Title
Микроинкапсулација биоактивних једињења из споредних производа прехрамбене индустрије
Creator
Kalušević, Ana M., 1986-
Copyright date
2017
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 07.07.2017.
Other responsibilities
mentor
Nedović, Viktor, 1964-
član komisije
Leskošek-Čukalović, Ida, 1951-
član komisije
Žilić, Slađana.
član komisije
Milić, Jela, 1952-
član komisije
Bugarski, Branko, 1957-
član komisije
Lević, Steva, 1981-
Academic Expertise
Biotehnološke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Poljoprivredni fakultet
Alternative title
Microencapsulation of bioactive compounds from byproducts of food industry
Publisher
[А. М. Калушевић]
Format
227 листова
description
Биотехничке науке - Технологија конзервисања и врења / Biotechnology
- Preservation and fermentation technology
Abstract (sr)
Предмет истраживања ове докторске дисертације била је микроинкапсулација биоактивних једињења екстрахованих из споредних производа прехрамбене индустрије у циљу њихове стабилизације и побољшања нутритивних својстава. Основне сировине за екстракцију биоактивних једињења, првенствено антоцијана, представљали су покожица црних сорти грожђа и семењача црне соје. Микроинкапсулати екстраката биоактивних једињења су добијени коришћењем три носача: малтодекстрина, арапске гуме и млека у праху, уз примену спреј сушења и лиофилизације као техника инкапсулације комерцијално примењивих у прехрамбеној индустрији.
Процес екстракције биоактивних једињења, која су представљала активну компоненту микроинкапсулата, оптимизован је у погледу различитих третмана, времена екстракције, ефикасности растварача, односа чврсте и течне фазе и примене ултразвука различите фреквенције. Оптимизованим течним екстрактима је одређен садржај укупних фенолних једињења, укупних и индивидуалних антоцијана, макроелемената и елемената у траговима. Поред тога, дефинисана им је боја, као и њена стабилност. Такође, испитани су антиоксидативни капацитет, као и антимикробна активност екстраката биоактивних једињења на следеће патогене микроорганизме: Listeria monocytogenes, Bacillus spizizeni, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli O157:H7 и Candida albicans.
Основни циљ истраживања је био добијање микроинкапсулата у форми која је најприхватљивија за употребу у прехрамбеној индустрији. Испитиван је ефекат коришћених носача на ефикасност микроинкапсулације екстраката биоактивних једињења у зависности од примењене технике инкапсулације, као и на физичко-
хемијска својства микроинкапсулата.
Abstract (en)
The subject of this doctoral thesis was the microencapsulation of bioactive compounds from byproducts of food industry. The raw materials for the extraction of bioactive compounds were the skins of red grape varieties and the coats of black soybean as byproducts of the grape and soybean processing. Microencapsulates were obtained using different carriers such as maltodextrin, gum Arabic and skimmed milk powder, and spray and freeze drying as encapsulation techniques widely used in the food sector.
The extraction process was optimized in terms of time of extraction, solvent efficiency, and addition of enzymes, acids, ethanol, solid/liquid ratio, as well as application of ultrasound with different frequencies. Optimized liquid extracts were analyzed by the content of total phenols, total and individual anthocyanins, macro- and rare elements. In addition, the extracts’colour and its stability were defined. Also, their antoxidant capacity and antimicrobial activities against growth of several pathogenic microorganisms (Listeria monocytogenes, Bacillus spizizeni, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli O157:H7 и Candida albicans) were confirmed.
The aim of the research was to obtain a microencapsulation in the form that is the most accessible for the application in the food industry. The effects of applied carriers and techniques on the microencapsulation efficiency and physico-chemical properties of microencapsulates were examined. Morphology, thermal analysis, water activity, bulk and tapped density, compressibility, total phenol content, total and individual anthocyanin contents, release of active compounds from microencapsulates in different mediums, colour stability during storage, antioxidant capacity and antimicrobial activity against growth of above-mentioned patogenic bacteria and yeast. Food products with addition of
microencapsulates as natural food colours were evaluated...
Authors Key words
микроинкапсулација, биоактивна једињења, носачи, антоцијани, спреј сушење, лиофилизација, прехрамбени производи
Authors Key words
microencapsulation, carrier, bioactive compounds, аnthocyanins, spray drying, freeze drying, food products
Classification
579.222:631.57(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Предмет истраживања ове докторске дисертације била је микроинкапсулација биоактивних једињења екстрахованих из споредних производа прехрамбене индустрије у циљу њихове стабилизације и побољшања нутритивних својстава. Основне сировине за екстракцију биоактивних једињења, првенствено антоцијана, представљали су покожица црних сорти грожђа и семењача црне соје. Микроинкапсулати екстраката биоактивних једињења су добијени коришћењем три носача: малтодекстрина, арапске гуме и млека у праху, уз примену спреј сушења и лиофилизације као техника инкапсулације комерцијално примењивих у прехрамбеној индустрији.
Процес екстракције биоактивних једињења, која су представљала активну компоненту микроинкапсулата, оптимизован је у погледу различитих третмана, времена екстракције, ефикасности растварача, односа чврсте и течне фазе и примене ултразвука различите фреквенције. Оптимизованим течним екстрактима је одређен садржај укупних фенолних једињења, укупних и индивидуалних антоцијана, макроелемената и елемената у траговима. Поред тога, дефинисана им је боја, као и њена стабилност. Такође, испитани су антиоксидативни капацитет, као и антимикробна активност екстраката биоактивних једињења на следеће патогене микроорганизме: Listeria monocytogenes, Bacillus spizizeni, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella enteritidis, Yersinia enterocolitica, Escherichia coli O157:H7 и Candida albicans.
Основни циљ истраживања је био добијање микроинкапсулата у форми која је најприхватљивија за употребу у прехрамбеној индустрији. Испитиван је ефекат коришћених носача на ефикасност микроинкапсулације екстраката биоактивних једињења у зависности од примењене технике инкапсулације, као и на физичко-
хемијска својства микроинкапсулата.
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.