Title
		
		
			Teorijsko proučavanje konformacionih promena albumina prilikom vezivanja bioaktivnih liganada iz hrane
		
	
			Creator
		
		
			Radibratović, Milica, 1982-, 59021065
					
	
			Copyright date
		
		
			2019
		
	
			Object Links
		
		
	
			Select license
		
		
			Autorstvo-Nekomercijalno 3.0 Srbija (CC BY-NC 3.0)
		
	
			License description
		
		
			Dozvoljavate umnožavanje, distribuciju i javno saopštavanje dela, i prerade, ako se navede ime autora na način odredjen od strane autora ili davaoca licence. Ova licenca ne dozvoljava komercijalnu upotrebu dela. Osnovni opis Licence:  http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/rs/deed.sr_LATN  Sadržaj ugovora u celini:  http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
		
	
			Language
		
		
			Serbian
		
	
			Cobiss-ID
		
		
	
			Theses Type
		
		
			Doktorska disertacija
		
	
			description
		
		
			 
Datum odbrane: 27.12.2019.
		
	
			Other responsibilities
		
		mentor
				Ćirković Veličković, Tanja, 1972-, 12835175
				mentor
				Milčić, Miloš, 1973-, 12861799
				član komisije
				Stanić-Vučinić, Dragana, 1972-, 13876327
				član komisije
				Nikolić, Milan R., 1971-, 12825447
				član komisije
				Janjić, Goran, 1977-, 31976039
				
			Academic Expertise 
		
		
			Prirodno-matematičke nauke
		
	
			Academic  Title
		
		
			-
		
	
			University
		
		
			Univerzitet u Beogradu
		
	
			Faculty
		
		
			Hemijski fakultet
		
	
				Alternative  title
			
			
				Theoretical study of conformational changes in albumins by binding of bioactive food ligands
			
		
				Publisher
			
			
				[M. Radibratović]
			
		
				Format
			
			
				166 listova
			
		
				description
			
			
				Hemija - Primenjena hemija / Chemistry - Applied chemistry
			
		
				Abstract (sr)
			
			
				Humani serum albumin (HSA), usled velikog kapaciteta vezivanja različitih liganada, ima
primenu u medicini i biotehnologiji. Protein mleka, -laktalbumin (ALA), takođe pokazuje
visok afinitet vezivanja za bioaktivne ligande i privlači veliku pažnju kao model-protein za
ispitivanje struktura sličnih konformaciji “stopljene globule”. Bioaktivne komponente
hrane su neesencijalni molekuli, koji imaju blagotvorne efekte po zdravlje. Stoga su
interakcije albumina sa bioaktivnim molekulima hrane poslednjih godina u fokusu
istraživanja.
U ovoj disertaciji teorijskim pristupom su izučavani efekti vezivanja bioaktivnih liganada iz
hrane, fikocijanobilina (PCB) iz alge Spiruline i epigalokatehin-3-galata (EGCG), iz
zelenog čaja, na konformaciju i stabilnost HSA i ALA. Molekulsko-dinamičkim (MD)
simulacijama pokazano je da vezivanje PCB za bilo koje od dva vezujuća mesta na HSA,
povećava njegovu stabilnost, čineći strukturu HSA manje fleksibilnom, kao i da vezivanje
PCB za HSA utiče i na vezivanje drugih fiziološki relevantnih liganada/lekova.
Molekulskim dokingom je pokazano da se EGCG vezuje za apo ALA na istom mestu kao i
za holo formu. MD simulacijom je pokazano da uklanjanje Ca2+-jona smanjuje
konformacionu stabilnost ALA. Međutim, vezivanje EGCG povećava stabilnost ALA
vraćanjem njene konformacije u konformaciju sličnu kao kod holo forme i na taj način
može odložiti prelaz nativnog apo ALA u konformaciju ‘’stopljene globule’’. Obe forme
ALA mogu služiti kao nosači EGCG.
Temeljnim teorijskim pristupom dobijeni su rezultati od značaja za biodostupnost i
transport bioaktivnih liganada, kao i povećanu stabilnost albumina pri vezivanju ovih
liganada. Objašnjeni su i mehanizmi bazirani na konformacionim promenama proteina, koji
se samo eksperimentalnim pristupom teško mogu uočiti.
			
