Title
Primena klasičnih, molekularno bioloških i imunoenzimskih metoda u izolaciji, detekciji i karakterizaciji bakterija iz roda Listeria
Creator
Lakićević, Brankica Z., 1976-
Copyright date
2012
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 17.09.2012.
Other responsibilities
mentor
Bunčić, Olivera, 1947-
član komisije
Bunčić, Olivera, 1947-
član komisije
Katić, Vera, 1952-
član komisije
Lepšanović, Zorica
Academic Expertise
Medicinske nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Fakultet veterinarske medicine
Alternative title
Implementation of classical, molecular biological and immunoenzymatic methods in isolation, detection and characterization of bacteria of the genus Listeria
Publisher
Beograd : [B. Z. Lakićević]
Format
PDF/A (124 lista)
description
veterinarske nauke - mikrobiologija / Veterinary science - microbiology
Abstract (sr)
Listeria monocytogenes, prouzrokovač listerioze kod ljudi i životinja, je fakultativni intraćelijski mikroorganizam široko rasprostranjen u različitim staništima kao što su zemljište, voda, vegetacija, zagađene vode, stočna hrana i farme. U cilju izolacije i detekcije L. monocytogenes iz hrane koriste se klasične mikrobiološke i nove imunološke i molekularno – biološke metode. S obzirom da klasične mikrobiološke metode, koje omogućavaju kultivaciju mikroorganizama i identifikaciju do nivoa vrste, zahtevaju intenzivan rad i dug vremenski period (od 5 do 7 dana), cilj ovog rada je bio da se standardizuju molekularno – biološke i imunološke metode za izolaciju, detekciju i karakterizaciju L. monocytogenes. U tu svrhu ispitano je 99 uzoraka. Primenom PCR i Real-time PCR metode pomoću hlyA prajmera, detektovani su sojevi L. monocytogenes, ali i atipični, hemolitični sojevi L. innocua J1-023, pa je imunoenzimska automatizovana mini Vidas metoda pokazala najveću specifičnost pri detekciji L. monocytogenes. S druge strane, osetljivost PCR metode kod identifikacije Listeria sp. i L. monocytogenes je bila visoka, tako da je na eksperimentalno kontaminiranim uzorcima pasterizovanog mleka, nakon perioda predobogaćenja inkubacijom od 24 h na 37°C i korišćenjem prajmera specifičnih za hlyA gen, bilo moguće detektovati 1 CFU/ml. Dalji rad se odnosio na ispitivanje potencijalnih izvora populacije bakterija Listeria u kuhinji restorana i industrijskom objektu za proizvodnju tradicionalne fermentisane suve kobasice. Dobijeni rezultati su pokazali da potencijane izvore kontaminacije bakterijama iz roda Listeria u restoranu, predstavljaju prijemne prostorije kao i prostorije za skladištenje sirovina i pripremu hrane. Mesta najčešće kontaminacije su bili podovi i slivnici u samom okruženju restorana. Rezultati detekcije vrsta iz roda Listeria u toku proizvodnje tradicionalne fermentisane suve kobasice su potvrdili da životinje, zaposleno osoblje i sastojci nadeva predstavljaju potencijalne izvore kontaminacije bakterijama iz roda Listeria. Na osnovu dobijenih rezultata potvrđeno je i da temperatura, pH, aktivnost vode, koncentracija hlorida i starter kulture značajno utiču na preživljavanje i razmnožavanje L. monocytogenes u toku proizvodnje tradicionalne fermentisane suve kobasice. Osim toga, ispitivan je i uticaj temperature i vlažnosti suvomesnatih proizvoda na transfer L. monocytogenes u toku narezivanja...
