Title
Koncept kontrole Listeria monocytogenes u pogonu za preradu mesa uz upotrebu sekvenciranja kompletnog genoma u cilju postizanja bezbednosti hrane
Creator
Zuber Bogdanović, Ivana, 1985-, 59174409
Copyright date
2019
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 30.06.2020.
Other responsibilities
mentor
Dimitrijević, Mirjana, 1969-, 12776551
mentor
Lakićević, Brankica, 1970-, 5093223
član komisije
Teodorović, Vlado, 1962-, 12611687
član komisije
Krnjaić, Dejan, 1964-, 13843815
član komisije
Đorđević, Vesna, 1972-, 11578215
Academic Expertise
Medicinske nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Fakultet veterinarske medicine
Alternative title
The concept of controlling Listeria monocytogenes In a meat processing plant using whole genome sequencing to achieve food safety
Publisher
[I. Zuber Bogdanović]
Format
95 listova
description
Veterinarska medicina - Higijena i tehnologija mesa / Veterinary Medicine -
Meat Hygiene and Technology
Abstract (sr)
L.monocytogenes, fakultativni intracelularni patogen, je široko rasprostranjena u razliĉitoj sveţoj i preraĊenoj hrani. Ovaj patogen je uzroĉnik listerioze, retkog ali ozbiljnog oboljenja ljudi i ţivotinja, izazvanog konzumacijom kontaminirane hrane. L.monocytogenes moţe da preţivi i raste u širokom rasponu razliĉitih uslova sredine u kojoj se nalazi, bilo da je ona prirodna ili sredina modifikovana aktivnošću ĉoveka. Usled sposobnosti da preţivi i raste na niskim temperaturama, u sredinama sa visokom koncentracijom soli, smanjenom pH i niskim vrednostima aktivnosti vode, ĉest je stanovnik pogona za proizvodnju hrane. Zbog svoje sveprisutnosti u ţivotnoj sredini, kontrola pojave L.monocytogenes u pogonima za proizvodnju hrane predstavlja ozbiljan izazov za sistem bezbednosti hrane. U cilju unapreĊenja sistema bezbednosti hrane, uporedo sa razvojem legislative i standarda, razvijaju se i nove metode i tehnike identifikacije mikroorganizama. Sekvenciranje kompletnog genoma (eng. Whole genome sequencing - WGS) predstavlja ultimativnu metodu za ispitivanje prisustva patogena i otkrivanje njihovog porekla u hrani.
Delikates proizvodi od mesa spremni za jelo, identifikovani su kao jedan od ĉestih izvora epidemija listerioze. Prisustvo L.monocyogenes u pogonu za proizvodnju tradicionalnih proizvoda od mesa u Crnoj Gori, ispitivano je tokom perioda od 2011. do 2014. godine. Za posmatrani period izolovano je 20 izolata L.monocytogenes iz proizvoda od mesa i pogona za njihovu proizvodnju koji su podvrgnuti molekularnoj karakterizaciji, serotipizaciji uz pomoć multipleks PCR-a i sekvencera nove generacije (eng. Next generation sequencing – NGS), utvrĊivanju potencijalne antimikrobne rezistencije na osnovu NGS podataka o prisustvu secifiĉnih gena rezistencije i skriningu na prisustvo odreĊenih markera rezistencije na dezinficijense...
Abstract (en)
L. monocytogenes, facultative intracellular pathogen, can be found in different types of raw and processed foods. This pathogen causes listeriosis, a rare but severe disease in humans and animals, which is spread primarily through the consumption of contaminated food. L. monocytogenes can survive and grow in a wide spectrum of environmental conditions, weather natural or habitats created by the human activity. Due to its ability to survive low temperatures, higher sodium nitrate concentrations, low pH and water activity, L. monocytogenes can frequently be found in the food processing environment. The ubiquitous nature of L. monocytogenes poses a significant encounter to its control in the food production environment, representing a great challenge for food safety. With the aim of improvement of the efficiency of the food safety systems, in parallel to the development of legislation and standards, the new methods and techniques for identification of microorganisms have been devised. Whole genome sequencing (WGS) technique represents the ultimate method for pathogen detection and for determination of their origin in food products.
Ready-To-Eat (RTE) delicatessen meat products have repeatedly been identified as a source of listeriosis outbreaks. The presence of Listeria monocytogenes was evaluated in the meat processing facility in Montenegro in the period from 2011 to 2014. In total, 20 isolates of L. monocytogenes, isolated from traditional meat products and environmental swabs, were subjected to molecular characterization, serotyping by both multiplex PCR and next generation sequencing (NGS), testing to their potential antimicrobial resistance (AMR) by extraction of specific genes from NGS data and screening for the presence of some disinfectant resistance markers...
Authors Key words
Listeria monocytogenes, listerioza, hrana spremna za jelo (RTE), sekvenciranje kompletnog genoma (WGS), markeri antimikrobne rezistencije, biofilm
Authors Key words
Listeria monocytogenes, listeriosis, Ready to eat food (RTE), Whole genome sequencing (WGS), antimicrobial resistence markers, biofilm
Classification
619:637.5(043.3)
577.2:579.62(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
L.monocytogenes, fakultativni intracelularni patogen, je široko rasprostranjena u razliĉitoj sveţoj i preraĊenoj hrani. Ovaj patogen je uzroĉnik listerioze, retkog ali ozbiljnog oboljenja ljudi i ţivotinja, izazvanog konzumacijom kontaminirane hrane. L.monocytogenes moţe da preţivi i raste u širokom rasponu razliĉitih uslova sredine u kojoj se nalazi, bilo da je ona prirodna ili sredina modifikovana aktivnošću ĉoveka. Usled sposobnosti da preţivi i raste na niskim temperaturama, u sredinama sa visokom koncentracijom soli, smanjenom pH i niskim vrednostima aktivnosti vode, ĉest je stanovnik pogona za proizvodnju hrane. Zbog svoje sveprisutnosti u ţivotnoj sredini, kontrola pojave L.monocytogenes u pogonima za proizvodnju hrane predstavlja ozbiljan izazov za sistem bezbednosti hrane. U cilju unapreĊenja sistema bezbednosti hrane, uporedo sa razvojem legislative i standarda, razvijaju se i nove metode i tehnike identifikacije mikroorganizama. Sekvenciranje kompletnog genoma (eng. Whole genome sequencing - WGS) predstavlja ultimativnu metodu za ispitivanje prisustva patogena i otkrivanje njihovog porekla u hrani.
Delikates proizvodi od mesa spremni za jelo, identifikovani su kao jedan od ĉestih izvora epidemija listerioze. Prisustvo L.monocyogenes u pogonu za proizvodnju tradicionalnih proizvoda od mesa u Crnoj Gori, ispitivano je tokom perioda od 2011. do 2014. godine. Za posmatrani period izolovano je 20 izolata L.monocytogenes iz proizvoda od mesa i pogona za njihovu proizvodnju koji su podvrgnuti molekularnoj karakterizaciji, serotipizaciji uz pomoć multipleks PCR-a i sekvencera nove generacije (eng. Next generation sequencing – NGS), utvrĊivanju potencijalne antimikrobne rezistencije na osnovu NGS podataka o prisustvu secifiĉnih gena rezistencije i skriningu na prisustvo odreĊenih markera rezistencije na dezinficijense...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.