Title
Strukturna i imunološka karakterizacija aktivnog i inhibiranog aktinidina, cistein proteaze iz kivija (Actinidia deliciosa Liang, Ferguson)
Creator
Grozdanović, Milica, 1981-
Copyright date
2013
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno 3.0 Srbija (CC BY-NC 3.0)
License description
Dozvoljavate umnožavanje, distribuciju i javno saopštavanje dela, i prerade, ako se navede ime autora na način odredjen od strane autora ili davaoca licence. Ova licenca ne dozvoljava komercijalnu upotrebu dela. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/rs/deed.sr_LATN Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane : 30.05.2013.
Other responsibilities
mentor
Gavrović-Jankulović, Marija, 1969-
član komisije
Gavrović-Jankulović, Marija, 1969-
član komisije
Vujčić, Zoran, 1960-
član komisije
Atanasković-Marković, Marina)
Academic Expertise
Prirodno-matematičke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Hemijski fakultet
Alternative title
Structural ans immunological characterization of actinidin, a cysteine protease from kiwifruit (Actinidia celiciosa Liang, Ferguson)
Publisher
Beograd : [M. M. Grozdanović]
Format
PDF/A (115 listova)
description
Prirodno-matematičke nauke - Biohemija / Life sciences - Biochemistry
Abstract (sr)
Alergije na hranu su IgE antitelima posredovane imunološke reakcije na komponente hrane,
najčešće proteine. Razvijaju se nakon primarne senzitizacije preko gastrointestinalnog
trakta, i za sada nije poznat mehanizam senzitizacije ovim putem. Smatra se da bi alergeni
proteini hrane morali da prođu kroz gastrointestinalni trakt barem delimično očuvane
strukture kako bi doveli do senzitizacije. Pored nerazjašnjenog mehanizma senzitizacije,
alergije na hranu predstavljaju i izazov na polju dijagnostike, dok je jedina do sada potpuno
uspešna metoda terapije strogo izbegavanje unosa alergene namirnice.
Tokom svega 30-tak godina od svog prvog pojavljivanja na svetskom tržištu pa do danas
plod kivija je postao jedna od omiljenijih namirnica u ljudskoj ishrani, ali je istovremeno
dospeo i među deset najčešćih uzročnika alergije na hranu. Aktinidin, cistein proteaza iz
papainske familije, je najzastupljeniji protein pulpe kivija i smatra se glavnim alergenim
molekulom ovog izvora.
U oviru ove disertacije ispitivane su strukturne i imunološke osobine aktinidina u cilju
rasvetljavanja puta oralne senzitizacije i poboljšanja dijagnostike alergije na kivi. Pokazano
je da aktinidin prečišćen iz svežeg ploda kivija pod nativnim uslovima predstavlja smešu
aktivnog i neaktivnog enzima. Između proteolitički aktivnog i neaktivnog aktinidina postoji
razlika u elektroforetskoj pokretljivosti, sposobnosti vezivanja IgE u imunoblotu i
obrascima reagovanja pacijenata u kožnim probama. Pokazano je da samo aktivni enzim
preživljava uslove simuliranog želudačnog i crevnog soka i da nakon ovih tretmana
pokazuje očuvanu imunogenost i proteolitičku aktivnost. Uočene razlike između aktivnog i
inhibiranog oblika aktinidina najverovatnije su posledica razlika u strukturi enzima koje
nastaju prilikom inhibicije, a ova pretpostavka je potkrepljena rezultatima CD
spektroskopije i fluorimetrije...
Abstract (en)
Food allergy is an IgE mediated reaction of the immune system to food components, most
commonly to food proteins. Food allergies develop after primary sensitization through the
gastrointestinal tract and the mechanism behind this route of sensitization has not yet been
elucidated. It has been postulated that in order to sensitize the organism through an oral
route, food allergens must reach the gastrointestinal mucosa in at least a partially intact
form in order to interact with the immune system. In addition to the unclear mechanism of
sensitization, food allergies also present a challenge in the field of diagnostics, while the
only effective therapy method to date is the strict avoidance of allergenic substances.
