Title
Uticaj različitih vrsta hrane na parametre oksidativnog stresa i masnokiselinski profil fosfolipida jetre pacova
Creator
Ranković, Slavica, 1982- 15952743
Copyright date
2018
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 12.12.2018.
Other responsibilities
mentor
Popović, Tamara, 1972- 15959655
član komisije
Vujović, Predrag, 1978- 15962727
član komisije
Lozo, Jelena, 1974- 12878951
član komisije
Glibetić, Marija, 1958- 13741671
član komisije
Debeljak-Martačić Jasmina, 1976- 16055399
Academic Expertise
Prirodno-matematičke nauke
Academic Title
-
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Biološki fakultet
Alternative title
Effects of different types of diets on the parameters of oxidative stress and the fatty acid profile of rat liver phospholipids
Publisher
[S. G. Ranković]
Format
97 listова
description
Biologija - Animalna i humana fiziologija /Biology - Animal and human physiology
Abstract (sr)
Sastav masnih kiselina lipida, posebno fosfolipida (PL) glavnih konstituenata ćelijskih
membrana zavisi od brojnih faktora. U poslednje vreme povećano je interesovanje za
istraživanja novih antioksidanasa u ishrani, uključujući omega-3 masne kiseline i
bioaktivne proteine prisutne u mleku. Uticaj različitih vrsta hrane, odnosno njihovog
masnokiselinskog sastava na profil masnih kiselina fosfolipida tkiva nije dovoljno
ispitivan. Stoga, cilj ove doktorske disertacije je bio ispitivanje efekta unosa tri različite
vrste hrane (standardne hrane, hrane obogaćene ribljim brašnom i hrane obogaćene
mlekom u prahu) na biohemijske parametre u krvi, masnokiselinske profile fosfolipida
jetre i na parametre oksidativnog stresa u jetri pacova Wistar soja, starosne dobi četiri
meseca u trajanju od četiri nedelje. U okviru ove studije, poređen je manokiselinski
profil u hranama različitog sastava, a takođe i u fosfolipidima jetri životinja nakon
tretmana. Preciznije, cilj je bio izdvajanje pojedinačnih masnih kiselina, koje su najviše
doprinele razlici u sastavu fosfolipida jetre, kao i ispitivanje polno specifičnog odgovora
tkiva na primenjene vrste hrane.
Rezultati ove disertacije su pokazali da hrana obogaćena ribljim brašnom i hrana
obogaćena mlekom u prahu menja sastav masnih kiselina fosfolipida i njihov odnos u
jetri pacova, na polno specifičan način. Primenjene hrane su promenile odnos ukupnih
zasićenih (SFA), mononezasićenih (MUFA) i polinezasićenih masnih kiselina (PUFA),
ali su efekti polno specifični. Hrana obogaćena mlekom u prahu je smanjila sadržaj SFA
i povećala udeo MUFA kod mužjaka, i PUFA kod ženki, u odnosu na standardnu hranu.
Ista vrsta hrane je smanjila procenat ukupnih n-3, povećala procenat ukupnih n-6 i
odnos n-6/n-3 kod mužjaka u odnosu na druge vrste hrana. S druge strane, kod ženki,
hrana obogaćena ribljim brašnom povećala je procenat ukupnih n-3, smanjila procenat
ukupnih n-6 i odnos n-6/n-3 u poređenju sa standardnom hranom i hranom obogaćenom
mlekom u prahu. Hrana je na polno specifičan način uticala i na odnos pojedinačnih
masnih kiselina u PL jetre...
Abstract (en)
The composition of fatty acids especially phospholipids (PL) as the main constituents of
cell membranes depends on many factors. Recently, there has been an increased interest
in novel dietary antioxidants, including omega-3 fatty acids and bioactive proteins
present in milk. There is limited data regarding the effects of fatty acid composition of
different types of diets on tissue phospholipids fatty acid profile. The aim of this
doctoral dissertation was to examine the effects of different types of diets (standard diet,
fish based and milk based diets) on plasma biochemical parameters, FA profiles of liver
phospholipids, and parameters of oxidative stress in liver, of four months old Wistar
rats, during four-weeks. Within this study, fatty acid profile was compared in diets of
different composition, as well as in liver phospholipids of animals after treatment. The
aim was to detect individual fatty acids mostly contributed to the difference in
composition of liver phospholipids, and to explore the association of tissue response
with gender.
