“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.
Export
Jovanović, Aleksandra A., 1987-
Оптимизација процеса екстракције хербе Thymus serpyllum L., биолошке активности и инкапсулација екстраката
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Academic metadata
Doktorska disertacija
Tehničko-tehnološke nauke
Univerzitet u Beogradu
Other Theses Metadata
Optimization of the extraction process from Thymus serpyllum L. herb, biological activities and encapsulation of extracts
[А. Јовановић]
188 листова
Технолошко инжењерство - Биохемијско инжењерство и биотехнологија / Technological Engineering - Biochemical Engineering and Biotechnology
Datum odbrane: 06.03.2018.
Bugarski, Branko, 1957- (mentor)
Knežević-Jugović, Zorica, 1969- (član komisije)
Šavikin, Katarina (član komisije)
Zdunić, Gordana (član komisije)
Đorđević, Verica (član komisije)
Врста Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) или мајчина душица представља
вишегодишњу зељасту биљку богату полифенолима који показују
антиоксидативни, антимикробни, антихипертензивни, спазмолитични,
антиинфламаторни, антиканцерогени, антиалергијски и анксиолитични ефекат.
Оптимизација процеса екстракције представља први корак у добијању
максималног приноса активних принципа из биљних извора као безбедне и
природне алтернативе синтетским компонентама. Нестабилност полифенола у
току процеса производње, дистрибуције и чувања намирница, као и у условима
гастроинтестиналног тракта, ограничава њихову активност и потенцијалне
корисне ефекте на здравље људи. Инкапсулација полифенола доводи до
превазилажења поменутих недостатака, ублажавања горког укуса полифенола и
побољшања њихове биорасположивости и полувремена елиминације...
Thymus serpyllum L. (Lamiaceae), well-known as wild thyme, is a perennial
subshrub, abundant in polyphenols compounds, which possess antioxidant,
antimicrobial, antihypertensive, antispasmodic, antiinflammatory, anticarcinogenic,
anti-allergic and anxiolytic properties. The optimization of extraction represents the first
step in obtaining the maximum yield of active compounds from plant sources, which are
safe and natural alternative to synthetic components. Polyphenols instability during food
processing, distribution or storage, and in the gastrointestinal tract, limits their activity
and potential health benefits. The encapsulation of polyphenols can overcome the
drawbacks of their instability, alleviate unpleasant tastes or flavors, and improve the
bioavailability and half-life of the compounds...
Thymus serpyllum, polyphenols, optimization of extraction, chemical
characterization, biological activity, encapsulation
Serbian
49968143
Tekst
Врста Thymus serpyllum L. (Lamiaceae) или мајчина душица представља
вишегодишњу зељасту биљку богату полифенолима који показују
антиоксидативни, антимикробни, антихипертензивни, спазмолитични,
антиинфламаторни, антиканцерогени, антиалергијски и анксиолитични ефекат.
Оптимизација процеса екстракције представља први корак у добијању
максималног приноса активних принципа из биљних извора као безбедне и
природне алтернативе синтетским компонентама. Нестабилност полифенола у
току процеса производње, дистрибуције и чувања намирница, као и у условима
гастроинтестиналног тракта, ограничава њихову активност и потенцијалне
корисне ефекте на здравље људи. Инкапсулација полифенола доводи до
превазилажења поменутих недостатака, ублажавања горког укуса полифенола и
побољшања њихове биорасположивости и полувремена елиминације...