Title
Antioksidativnost i funkcionalnost trajnih pekarskih proizvoda sa dodatkom prosa (Panicum miliaceum L.)
Creator
Poleksić, Dajana, 1984- 15699559
Copyright date
2018
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 25.01.2019.
Other responsibilities
mentor
Rakić, Vesna, 1957- 12490343
član komisije
Demin, Mirjana, 1962- 12588903
član komisije
Vucelić-Radović, Biljana, 1954- 12431463
član komisije
Antić, Mališa, 1965- 12680039
član komisije
Filipčev, Bojana, 1970-13065063
Academic Expertise
Biotehnološke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Poljoprivredni fakultet
Alternative title
Antioxidаnt and functional properties of durable bakery products with addition of proso millet (Panicum miliaceum L.)
Publisher
[D. T. Poleksić]
Format
167 listova
description
Biotehničke nauke - Prehrambena tehnologija / Biotechnical sciences
- Food technology
Abstract (sr)
Krajem XX i početkom XXI veka usled pojave hiperprodukcije žitarica kao osnovnih sirovina u proizvodnji prehrambenih proizvoda širom sveta, počinje da se razvija segment funkcionalnih, biološki kvalitetnijih i nutritivno superiornijih prehrambenih proizvoda. Neophodnost za ovom klasifikacijom prehrambenih proizvoda je nastala iz potrebe da se razdvoje proizvodi koji služe za zadovoljavanje osnovnih potreba ljudskog organizma i proizvoda koji nude širi spektar nutritivnih karakteristika koje povoljno deluju na određene zdravstvene aspekte.
Ministarstvo zdravlja, rada i dobrobiti Japana (eng. Ministry of Health, Labour and Welfare - MHLF) 1991. godine funkcionalnu hranu implementira u regulatorni sistem kako bi imali bolju kontrolu nad proizvodima koji su već bili u prometu sa određenim zdravstvenim izjavama. Nazvali su je hrana za posebne zdravstvene potrebe FOSHU (Foods for Specified Health Use) (Aksaka i Minato-ku, 2003). Zdravstvene izjave definisane Ministarstvom zdravlja Japana a koje se vezuju za funkcionalnost su 1997. godine uvrštene u smernice Codex Alimentarius-a.
Proso (Panicum miliaceum L.) spada u biljne vrste, prirodno bez glutena, čiji potencijal korišćenja kao sirovine koja može da unapredi funkcionalnost određenih proizvoda nije u potpunosti ispitan. To je jednogodišnja trava, žito, koje raste iz semena svake godine. Arheobotanička studija je pokazala da se "obično" proso, koje se kod nas klasifikuje prema nazivu samo kao proso (Panicum miliaceum L.), koristilo kao osnovna hrana još pre 10000 godina na severu Kine (Lu i saradnici,
2009). Novija istraživanja ukazuju na sve veću funkcionalnu vrednost prosa u humanoj ishrani (Dykes i Rooney, 2006; Kalinova i Moudry, 2006; Zarnkow i saradnici, 2007; Park i saradnici, 2011)...
Authors Key words
dvopek sa dodatkom prosa (Panicum miliaceum L.), funkcionalna hrana, polifenoli, vlakna, SEM, skrob, prirodno bez glutena, esencijalne aminokiseline, vitamin E, in vitro glikemijski indeks
Authors Key words
rusks with the addition of proso millet (Panicum miliaceum L.), functional foods, polyphenols, fibers, SEM, starch, naturally gluten-free, essential amino acid, vitamin E, in vitro glycemic index
Classification
664.664.34+633.171(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Krajem XX i početkom XXI veka usled pojave hiperprodukcije žitarica kao osnovnih sirovina u proizvodnji prehrambenih proizvoda širom sveta, počinje da se razvija segment funkcionalnih, biološki kvalitetnijih i nutritivno superiornijih prehrambenih proizvoda. Neophodnost za ovom klasifikacijom prehrambenih proizvoda je nastala iz potrebe da se razdvoje proizvodi koji služe za zadovoljavanje osnovnih potreba ljudskog organizma i proizvoda koji nude širi spektar nutritivnih karakteristika koje povoljno deluju na određene zdravstvene aspekte.
Ministarstvo zdravlja, rada i dobrobiti Japana (eng. Ministry of Health, Labour and Welfare - MHLF) 1991. godine funkcionalnu hranu implementira u regulatorni sistem kako bi imali bolju kontrolu nad proizvodima koji su već bili u prometu sa određenim zdravstvenim izjavama. Nazvali su je hrana za posebne zdravstvene potrebe FOSHU (Foods for Specified Health Use) (Aksaka i Minato-ku, 2003). Zdravstvene izjave definisane Ministarstvom zdravlja Japana a koje se vezuju za funkcionalnost su 1997. godine uvrštene u smernice Codex Alimentarius-a.
Proso (Panicum miliaceum L.) spada u biljne vrste, prirodno bez glutena, čiji potencijal korišćenja kao sirovine koja može da unapredi funkcionalnost određenih proizvoda nije u potpunosti ispitan. To je jednogodišnja trava, žito, koje raste iz semena svake godine. Arheobotanička studija je pokazala da se "obično" proso, koje se kod nas klasifikuje prema nazivu samo kao proso (Panicum miliaceum L.), koristilo kao osnovna hrana još pre 10000 godina na severu Kine (Lu i saradnici,
2009). Novija istraživanja ukazuju na sve veću funkcionalnu vrednost prosa u humanoj ishrani (Dykes i Rooney, 2006; Kalinova i Moudry, 2006; Zarnkow i saradnici, 2007; Park i saradnici, 2011)...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.