Title
Starter kulture kao potencijalni inhibitori Listeria monocytogenes u fermentisanim kobasicama
Creator
Tadić, Vukašin, 1983-, 57226249
Copyright date
2019
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno 3.0 Srbija (CC BY-NC 3.0)
License description
Dozvoljavate umnožavanje, distribuciju i javno saopštavanje dela, i prerade, ako se navede ime autora na način odredjen od strane autora ili davaoca licence. Ova licenca ne dozvoljava komercijalnu upotrebu dela. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/rs/deed.sr_LATN Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 22.05.2020.
Other responsibilities
mentor
Dimitrijević, Mirjana, 1969-, 12776551
član komisije
Baltić, Milan Ž., 1948-, 12254567
član komisije
Teodorović, Vlado, 1962-, 12611687
član komisije
Vasilev, Dragan, 1973-, 12869223
član komisije
Lakićević, Brankica, 1970-, 5093223
Academic Expertise
Medicinske nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Fakultet veterinarske medicine
Alternative title
Starter cultures as potential inhibitors of Listeria monocytogenes in fermented sausages
Publisher
[V. Tadić]
Format
135 listova
description
Veterinarska medicina - Higijena i tehnologija mesa / Veterinary Medicine
- Meat Hygiene i Technology
Abstract (sr)
Cilj ispitivanja u okviru ove doktorske disertacije odnosio se na mogućnost
inaktivacije Listeria monocytogenes u fermentisanim kobasicama. Za potrebe ispitivanja
proizvedene su kobasice kontaminirane sa L. monocytogenes, sa i bez dodate starter
kulture. Kontrolne grupe kobasica nisu bile kontaminirane. U toku zrenja praćene su
promene mikrobiološkog statusa fermentisanih kobasica i fizičko-hemijskih osobina. Za
sva ispitivanja korišćene su standardne metode. U fermentisanim kobasicama užeg i šireg
dijametra sa i bez dodate starter kulture u toku zrenja broj bakterija L. monocytogenes se
smanjivao se posle trećeg dana zrenja. U uzorcima fermentisanih kobasica užeg
dijametra, sa i bez dodate starter kulture, na kraju procesa zrenja (18. dan) nije utvrđeno
prisustvo bakterija L. monocytogenes. U uzorcima fermentisanih kobasica šireg dijametra
sa dodatom starter kulturom, L. monocytogenes nije izolovana 21. dana zrenja, a bez
dodate starter kulture od 31. dana zrenja. Prosečan broj enterobakterija u uzorcima
fermentisanih kobasica užeg dijametra, sa i bez dodate starter kulture smanjivao se od
trećeg dana zrenja, a kod fermentisanih kobasica šireg dijametra od sedmog dana zrenja.
Prisustvo enterobakterija nije utvrđeno u uzorcima kobasica užeg dijametra na kraju
procesa zrenja (18. dan), a u uzorcima kobasica šireg dijametra 31. dana zrenja. Tokom
svih dana ispitivanja broj bakterija mlečne kiseline (BMK) u fermentisanim kobasicama
užeg, odnosno šireg dijametra bio je veći od broja u kobasicama bez dodate starter
kulture. Broj BMK rastao je kod kobasica užeg dijametra do 14. dana, a zatim je opadao
do 18. dana, dok je kod fermentisanih kobasica šireg dijametra rastao do 31. dana, a zatim
opadao do 41. dana zrenja. Ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija u fermentisanim
kobasicama užeg, odnosno šireg dijametra rastao je do 14., odnosno 31. dana zrenja, a
zatim je do kraja zrenja opadao. Između ukupnog broja aerobnih mezofilnih bakterija u
uzorcima fermentisanih kobasica oba dijametra tokom svih dana ispitivanja nije utvrđena
razlika. Između pH vrednosti fermentisanih kobasica oba dijametra nultog i trećeg dana
zrenja nije utvrđena razlika. Od sedmog dana, pa do kraja procesa zrenja u fermentisanim
kobasicama oba dijametra pH vrednost kobasica sa dodatom starter kulturom bila je
manja od pH vrednosti fermentisanih kobasica bez dodate starter kulture...