During the last 30 years, since its first appearance on the world market, kiwifruit has
become one of the more popular components of human nutrition, and yet, at the same time,
it has emerged as one of the ten most frequent elicitors of allergic reactions to food.
Actinidin, a cysteine protease from the papain family, is the most abundant protein in the
pulp of kiwifruit and is considered the major allergen of this fruit.
In this thesis the structural and immunological characteristics of actinidin were examined in
order to shed light on the mechanism of oral sensitization and to aid in the improvement of
kiwifruit allergy diagnosis. It was shown that actinidin purified from fresh kiwifruit under
native conditions represents a mixture of the active and inactive enzyme. Differences in
electrophoretic mobility, IgE binding in immunoblot and patient response in skin prick tests
were shown for proteolytically active and inhibited actinidin. It was demonstrated that only
the active enzyme survives conditions of simulated gastric and intestinal fluid while
preserving its immunogenicity and proteolytic activity. The observed differences between
the active and inhibited form of actinidin are most likely a consequence of differences in the conformation of the enzyme that arise upon inhibition, a hypothesis supported by results
from CD spectroscopy and fluorimetry...
Authors Key words
Alergije na hranu, plod kivija, cistein peptidaze, aktinidin, digestibilnost
proteina, E-64 inhibitor, konformacija proteina, koagulaciono sredstvo
Authors Key words
Food allergy, kiwifruit, cysteine proteases, actinidin, protein digestibility, E-64
inhibitor, protein conformation, milk-clotting agent
Classification
577.112(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Alergije na hranu su IgE antitelima posredovane imunološke reakcije na komponente hrane,
najčešće proteine. Razvijaju se nakon primarne senzitizacije preko gastrointestinalnog
trakta, i za sada nije poznat mehanizam senzitizacije ovim putem. Smatra se da bi alergeni
proteini hrane morali da prođu kroz gastrointestinalni trakt barem delimično očuvane
strukture kako bi doveli do senzitizacije. Pored nerazjašnjenog mehanizma senzitizacije,
alergije na hranu predstavljaju i izazov na polju dijagnostike, dok je jedina do sada potpuno
uspešna metoda terapije strogo izbegavanje unosa alergene namirnice.
Tokom svega 30-tak godina od svog prvog pojavljivanja na svetskom tržištu pa do danas
plod kivija je postao jedna od omiljenijih namirnica u ljudskoj ishrani, ali je istovremeno
dospeo i među deset najčešćih uzročnika alergije na hranu. Aktinidin, cistein proteaza iz
papainske familije, je najzastupljeniji protein pulpe kivija i smatra se glavnim alergenim
molekulom ovog izvora.
U oviru ove disertacije ispitivane su strukturne i imunološke osobine aktinidina u cilju
rasvetljavanja puta oralne senzitizacije i poboljšanja dijagnostike alergije na kivi. Pokazano
je da aktinidin prečišćen iz svežeg ploda kivija pod nativnim uslovima predstavlja smešu
aktivnog i neaktivnog enzima. Između proteolitički aktivnog i neaktivnog aktinidina postoji
razlika u elektroforetskoj pokretljivosti, sposobnosti vezivanja IgE u imunoblotu i
obrascima reagovanja pacijenata u kožnim probama. Pokazano je da samo aktivni enzim
preživljava uslove simuliranog želudačnog i crevnog soka i da nakon ovih tretmana
pokazuje očuvanu imunogenost i proteolitičku aktivnost. Uočene razlike između aktivnog i
inhibiranog oblika aktinidina najverovatnije su posledica razlika u strukturi enzima koje
nastaju prilikom inhibicije, a ova pretpostavka je potkrepljena rezultatima CD
spektroskopije i fluorimetrije...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.