Title
Rezistencija na tetraciklin bakterija mlečne kiseline izolovanih iz tradicionalnih sireva Srbije
Creator
Ledina, Tijana, 1987-
Copyright date
2018
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 13.07.2018.
Other responsibilities
mentor
Bulajić, Snežana, 1967-
član komisije
Katić, Vera, 1952-
član komisije
Krnjaić, Dejan, 1964-
član komisije
Zdovc, Irena
član komisije
Miočinović, Jelena, 1975-
Academic Expertise
Medicinske nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Fakultet veterinarske medicine
Alternative title
Tetracycline resistance in lactic acid bacteria isolated from traditional serbian cheeses
Publisher
[T. Ledina]
Format
142 lista
description
Veterinarska medicina - Higijena i tehnologija mleka / Veterinary Medicine
- Milk Hygiene and Technology
Abstract (sr)
Lanac hrane predstavlja jedan od mogućih puteva transmisije bakterija rezistentnih na antibiotike između populacija životinja i ljudi. Komensalne bakterije, poreklom od životinja, predstavljaju deo mikrobiote hrane životinjskog porekla, i često se prepoznaju kao „rezervoari“ gena za rezistenciju na antibiotike. Rezistencija na tetraciklin kod komensalnih bakterija je dobro dokumentovana i s obzirom da je prenosive prirode, koristi se kao model za praćenje ekologije rezistencije na antibiotike. Homoljski, zlatarski i sjenički sir su na nacionalnom nivou zaštićeni oznakom geografskog porekla. Proizvode se na tradicionalan način, od sirovog mleka, te bakterije mlečne kiseline, poreklom iz sirovine i/ili procesnog okruženja čine značajan deo mikrobiote tradicionalnih sireva Srbije. U naučnoj literaturi postoje brojni podaci o tome da bakterije mlečne kiseline mogu biti nosioci gena za rezistenciju na antibiotike.
Ciljevi ove doktorske disertacije bili su: karakterizacija biodiverziteta tradicionalnih sireva Srbije, utvrđivanje fenotipa i prevalencije rezistencije na antibiotike i genetske baze rezistencije na tetraciklin kod izolata bakterija mlečne kiseline poreklom iz tradicionalnih sireva, kao i mogućnosti prenosa tet gena u uslovima in vitro.
Ukupno 48 uzoraka tradicionalnih sireva (13 uzoraka homoljskog sira, 20 zlatarskog i 15 uzoraka sjeničkog sira), zasejano je na MRS-S agar radi utvrđivanja broja BMK i na MRS-S agar sa dodatkom tetraciklina u dvostrukorastućim koncentracijama (1-256 μg/ml), kako bi se utvrdila zastupljenost populacije BMK rezistentne na tetraciklin. Prosečan broj BMK u uzorcima homoljskog sira iznosio je 7,65±1,09 log CFU/g, u uzorcima zlatarskog sira 7,74±0,6 log CFU/g i u uzorcima sjeničkog sira 7,47±0,71 log CFU/g. Pri koncentraciji tetraciklina od 64 μg/ml primećeno je veće smanjenje broja BMK...
Abstract (en)
Food chain may represent a possible route for the transmission of antibiotic resistant bacteria between human and animal populations. Commensal bacteria originating from food-producing animals can contaminate food and by that means become a part of the complex food microbiota. Commensal bacteria can also serve as reservoirs for the antibiotic resistance genes. Tetracycline resistance in commensal bacteria is well documented and is coded with transmissible genes. Therefore, it is recognized as a model for the monitoring of antibiotic resistance ecology. Homolj, Zlatar and Sjenica cheese have protected geographical indication on the national level. As Homolj, Zlatar and Sjenica cheese are raw milk cheeses produced in the traditional manner, LAB originating from the raw milk and the environment constitute an important part of Serbian traditional cheeses’ microbiota. There are many data in the scientific literature that LAB can carry transmissible antibiotic resistance genes.
The aims of this doctoral dissertation were to: characterize biodiversity of traditional Serbian cheeses; determine phenotype and prevalence of antibiotic resistance; define genetic basis of tetracycline resistance in the LAB isolates and to investigate possibility for in vitro transmission of the tet genes.
Total of 48 samples traditional Serbian cheeses (13 samples of Homolj cheese, 20 samples of Zlatar cheese and 15 samples of Sjenica cheese) were analyzed. All samples were plated on MRS-S agar plates in order to determine LAB count and on MRS-S agar plates with added tetracycline in doubling concentrations (1-256 μg/ml), in order to determine tetracycline resistant LAB subpopulation count. Average count of LAB in Homolj cheese was 7,65±1,09 log CFU/g, in Zlatar cheese 7,74±0,6 log CFU/g and in Sjenica cheese 7,47±0,71 log CFU/g. Addition of tetracycline in concentration of 64 μg/ml has considerably reduced LAB count, which was in Homolj cheese 3,98±2,28 log CFU/g, in Zlatar cheese 3,35±2,02 log CFU/g and in Sjenica cheese 3,93±2,24 log CFU/g...
Authors Key words
tradicionalni sirevi Srbije, bakterije mlečne kiseline, rezistencija na tetraciklin
Authors Key words
Serbian traditional cheeses, lactic acid bacteria, tetracycline resistance
Classification
37.28'142.2:582.33:577.54
Type
Tekst
Abstract (sr)
Lanac hrane predstavlja jedan od mogućih puteva transmisije bakterija rezistentnih na antibiotike između populacija životinja i ljudi. Komensalne bakterije, poreklom od životinja, predstavljaju deo mikrobiote hrane životinjskog porekla, i često se prepoznaju kao „rezervoari“ gena za rezistenciju na antibiotike. Rezistencija na tetraciklin kod komensalnih bakterija je dobro dokumentovana i s obzirom da je prenosive prirode, koristi se kao model za praćenje ekologije rezistencije na antibiotike. Homoljski, zlatarski i sjenički sir su na nacionalnom nivou zaštićeni oznakom geografskog porekla. Proizvode se na tradicionalan način, od sirovog mleka, te bakterije mlečne kiseline, poreklom iz sirovine i/ili procesnog okruženja čine značajan deo mikrobiote tradicionalnih sireva Srbije. U naučnoj literaturi postoje brojni podaci o tome da bakterije mlečne kiseline mogu biti nosioci gena za rezistenciju na antibiotike.
Ciljevi ove doktorske disertacije bili su: karakterizacija biodiverziteta tradicionalnih sireva Srbije, utvrđivanje fenotipa i prevalencije rezistencije na antibiotike i genetske baze rezistencije na tetraciklin kod izolata bakterija mlečne kiseline poreklom iz tradicionalnih sireva, kao i mogućnosti prenosa tet gena u uslovima in vitro.
Ukupno 48 uzoraka tradicionalnih sireva (13 uzoraka homoljskog sira, 20 zlatarskog i 15 uzoraka sjeničkog sira), zasejano je na MRS-S agar radi utvrđivanja broja BMK i na MRS-S agar sa dodatkom tetraciklina u dvostrukorastućim koncentracijama (1-256 μg/ml), kako bi se utvrdila zastupljenost populacije BMK rezistentne na tetraciklin. Prosečan broj BMK u uzorcima homoljskog sira iznosio je 7,65±1,09 log CFU/g, u uzorcima zlatarskog sira 7,74±0,6 log CFU/g i u uzorcima sjeničkog sira 7,47±0,71 log CFU/g. Pri koncentraciji tetraciklina od 64 μg/ml primećeno je veće smanjenje broja BMK...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.