Abstract (en)
The aim of the study under this doctoral dissertation was to address the possibility
of inactivation of Listeria monocytogenes in fermented sausages. For testing purposes,
sausages contaminated with L. monocytogenes were produced, with and without the
starter culture added. The sausage control groups were not contaminated. Changes in the
microbiological status of fermented sausages and physicochemical properties were
monitored during ripening. Standard methods were used for all tests. In fermented
sausages of narrower and wider diameter with and without added starter culture during
ripening, L. monocytogenes decreased after the third day of ripening. In samples of
fermented short-diameter sausages, with and without added starter culture, no L.
monocytogenes was detected at the end of the ripening process (day 18). In specimens of
broad-diameter fermented sausages with added starter culture, L. monocytogenes was not
isolated on day 21 of ripening, and without added starter culture from day 31 of ripening.
The average number of enterobacteria in narrower diameter fermented sausage samples,
with and without added starter culture, decreased from the third day of ripening, and in
fermented sausages of wider diameter from the seventh day of ripening. The presence of
enterobacteria was not detected in narrow-diameter sausage specimens at the end of the
ripening process (day 18) and in broad-diameter sausage samples on the 31st day of
ripening. During all test days, the number of lactic acid bacteria (LAB) in the fermented
sausages of narrower or wider diameter was greater than the number in sausages without
added starter culture. LAB number increased in narrower diameter sausages by day 14,
then decreased by day 18, whereas in fermented sausages of wider diameter, it increased
by day 31 and then decreased by day 41. The total number of aerobic mesophilic bacteria
in the fermented sausages of narrower or wider diameter increased to the 14th and 31st
day of ripening, and then decreased until the end of ripening. No difference was found
between the total number of aerobic mesophilic bacteria in fermented sausage samples of
both diameters during all test days. No difference was found between the pH values of
fermented sausages of both diameters on zero and third day...
Authors Key words
fermentisane kobasice, Listeria monocytogenes, starter kulture
Authors Key words
fermented sausages, Listeria monocytogenes, starter cultures
Classification
619:637.523(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Cilj ispitivanja u okviru ove doktorske disertacije odnosio se na mogućnost
inaktivacije Listeria monocytogenes u fermentisanim kobasicama. Za potrebe ispitivanja
proizvedene su kobasice kontaminirane sa L. monocytogenes, sa i bez dodate starter
kulture. Kontrolne grupe kobasica nisu bile kontaminirane. U toku zrenja praćene su
promene mikrobiološkog statusa fermentisanih kobasica i fizičko-hemijskih osobina. Za
sva ispitivanja korišćene su standardne metode. U fermentisanim kobasicama užeg i šireg
dijametra sa i bez dodate starter kulture u toku zrenja broj bakterija L. monocytogenes se
smanjivao se posle trećeg dana zrenja. U uzorcima fermentisanih kobasica užeg
dijametra, sa i bez dodate starter kulture, na kraju procesa zrenja (18. dan) nije utvrđeno
prisustvo bakterija L. monocytogenes. U uzorcima fermentisanih kobasica šireg dijametra
sa dodatom starter kulturom, L. monocytogenes nije izolovana 21. dana zrenja, a bez
dodate starter kulture od 31. dana zrenja. Prosečan broj enterobakterija u uzorcima
fermentisanih kobasica užeg dijametra, sa i bez dodate starter kulture smanjivao se od
trećeg dana zrenja, a kod fermentisanih kobasica šireg dijametra od sedmog dana zrenja.
Prisustvo enterobakterija nije utvrđeno u uzorcima kobasica užeg dijametra na kraju
procesa zrenja (18. dan), a u uzorcima kobasica šireg dijametra 31. dana zrenja. Tokom
svih dana ispitivanja broj bakterija mlečne kiseline (BMK) u fermentisanim kobasicama
užeg, odnosno šireg dijametra bio je veći od broja u kobasicama bez dodate starter
kulture. Broj BMK rastao je kod kobasica užeg dijametra do 14. dana, a zatim je opadao
do 18. dana, dok je kod fermentisanih kobasica šireg dijametra rastao do 31. dana, a zatim
opadao do 41. dana zrenja. Ukupan broj aerobnih mezofilnih bakterija u fermentisanim
kobasicama užeg, odnosno šireg dijametra rastao je do 14., odnosno 31. dana zrenja, a
zatim je do kraja zrenja opadao. Između ukupnog broja aerobnih mezofilnih bakterija u
uzorcima fermentisanih kobasica oba dijametra tokom svih dana ispitivanja nije utvrđena
razlika. Između pH vrednosti fermentisanih kobasica oba dijametra nultog i trećeg dana
zrenja nije utvrđena razlika. Od sedmog dana, pa do kraja procesa zrenja u fermentisanim
kobasicama oba dijametra pH vrednost kobasica sa dodatom starter kulturom bila je
manja od pH vrednosti fermentisanih kobasica bez dodate starter kulture...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.