Title
Uticaj sadržaja [beta] podjedinica konglicinina na tehnološke funkcionalne osobine proteina soje
Creator
Pavlićević, Milica Ž., 1983-
Copyright date
2016
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Committee report
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 19.09.2016.
Other responsibilities
mentor
Vucelić-Radović, Biljana, 1954-
član komisije
Stanojević, Slađana, 1965-
član komisije
Mandić, Ljuba, 1953-
član komisije
Milovanović, Mirjana, 1951-
član komisije
Đorđević, Vuk, 1979-
Academic Expertise
Biotehnološke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Poljoprivredni fakultet
Alternative title
Influence of content of [beta] conglycinine subunits on technological and functional properties of soybean proteins
Publisher
[M. Ž. Pavlićević]
Format
144 lista
description
Biotehničke nauke - Prehrambena tehnologija / Biotechnical Sciences - Food Technology
Abstract (sr)
Zbog značajne nutritivne vrednosti i visokog sadržaja proteina, antioksidanasa i nezasićenih masnih kiselina soja se svrstava u kategoriju funkcionalne hranu. Zdravstveni efekti soje u humanoj ishrani su brojni: doprinosi smanjenju koncentracije glukoze i holesterola u krvi, pokazuje antioksidativni efekat, povoljno utiče na održavanje hormonske ravnoteže, sprečava osteoporozu i deluje preventivno na različite tipove kancera.
Na tehnološki značajne funkcionalne osobine proteina semena soje najviše utiču dva glavna rezervna proteina: glicinin (11S protein) i β konglicinin (7S protein). I 11S i 7S proteini se javljaju u više izoformi. Molekul glicinin čine dva neglikozilovana heksamera koji se sastoje iz parova kiselih i baznih polipeptida povezanih disulfidnim mostom.β konglicinin je glikozilovani trimerni protein koji se sastoji iz tri podjedinice- α, α' i β. Pojedine sorte soje, među kojima su naročito brojne domaće sorte, sintetišu dodatnu β' podjedinicu. Premda je efekat ostalih podjedinica β konglicinina na tehnološka funkcionalna svojstva proteina soje intenzivno proučavan, u literaturi postoji veliki broj kontradiktornih podataka. O efektima β' podjedinice na rastvorljivost, emulgujuća i gelirajuća svojstva sojinih proteina veoma malo se zna.
Cilj ovog rada bio je da se ispita efekat polipeptidnog sastava glicinina i β konglicinina na rastvorljivost, emulgujuća i gelirajuća svojstva proteina na različitim pH vrednostima (3, 5, 6 i 8) na seriji od 9 različitih genotipova soje gajenih u dve sukcesivne godine. Uspostavljanje korelacija između specifičnih podjedinica sojinih proteina i željenog svojstva pri datoj pH vrednosti, omogućilo bi ne samo selekciju sorti pogodnih za dati tehnološki proces, već bi uticalo i na osobine gotovih proizvoda. Povećana rastvorljivost obezbeđivala bi lakše usvajanje aminokiselina i bolju svarljivost. Pored povećane biološke vrednosti, visoka rastvorljivost je u pozitivnoj korelaciji sa funkcionalnim svojstvima poput geliranja i penivosti...
Abstract (en)
Because of its nutritive value and high content of proteins, antioxidants and unsaturated fatty acids, soybeans have been regarded as functional food. Health benefits of inclusion of soy in human diet are numerous: it helps diminishing concentration of glucose and cholesterol in blood, has antioxidative effect, helps in regulating hormonal balance, prevents osteoporosis and has protective influence against different types of cancers.
The strongest influence on technological functional properties of soybean proteins is exhibited by two reserve proteins: glycinin (11S protein) i β conglycinin (7S protein). Both 11S and 7S protein are present in different isoforms. Glycinin molecule is composed of two non-glycosilated hexamers that contain pairs of acidic and basic polypeptides linked together by disulfide bonds. β conglycinin is glycosilated trimeric protein composed of three types of subunits - α, α' and β. Some varieties of soybean, among them numerous varieties grown in Serbia, are synthesizing additional β' subunit. Although effects of other subunits of β conglycinin on technological functional properties of soybean proteins have been extensively studied, there is still a high number of contradictory data in literature. Little is known about influence of β' subunit on solubility, emulsifying and gelling properties of soybean proteins.
The aim of this work was to examine effect of polypeptide composition of glycinine and β conglycinine on solubility, emulsifying and gelling properties of soybean proteins at different pH values (3, 5, 6 and 8) on series of 9 different genotypes grown in two successive years. Establishing correlation of specific subunit of soybean protein with desired characteristic on given pH value would allow not only selection of varieties of soybean suitable for particular technological process, but would also have impact on properties of finished product. Higher protein solubility would allow better usage of amino acids and would also give higher digestibility...
Authors Key words
β konglicinin, β' podjedinica, seme soje, rastvorljivost, emulgujuće i reološke osobine
Authors Key words
β conglycinin, β' subunit, soybean, solubility, emulsion and rheological properties
Classification
547.962.5::532.135:635.655 (043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Zbog značajne nutritivne vrednosti i visokog sadržaja proteina, antioksidanasa i nezasićenih masnih kiselina soja se svrstava u kategoriju funkcionalne hranu. Zdravstveni efekti soje u humanoj ishrani su brojni: doprinosi smanjenju koncentracije glukoze i holesterola u krvi, pokazuje antioksidativni efekat, povoljno utiče na održavanje hormonske ravnoteže, sprečava osteoporozu i deluje preventivno na različite tipove kancera.
Na tehnološki značajne funkcionalne osobine proteina semena soje najviše utiču dva glavna rezervna proteina: glicinin (11S protein) i β konglicinin (7S protein). I 11S i 7S proteini se javljaju u više izoformi. Molekul glicinin čine dva neglikozilovana heksamera koji se sastoje iz parova kiselih i baznih polipeptida povezanih disulfidnim mostom.β konglicinin je glikozilovani trimerni protein koji se sastoji iz tri podjedinice- α, α' i β. Pojedine sorte soje, među kojima su naročito brojne domaće sorte, sintetišu dodatnu β' podjedinicu. Premda je efekat ostalih podjedinica β konglicinina na tehnološka funkcionalna svojstva proteina soje intenzivno proučavan, u literaturi postoji veliki broj kontradiktornih podataka. O efektima β' podjedinice na rastvorljivost, emulgujuća i gelirajuća svojstva sojinih proteina veoma malo se zna.
Cilj ovog rada bio je da se ispita efekat polipeptidnog sastava glicinina i β konglicinina na rastvorljivost, emulgujuća i gelirajuća svojstva proteina na različitim pH vrednostima (3, 5, 6 i 8) na seriji od 9 različitih genotipova soje gajenih u dve sukcesivne godine. Uspostavljanje korelacija između specifičnih podjedinica sojinih proteina i željenog svojstva pri datoj pH vrednosti, omogućilo bi ne samo selekciju sorti pogodnih za dati tehnološki proces, već bi uticalo i na osobine gotovih proizvoda. Povećana rastvorljivost obezbeđivala bi lakše usvajanje aminokiselina i bolju svarljivost. Pored povećane biološke vrednosti, visoka rastvorljivost je u pozitivnoj korelaciji sa funkcionalnim svojstvima poput geliranja i penivosti...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.