Title
Efekti korišćenja sojine melase u obrocima za krave u laktaciji
Creator
Miletić, Aleksandar B., 1978-
Copyright date
2018
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 04.07.2018.
Other responsibilities
mentor
Stojanović, Bojan, 1973-
član komisije
Grubić, Goran, 1956-
član komisije
Đorđević, Nenad, 1963-
član komisije
Davidović, Vesna, 1968-
član komisije
Radivojević, Mihailo
Academic Expertise
Biotehnološke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Poljoprivredni fakultet
Alternative title
The effects of using soybean molasses in diets for dairy cows
Publisher
[A. B. Miletić]
Format
182 lista
description
Zootehnika - Ishrana domaćih i gajenih životinja / Zootechnique
- Nutrition of domestic and reared animals
Abstract (sr)
Sojina melasa je hranivo koje se dobija kao sporedni proizvod pri proizvodnji
sojinog proteinskog koncentrata. U ograničenom broju ranijih istraživanja utvrđeno je
da korišćenje melase soje u obrocima za ishranu junadi u tovu, ima pozitivan efekat na
proizvodne performanse životinja. Osnovni cilj ovog istraživanja je ispitivanje
mogućnosti upotrebe sojine melase u kompletno mešanim obrocima za ishranu krava u
laktaciji. U radu su prikazani rezultati ispitivanja efekata korišćenja sojine melase u
ishrani krava u laktaciji na proizvodne rezultate, važnije pokazatelje metaboličkog
profila i parametre ruminalne sredine.
U jednofaktorijalnom ogledu sa dva tretmana, ispitivan je efekat korišćenja
melase soje, na proizvodne i fiziološke parametre krava u laktaciji. Istraživanje je
obuhvatilo 52 krave u laktaciji, od čega je 40 krava bilo crno-bele rase sa dominantnim
učešćem holštajn gena i 12 krava simentalske rase. Za potrebe ispitivanja krave su bile
podeljene u dve grupe - kontrolnu i oglednu. Na početku ogleda, grupe su bile
ujednačene po stadijumu laktacije i laktaciji po redu, po količini proizvedenog mleka i
telesnoj kondiciji. Istraživanje je trajalo 70 dana. U sastav kompletno mešanog obroka
(TMR, Total Mixed Ration) za ishranu krava u oglednoj grupi, uključena je sojina
melasa u količini od 1 kg/dan (na račun smanjene količine silaže vlažnog zrna
kukuruza), dok obrok koji su konzumirale krave iz kontrolne grupe nije sadržao melasu
soje. Osnovu kabastog dela obroka činili su silaža cele biljke kukuruza i seno lucerke.
Kompletno mešani obroci za ishranu krava u oglednoj i kontrolnoj grupi su bili
izoenergetski i izoproteinski. Uzorci kompletno mešanog obroka su uzimani dva puta
nedeljno, za potrebe hemijske analize. Tokom eksperimentalnog perioda, proizvedena
količina mleka je registrovana svakodnevno, a sprovedene su i četiri kontrole mlečnosti,
u cilju utvrđivanja hemijskog sastava mleka. Uzorci krvi za biohemijska ispitivanja su
uzeti od svakog grla, punkcijom repne vene (v. coccigea), na početku i na kraju
eksperimentalnog perioda. Za determinisanje parametara ruminalne sredine, tečni
sadržaj rumena je uzet od 15 krava, iz svake grupe, korišćenjem buražne sonde, na kraju
ogleda...
Abstract (en)
Soybean molasses is feed that is being obtained as a by-product of a production
of soybean protein concentrate. In a certain number of previous studies the use of
soybean molasses in rations for the nutrition of beef steers was proved to have a positive
effect on animal production performance. A main goal of this research is to study the
possibility of using the soybean molasses in total mixed rations (TMR) for the nutrition
of lactating dairy cows. The study presents results of the research the effects of using
soybean molasses in the nutrition of lactating dairy cows on their production results, on
important indicators of metabolic profile and parameters of ruminal content.
