Title
Eksperimentalno određivanje i modelovanje termodinamičkih svojstava višekomponentnih tečnih smeša estara i alkohola prisutnih u proizvodnji vina
Creator
Majstorović, Divna, 1987-
Copyright date
2017
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 14.03.2017.
Other responsibilities
mentor
Živković, Emila
član komisije
Kijevčanin, Mirjana, 1970-
član komisije
Radović, Ivona, 1974-
član komisije
Jovanović, Jovan, 1966-
član komisije
Spasojević, Vuk
Academic Expertise
Tehničko-tehnološke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Tehnološko-metalurški fakultet
Alternative title
Experimental measuring and modelling of thermodynamic properties of multicomponent liquid mixtures of esters and alcohols present in vine production.
Publisher
[D. Majstorović]
Format
226 listova
description
Tehnološko inženjerstvo - Hemijsko inženjerstvo / Technological Engineering - Chemical Engineering
Abstract (sr)
Teorijski značaj istraživanja termodinamičkih svojstava tečnih smeša se ogleda u proširivanju baze podataka novim eksperimentalnim vrednostima i produbljivanju znanja iz teorije rastvora. U ovom istraživanju obuhvaćeni su sistemi koji sadrže industrijski važne komponente: estre i alkohole. Termodinamička i termofizička istraživanja estara su od velikog značaja zbog njihove široke primene kao veštačkih aroma, mirisa, i uopšte u industriji hrane i kozmetike, dok su alkoholi najčešće korišćeni rastvarači u industriji...
Abstract (en)
The theoretical significance of the study of thermodynamic properties of liquid mixtures is reflected in the expansion of the database due to new experimental values, and deepening of knowledge in the theory of solution. Systems included in this study are containing industrially important components: esters and alcohols. Thermodynamic and thermophysical studies of esters are of increasing interest due to their wide usage in flavoring, perfumery, artificial essences, and generally in food and cosmetic industry, while alcohols are the most commonly used industrial solvents...
Authors Key words
eksperimentalna merenja, viskoznost, gustina, indeks refrakcije, estar, alkohol, dopunske termodinamičke veličine, FT-IR analiza, molekulske interakcije, modelovanje viskoznosti
Authors Key words
experimental measurements, viscosity, density, refractive index, ester, alcohol, excess and deviation thermodynamic properties, FT-IR analysis, molecular interactions, viscosity modeling
Type
Tekst
Abstract (sr)
Teorijski značaj istraživanja termodinamičkih svojstava tečnih smeša se ogleda u proširivanju baze podataka novim eksperimentalnim vrednostima i produbljivanju znanja iz teorije rastvora. U ovom istraživanju obuhvaćeni su sistemi koji sadrže industrijski važne komponente: estre i alkohole. Termodinamička i termofizička istraživanja estara su od velikog značaja zbog njihove široke primene kao veštačkih aroma, mirisa, i uopšte u industriji hrane i kozmetike, dok su alkoholi najčešće korišćeni rastvarači u industriji...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.