cilju ispitivanja efekata temperature i kvaliteta hrane, tj. sadržaja proteina i
ugljenih hidrata u hrani na komponente adaptivne vrednosti, kao i ekspresiju
genetičke varijabilnosti, larve gubara su izložene delovanju tri različite
temperature (suboptimalna, optimalna i supraoptimalna) i 4 kombinacije
hranljivog sastava dijete, koje su se međusobno razlikovale kako u ukupnom
sadržaju proteina i ugljenih hidrata, tako i u njihovom međusobnom odnosu. U
istim eksperimentalnim uslovima ispitivana je uloga procesa varenja, odnosno
aktivnosti digestivnih enzima u usklađivanju odnosa i količine unetih nutienata sa
potrebama organizma na različitim temperaturama. Takođe, ispitan je uticaj
nutritivne vrednosti i balansiranosti hrane na senzitivnost gubara prema stresnim
temperaturama.
Nepovoljne temperature i nizak sadržaj proteina u hrani, kao i disbalans
proteina u odnosu na ugljene hidrate, smanjuju performansu larvi gubara. Uticaji
temperature i kvaliteta hrane na komponente adaptivne vrednosti: preživljavanje,
trajanje razvića, masu i relativnu brzinu rasta, uglavnom su međusobno nezavisni.
Pokazano je da povišena temperatura smanjuje preživljavanje i trajanje razvića
larvi ali dovodi do povećanja relativne brzine rasta. Nutritivni sastav hrane nije
uticao na preživljavanje, ali je nizak sadržaj proteina u hrani dovodio do
produžavanja razvića, smanjenja mase i relativne brzine rasta larvi. Relativna
brzina rasta larvi je bila manja i pri visokom sadržaju ugljenih hidrata u hrani, dok je smanjenje mase larvi na hrani sa niskim sadržajem proteina bilo veće ako je i
sadržaj ugljenih hidrata bio nizak...
Abstract (en)
Temperature and food quality affect the performance of gypsy moth larvae
Lymantria dispar L. independently or in an interaction with each other. Survival
strategies of gypsy moth larvae in temperature and nutritionally heterogeneous
environments include various types of reversible and irreversible phenotypic
plasticity, which due to the effect of uptake and distribution of resources affect the
life-history traits and resistance to extreme environmental conditions.
In order to investigate the direct and interactive effects of temperature and
food quality on fitness components, as well as the expression of genetic variation,
gypsy moth larvae were exposed to three different temperatures (suboptimal,
optimal and supraoptimal) and 4 sets of nutrient composition of the diet, which
differed in protein and carbohydrate content. Under the same experimental
conditions, the role of digestion and digestive enzyme activity in adjusting nutrient
quantity and ratio with organism needs at different temperatures was
investigated. Also, it was investigated the effect of nutritional value of the food on
sensitivity of gypsy moth larvae to stressful temperatures.
An adverse temperature and low protein content in food, as well as an
imbalance of protein compared to carbohydrates, reduced performance of gypsy
moth larvae. Effects of temperature and food quality on fitness components -
survival, developmental time, larval weight and relative growth rate were mainly
independent. It has been shown that elevated temperature reduces survival and
duration of development, but leads to an increase of the relative growth rate.
Nutritional composition of food had no effect on survival, but the low protein
content led to prolonged developmental time, reduced larval weight and relative
growth rate of gypsy moth larvae. The relative growth rate of larvae was lower if
carbohydrate content in food was high, while larval weight reduction was greater
if protein content was low and the carbohydrate content was high...
Authors Key words
Lymantria dispar L., temperatura, nutritivni kvalitet hrane, osobine
adaptivne vrednosti, specifična aktivnost digestivnih enzima, fenotipska plastičnost,
rezistentnost
Authors Key words
Lymantria dispar L., temperature, food quality, life-history traits,
phenotipic plasticity, digestive enzymes specific activities, resistance
Classification
[591.1 : 595.78] : [57.042 : 575.21] : 57.017.3 (043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Temperatura i kvalitet hrane utiču na performansu larvi gubara, Lymantria
dispar L. nezavisno ili u međusobnoj interakciji. Strategije preživljavanja larvi
gubara u temperaturno kao i nutritivno heterogenoj sredini obuhvataju različite
tipove reverzibilne i ireverzibilne fenotipske plastičnosti, koje preko uticaja na
usvajanje i raspodelu resursa utiču na osobine životne istorije i rezistentnost
prema ekstremnim uslovima životne sredine.
U cilju ispitivanja efekata temperature i kvaliteta hrane, tj. sadržaja proteina i
ugljenih hidrata u hrani na komponente adaptivne vrednosti, kao i ekspresiju
genetičke varijabilnosti, larve gubara su izložene delovanju tri različite
temperature (suboptimalna, optimalna i supraoptimalna) i 4 kombinacije
hranljivog sastava dijete, koje su se međusobno razlikovale kako u ukupnom
sadržaju proteina i ugljenih hidrata, tako i u njihovom međusobnom odnosu. U
istim eksperimentalnim uslovima ispitivana je uloga procesa varenja, odnosno
aktivnosti digestivnih enzima u usklađivanju odnosa i količine unetih nutienata sa
potrebama organizma na različitim temperaturama. Takođe, ispitan je uticaj
nutritivne vrednosti i balansiranosti hrane na senzitivnost gubara prema stresnim
temperaturama.
Nepovoljne temperature i nizak sadržaj proteina u hrani, kao i disbalans
proteina u odnosu na ugljene hidrate, smanjuju performansu larvi gubara. Uticaji
temperature i kvaliteta hrane na komponente adaptivne vrednosti: preživljavanje,
trajanje razvića, masu i relativnu brzinu rasta, uglavnom su međusobno nezavisni.
Pokazano je da povišena temperatura smanjuje preživljavanje i trajanje razvića
larvi ali dovodi do povećanja relativne brzine rasta. Nutritivni sastav hrane nije
uticao na preživljavanje, ali je nizak sadržaj proteina u hrani dovodio do
produžavanja razvića, smanjenja mase i relativne brzine rasta larvi. Relativna
brzina rasta larvi je bila manja i pri visokom sadržaju ugljenih hidrata u hrani, dok je smanjenje mase larvi na hrani sa niskim sadržajem proteina bilo veće ako je i
sadržaj ugljenih hidrata bio nizak...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.