The trial was set as one-factorial experimental arrangement, where was
determined the effect of using the soybean molasses in ration, on the production and
physiological parameters of lactating cows. The research included 52 lactating cows, 40
Holstein and 12 Simmental cows. For the purpose of the investigation, the cows were
divided into two groups – control group and experimental one. The groups were
equalized regarding the stage of lactation and lactation in order, quantity of produced
milk and body condition score (BSC). The research lasted 70 for days. The TMR used
for the nutrition of cows in experimental group, was supplemented with soybean
molasses in the quantity of 1 kg/day (with the reduced quantity of high-moisture corn
grain silage), while the ration consumed by the cows in control group contained no
soybean molasses. The main forage feeds in TMRs were whole maize silage and alfalfa
hay. The total mixed rations used for cows in experimental and control group, were
approximately equal for energy and protein content. For the chemical analysis, the TMR
samples were collected twice weekly during trial period. During the experimental period
the milk yield was recorded daily, and also four sampling for milk composition analysis
were conducted. Blood samples for biochemical analysis were taken from each animal
by puncturing the caudal vein (v. coccigea), at the beginning and at the end of the
experimental period. For the purpose of determining the parameters of ruminal content a
samples was taken using the ruminal tube-like probe from 15 cows in each group, at the
end of the trial...
Authors Key words
krave u laktaciji, ishrana, sojina melasa, prinos i sastav mleka,
metabolički profil, parametri ruminalne sredine
Authors Key words
lactating cows, nutrition, soybean molasses, yield and composition of milk,
metabolic profiles, parameters of ruminal content
Classification
636.2.084.51:633.34 (043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Sojina melasa je hranivo koje se dobija kao sporedni proizvod pri proizvodnji
sojinog proteinskog koncentrata. U ograničenom broju ranijih istraživanja utvrđeno je
da korišćenje melase soje u obrocima za ishranu junadi u tovu, ima pozitivan efekat na
proizvodne performanse životinja. Osnovni cilj ovog istraživanja je ispitivanje
mogućnosti upotrebe sojine melase u kompletno mešanim obrocima za ishranu krava u
laktaciji. U radu su prikazani rezultati ispitivanja efekata korišćenja sojine melase u
ishrani krava u laktaciji na proizvodne rezultate, važnije pokazatelje metaboličkog
profila i parametre ruminalne sredine.
U jednofaktorijalnom ogledu sa dva tretmana, ispitivan je efekat korišćenja
melase soje, na proizvodne i fiziološke parametre krava u laktaciji. Istraživanje je
obuhvatilo 52 krave u laktaciji, od čega je 40 krava bilo crno-bele rase sa dominantnim
učešćem holštajn gena i 12 krava simentalske rase. Za potrebe ispitivanja krave su bile
podeljene u dve grupe - kontrolnu i oglednu. Na početku ogleda, grupe su bile
ujednačene po stadijumu laktacije i laktaciji po redu, po količini proizvedenog mleka i
telesnoj kondiciji. Istraživanje je trajalo 70 dana. U sastav kompletno mešanog obroka
(TMR, Total Mixed Ration) za ishranu krava u oglednoj grupi, uključena je sojina
melasa u količini od 1 kg/dan (na račun smanjene količine silaže vlažnog zrna
kukuruza), dok obrok koji su konzumirale krave iz kontrolne grupe nije sadržao melasu
soje. Osnovu kabastog dela obroka činili su silaža cele biljke kukuruza i seno lucerke.
Kompletno mešani obroci za ishranu krava u oglednoj i kontrolnoj grupi su bili
izoenergetski i izoproteinski. Uzorci kompletno mešanog obroka su uzimani dva puta
nedeljno, za potrebe hemijske analize. Tokom eksperimentalnog perioda, proizvedena
količina mleka je registrovana svakodnevno, a sprovedene su i četiri kontrole mlečnosti,
u cilju utvrđivanja hemijskog sastava mleka. Uzorci krvi za biohemijska ispitivanja su
uzeti od svakog grla, punkcijom repne vene (v. coccigea), na početku i na kraju
eksperimentalnog perioda. Za determinisanje parametara ruminalne sredine, tečni
sadržaj rumena je uzet od 15 krava, iz svake grupe, korišćenjem buražne sonde, na kraju
ogleda...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.