Title
Кулинарска лексика у савременом српском књижевном језику
Creator
Radonjić, Danijela, 1978-
Copyright date
2017
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 14.07.2017.
Other responsibilities
mentor
Dragićević, Rajna, 1968-
član komisije
Jovanović-Simić, Jelena, 1973-
član komisije
Đinđić, Marija.
Academic Expertise
Društveno-humanističke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Filološki fakultet
Alternative title
Culinary lexis in contemporary Serbian literary language ; Кулинарная лексика в современном сербском литературном языке
Publisher
[Д. Радоњић]
Format
223 листа
description
Лингвистика, србистика - Лексикологија, лексикографија / Linguistics, Serbian philology - Lexicography, Lexicology
Abstract (sr)
Предмет истраживања у овом раду јесте лексика кулинарства у савременом
српском књижевном језику, представљена сегментом који се односи на називе
јела, као највећу и најзначајнију тематску групу кулинарске терминологије. Циљ
истраживања јесте да се утврде место и статус те лексике у савременом српском
књижевном језику.
У уводној целини рада, формулисани су предмет и циљ истраживања,
представљен је корпус и дат је преглед важнијих досадашњих проучавања која
представљају допринос теми. Лексички фонд који се односи на кулинарство
формира посебну терминологију из једне од сфера свакодневног живота. Овај
сегмент лексикона српског језика можемо посматрати и као терминологију
одговарајуће струке, а управо повезаност сфера струке и свакодневног живота
представља особеност наведеног терминолошког система и његових јединица...
Abstract (en)
This thesis deals with the culinary lexis in contemporary Serbian literary
language, which is represented by the segment related to the names of the dishes, as the
broadest and most significant thematic group of culinary terminology. The aim of this
research is to define a place and status of the said lexis in contemporary Serbian literary
language.
The introductory part presents the subject and aim of the research, the corpus and
an overview of relevant references which have contributed to the study of this topic.
The lexical fund related to cooking forms a specific body of terminology from one of
the domains of everyday life. This segment of the Serbian lexicon may also be regarded
as a type of specialized terminology of the corresponding profession, and that link
between a profession and everyday life is what makes this terminological subsystem
unique...
Authors Key words
кулинарска лексика, лексема, термин, позајмљеница,
позајмљивање
Authors Key words
culinary lexis, lexeme, term, loanword, borrowing
Type
Tekst
Abstract (sr)
Предмет истраживања у овом раду јесте лексика кулинарства у савременом
српском књижевном језику, представљена сегментом који се односи на називе
јела, као највећу и најзначајнију тематску групу кулинарске терминологије. Циљ
истраживања јесте да се утврде место и статус те лексике у савременом српском
књижевном језику.
У уводној целини рада, формулисани су предмет и циљ истраживања,
представљен је корпус и дат је преглед важнијих досадашњих проучавања која
представљају допринос теми. Лексички фонд који се односи на кулинарство
формира посебну терминологију из једне од сфера свакодневног живота. Овај
сегмент лексикона српског језика можемо посматрати и као терминологију
одговарајуће струке, а управо повезаност сфера струке и свакодневног живота
представља особеност наведеног терминолошког система и његових јединица...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.