Title
Acilovani derivati pektina: synthesis, characterization and applicative potential.
Creator
Šešlija, Sanja I., 1987- 14603879
Copyright date
2018
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 18.09.2018.
Other responsibilities
mentor
Popović, Ivanka, 1959- 12532327
komentor
Kalagasidis Krušić, Melina, 1974- 12878183
član komisije
Džunuzović, Enis, 1971- 15099239
član komisije
Stevanović, Jasmina. 15104359
član komisije
Nikolić, Ljubiša.
13907815
Academic Expertise
Tehničko-tehnološke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Tehnološko-metalurški fakultet
Alternative title
Acylated derivatives of pectin: synthesis, characterization and applicative potential
Publisher
[S. Šešlija]
Format
127 lista
description
Tehnološko inženjerstvo - Hemijsko inženjerstvo / Technological engineering - Chemical engineering
Abstract (sr)
Istraživanja u okviru ove doktorske disertacije sprovedena su sa osnovnim ciljem
razvoja derivata pektina unapređene funkcionalnosti u odnosu na primenu ovog
polisaharida kao sorbenta i materijala za izradu ambalažnih filmova. U prvom delu rada
opisan je postupak modifikacije pektina u reakciji esterifikacije sa acil-dihloridima,
nakon čega su ispitana svojstva dobijenih acilovanih derivata sintetisanih pri različitim
molarnim odnosima agensa za acilaciju i galakturonske kiseline. Utvrđeno je da
promene u strukturi utiču na reološka, termička i morfološka svojstva pektina, kao i na
interakcije koje se uspostavljaju u vodenim rastvorima. U cilju detaljnog sagledavanja
svih parametara koji mogu imati uticaj na sorpciju pektina i njegovih derivata, u drugom
delu rada ispitan je uticaj specifičnih anjona na umrežavanje nativnog pektina u
vodenim rastvorima soli bakra. Analiza ovog uticaja rezultovala je uspostavljanjem
analogije umrežavanja pektina sa relativnim uticajem anjona u vodenim rastvorima koje
je opisano Hofmeister-ovom teorijom. Hidrofobnost acilovanih derivata, kao i
mogućnost njihove primene kao sorbenata i materijala za izradu ambalažnih filmova,
ispitana je u trećem delu rada. Dobijeni rezultati ukazuju da acil ostaci (C4-C10) u
strukturi derivata utiču na povećanje hidrofobnosti nativnog pektina, što se može
smatrati jednim od najznačajnijih rezultata proisteklih iz ove disertacije. Parametri
procesa sorpcije Cu2+ jona iz vodenih rastvora ukazuju da acilovani derivati poseduju
manji ravnotežni kapacitet u poređenju sa nativnim pektinom, pri čemu je utvrđeno da
je vrednost ovog parametra uslovljena strukturom derivata. Filmovi na bazi acilovanih
derivata pektina predstavljaju bolju barijeru za transport vodene pare, što se tumači kao
posledica njihove povećane hidrofobnosti. Ipak, rezultati mehaničkih ispitivanja
ukazuju da predložene modifikacije nemaju pozitivan uticaj na moguću primenu
sintetisanih derivata kao materijala za izradu ambalažnih filmova.
Abstract (en)
The main goal of the research conducted within this doctoral dissertation was
development of pectin based derivatives with improved functionality when used as
sorbents and packaging film material. The first part of this work reports modification
procedure and characterization of the derivatives obtained by esterification of the neat
pectin using di-acyl chlorides at different molar ratios. It was found that changes in
structure affect rheological, thermal and morphological properties of pectin, as well as
the interactions established in water solutions. In order to get the deeper insights into all
parameters that could influence the sorption on pectin and its derivatives, the second
part of this work reports the effect of specific anions on the cross-linking process of neat
pectin in water solutions of copper salts. This analysis resulted in establishment of an
analogy between pectin cross-linking and relative influence of anions in water solutions
described by Hofmeister theory. The hydophobicity of acylated derivatives and their
possibility to be used as sorbents and package film materials was investigated in the
third part of this work. The obtained results indicate that acyl residues (C4-C10) cause
the increase in hydrophobicity of neat pectin, which could be considered as one of the
most significant result of this dissertation. The parameters that describe sorption
of Cu2+ from aqueous solution suggest that acylated derivatives exhibit lower
equilibrium capacity when compared to native pectin, and it was found that these
parameters are dependent on derivatives structure. Due to the increased hydrophobicty
of acylated pectin, the films based on these derivatives have improved water barrier
properties. Still, the results obtained from mechanical testing indicate that proposed
modification do not have positive influence on possible application of films based on
acylated pectin as packaging material.
Authors Key words
pektin, acilovani derivati, hidrofobnost, umrežavanje, sorpcija
Authors Key words
pectin, acylated derivatives, hydrophobicity, cross-linking, sorption
Type
Tekst
Abstract (sr)
Istraživanja u okviru ove doktorske disertacije sprovedena su sa osnovnim ciljem
razvoja derivata pektina unapređene funkcionalnosti u odnosu na primenu ovog
polisaharida kao sorbenta i materijala za izradu ambalažnih filmova. U prvom delu rada
opisan je postupak modifikacije pektina u reakciji esterifikacije sa acil-dihloridima,
nakon čega su ispitana svojstva dobijenih acilovanih derivata sintetisanih pri različitim
molarnim odnosima agensa za acilaciju i galakturonske kiseline. Utvrđeno je da
promene u strukturi utiču na reološka, termička i morfološka svojstva pektina, kao i na
interakcije koje se uspostavljaju u vodenim rastvorima. U cilju detaljnog sagledavanja
svih parametara koji mogu imati uticaj na sorpciju pektina i njegovih derivata, u drugom
delu rada ispitan je uticaj specifičnih anjona na umrežavanje nativnog pektina u
vodenim rastvorima soli bakra. Analiza ovog uticaja rezultovala je uspostavljanjem
analogije umrežavanja pektina sa relativnim uticajem anjona u vodenim rastvorima koje
je opisano Hofmeister-ovom teorijom. Hidrofobnost acilovanih derivata, kao i
mogućnost njihove primene kao sorbenata i materijala za izradu ambalažnih filmova,
ispitana je u trećem delu rada. Dobijeni rezultati ukazuju da acil ostaci (C4-C10) u
strukturi derivata utiču na povećanje hidrofobnosti nativnog pektina, što se može
smatrati jednim od najznačajnijih rezultata proisteklih iz ove disertacije. Parametri
procesa sorpcije Cu2+ jona iz vodenih rastvora ukazuju da acilovani derivati poseduju
manji ravnotežni kapacitet u poređenju sa nativnim pektinom, pri čemu je utvrđeno da
je vrednost ovog parametra uslovljena strukturom derivata. Filmovi na bazi acilovanih
derivata pektina predstavljaju bolju barijeru za transport vodene pare, što se tumači kao
posledica njihove povećane hidrofobnosti. Ipak, rezultati mehaničkih ispitivanja
ukazuju da predložene modifikacije nemaju pozitivan uticaj na moguću primenu
sintetisanih derivata kao materijala za izradu ambalažnih filmova.
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.