The results of this dissertation have shown that both, milk- and fish-based diet, changed
the composition and ratio of rat liver phospholipids FA, in gender-specific manner.
Although, applied diets changed the ratio of total saturated fatty acids (SFA),
monounsaturated fatty acids (MUFA) and polyunsaturated fatty acids (PUFA), but the
effects were sex specific. Milk-based diet lowered the amount of SFA and elevated the
ratio of MUFA in males, and PUFA, in females comparing to standard diet. The same
diet decreased n-3, increased n-6 and n-6/n-3 ratio in males comparing to the other type
of diets. On the other hand, in females, fish-based diet increased n-3, decreased n-6 and
n-6/n-3 ratio comparing to standard and milk-based diet. However, the ratio of
individual FA in liver PL was also dietary-influenced, but with gender specific manner.
While in females fish-based diet decreased AA (arachidonic acid) increased level of
EPA (eicosapentaenoic acid), DPA
(docosapentaenoic acid) and DHA (docosahexaenoic acid), the same diet elevated only
DHA levels in males...
Authors Key words
Hrana obogaćena ribljim brašnom, hrana obogaćena mlekom u prahu,
masne kiseline, pol, antioksidativni enzimi, lipidna peroksidacija, pacovi
Authors Key words
Fish based diet, milk based diet, fatty acids, gender, antioxidant enzymes,
lipid peroxidation, Wistar rats
Classification
577.1:612.397(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Sastav masnih kiselina lipida, posebno fosfolipida (PL) glavnih konstituenata ćelijskih
membrana zavisi od brojnih faktora. U poslednje vreme povećano je interesovanje za
istraživanja novih antioksidanasa u ishrani, uključujući omega-3 masne kiseline i
bioaktivne proteine prisutne u mleku. Uticaj različitih vrsta hrane, odnosno njihovog
masnokiselinskog sastava na profil masnih kiselina fosfolipida tkiva nije dovoljno
ispitivan. Stoga, cilj ove doktorske disertacije je bio ispitivanje efekta unosa tri različite
vrste hrane (standardne hrane, hrane obogaćene ribljim brašnom i hrane obogaćene
mlekom u prahu) na biohemijske parametre u krvi, masnokiselinske profile fosfolipida
jetre i na parametre oksidativnog stresa u jetri pacova Wistar soja, starosne dobi četiri
meseca u trajanju od četiri nedelje. U okviru ove studije, poređen je manokiselinski
profil u hranama različitog sastava, a takođe i u fosfolipidima jetri životinja nakon
tretmana. Preciznije, cilj je bio izdvajanje pojedinačnih masnih kiselina, koje su najviše
doprinele razlici u sastavu fosfolipida jetre, kao i ispitivanje polno specifičnog odgovora
tkiva na primenjene vrste hrane.
Rezultati ove disertacije su pokazali da hrana obogaćena ribljim brašnom i hrana
obogaćena mlekom u prahu menja sastav masnih kiselina fosfolipida i njihov odnos u
jetri pacova, na polno specifičan način. Primenjene hrane su promenile odnos ukupnih
zasićenih (SFA), mononezasićenih (MUFA) i polinezasićenih masnih kiselina (PUFA),
ali su efekti polno specifični. Hrana obogaćena mlekom u prahu je smanjila sadržaj SFA
i povećala udeo MUFA kod mužjaka, i PUFA kod ženki, u odnosu na standardnu hranu.
Ista vrsta hrane je smanjila procenat ukupnih n-3, povećala procenat ukupnih n-6 i
odnos n-6/n-3 kod mužjaka u odnosu na druge vrste hrana. S druge strane, kod ženki,
hrana obogaćena ribljim brašnom povećala je procenat ukupnih n-3, smanjila procenat
ukupnih n-6 i odnos n-6/n-3 u poređenju sa standardnom hranom i hranom obogaćenom
mlekom u prahu. Hrana je na polno specifičan način uticala i na odnos pojedinačnih
masnih kiselina u PL jetre...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.