Abstract (en)
Listeria monocytogenes, the causative agent of listeriosis of humans and animals, is facultative intracellular microorganism widely distributed throughout different habitats, such as soil, water, vegetation, waste waters, feed and farms. Classical microbiological methods and the novel immunology and molecular biology methods are currently used for the isolation and detection of L. monocytogenes in food samples. Taking into consideration the fact that the classical microbiological methods, allowing cultivation of microorganisms and identification to the species level, require intensive and time-consuming work (from 5 – 7 days), the aim of this study has been to standardize molecular biology and immunology methods for the isolation, detection and characterization of L. monocytogenes. For that purpose, 99 samples have been tested. Using PCR and Real time with hlyA primers, both strains of L. monocytogenes and atypical, hemolytic strains of L. innocua J1-023 have been detected, and thus the automated immunoenzymatic assay mini Vidas have showed the highest particularity of detection of L. monocytogenes. On the other hand, sensitivity of detection of Listeria sp. and L. monocytogenes has been high using PCR primers complementary to the hlyA gene. It has been possible to detect 1 CFU/ml of L. monocytogenes in artificially contaminated milk samples after 24 h of incubation at 37°C. Further work has been related to a search of potential sources of Listeria population in the restaurant kitchen and industrial facility for production of traditional, fermented dry sausage. The results obtained have showed that the potential sources of Listeria population in the restaurant are goods reception area, as well as the raw material storage and food processing area. Listeria sp. has been most commonly isolated from the drains and floors in the environment of the restaurant. Analysis of the production of traditional, fermented sausage have confirmed that animals, staff and ingredients are potential sources of Listeria population. Furthermore, the temperature, water activity, chloride concentration and starter cultures have affected the survival and reproduction of L. monocytogenes during the production of traditional, fermented dry sausage. Finally, we investigated the impact of product temperature and moisture on quantitative transfer of L. monocytogenes during commercial slicing of deli ham..
Authors Key words
Listeria monocytogenes, molekularno – biološke metode, mini Vidas, potencijalni izvori kontaminacije, uređaj za narezivanje
Authors Key words
Listeria monocytogenes, molecular biology methods, mini Vidas, potential sources of contamination, slicer
Classification
619:616.9:636(043.3)
579
Type
Tekst
Abstract (sr)
Listeria monocytogenes, prouzrokovač listerioze kod ljudi i životinja, je fakultativni intraćelijski mikroorganizam široko rasprostranjen u različitim staništima kao što su zemljište, voda, vegetacija, zagađene vode, stočna hrana i farme. U cilju izolacije i detekcije L. monocytogenes iz hrane koriste se klasične mikrobiološke i nove imunološke i molekularno – biološke metode. S obzirom da klasične mikrobiološke metode, koje omogućavaju kultivaciju mikroorganizama i identifikaciju do nivoa vrste, zahtevaju intenzivan rad i dug vremenski period (od 5 do 7 dana), cilj ovog rada je bio da se standardizuju molekularno – biološke i imunološke metode za izolaciju, detekciju i karakterizaciju L. monocytogenes. U tu svrhu ispitano je 99 uzoraka. Primenom PCR i Real-time PCR metode pomoću hlyA prajmera, detektovani su sojevi L. monocytogenes, ali i atipični, hemolitični sojevi L. innocua J1-023, pa je imunoenzimska automatizovana mini Vidas metoda pokazala najveću specifičnost pri detekciji L. monocytogenes. S druge strane, osetljivost PCR metode kod identifikacije Listeria sp. i L. monocytogenes je bila visoka, tako da je na eksperimentalno kontaminiranim uzorcima pasterizovanog mleka, nakon perioda predobogaćenja inkubacijom od 24 h na 37°C i korišćenjem prajmera specifičnih za hlyA gen, bilo moguće detektovati 1 CFU/ml. Dalji rad se odnosio na ispitivanje potencijalnih izvora populacije bakterija Listeria u kuhinji restorana i industrijskom objektu za proizvodnju tradicionalne fermentisane suve kobasice. Dobijeni rezultati su pokazali da potencijane izvore kontaminacije bakterijama iz roda Listeria u restoranu, predstavljaju prijemne prostorije kao i prostorije za skladištenje sirovina i pripremu hrane. Mesta najčešće kontaminacije su bili podovi i slivnici u samom okruženju restorana. Rezultati detekcije vrsta iz roda Listeria u toku proizvodnje tradicionalne fermentisane suve kobasice su potvrdili da životinje, zaposleno osoblje i sastojci nadeva predstavljaju potencijalne izvore kontaminacije bakterijama iz roda Listeria. Na osnovu dobijenih rezultata potvrđeno je i da temperatura, pH, aktivnost vode, koncentracija hlorida i starter kulture značajno utiču na preživljavanje i razmnožavanje L. monocytogenes u toku proizvodnje tradicionalne fermentisane suve kobasice. Osim toga, ispitivan je i uticaj temperature i vlažnosti suvomesnatih proizvoda na transfer L. monocytogenes u toku narezivanja...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.