		
				Abstract (en)
			
			
				Human serum albumin (HSA) is widely used in medical applications and biotechnology
due to its extraordinary ligand binding properties. Small milk protein α-lactalbumin (ALA),
used as a model-protein for the investigation of molten globule-like states, is known to bind
bioactive ligands with high affinity. Bioactive food components are nonessential molecules
with a variety of benefits for human health. Recently, there is a growing interest in
investigating interactions of albumins and bioactive food molecules.
The aim of this thesis was to investigate the effects of bioactive food ligands binding,
phycocyanobilin (PCB), from algae Spirulina and green tea catechin, epigallocatechin-3-
gallate, on stability and conformation of HSA and ALA, by theoretical methods. Molecular
dynamics (MD) simulations revealed that binding of PCB at either subdomain IB or IIA,
results in higher HSA stability, making its structure more rigid. Also, the binding of PCB
may affect the binding of other physiologically relevant ligands/drugs of HSA.
The docking simulation indicated the same binding site for EGCG to both ALA forms. MD
results demonstrated that removal of Ca2+ resulted in higher flexibility of ALA. However,
EGCG binding improves ALA stability by reverting its conformation similar to that of
holoALA and delaying the transition of the native apoALA in molten-globule
conformation. These results demonstrate that both ALA forms can be used as a vehicle for
the delivery of EGCG.
A thorough theoretical approach provides insight into the bioavailability and transport of
bioactive ligands, as well as the influence of PCB and EGCG binding on the higher
stability of albumins. The mechanisms based on the protein conformational changes that
are difficult to observe only experimentally are explained.
			
		
				Authors Key words
			
			
				konformacione promene proteina, stabilnost proteina, albumini, humani
sеrum albumin, alfa-laktalbumin, bioaktivni ligandi iz hrane, epigalokatehin-3-galat,
fikocijanobilin, molekulski doking, molekulsko-dinamička simulacija
			
		
				Authors Key words
			
			
				conformational changes of proteins, protein stability, albumins, human serum
albumin, -lactalbumin, bioactive food ligands, epigallocatechin-3-gallate,
phycocyanobilin, molecular docking, molecular dynamics simulation
			
		
				Classification
			
			
				547.962.3:544.122.4(043.3)
			
		
				Type
			
			
				Tekst
			
		
			Abstract (sr)
		
		
			Humani serum albumin (HSA), usled velikog kapaciteta vezivanja različitih liganada, ima
primenu u medicini i biotehnologiji. Protein mleka, -laktalbumin (ALA), takođe pokazuje
visok afinitet vezivanja za bioaktivne ligande i privlači veliku pažnju kao model-protein za
ispitivanje struktura sličnih konformaciji “stopljene globule”. Bioaktivne komponente
hrane su neesencijalni molekuli, koji imaju blagotvorne efekte po zdravlje. Stoga su
interakcije albumina sa bioaktivnim molekulima hrane poslednjih godina u fokusu
istraživanja.
U ovoj disertaciji teorijskim pristupom su izučavani efekti vezivanja bioaktivnih liganada iz
hrane, fikocijanobilina (PCB) iz alge Spiruline i epigalokatehin-3-galata (EGCG), iz
zelenog čaja, na konformaciju i stabilnost HSA i ALA. Molekulsko-dinamičkim (MD)
simulacijama pokazano je da vezivanje PCB za bilo koje od dva vezujuća mesta na HSA,
povećava njegovu stabilnost, čineći strukturu HSA manje fleksibilnom, kao i da vezivanje
PCB za HSA utiče i na vezivanje drugih fiziološki relevantnih liganada/lekova.
Molekulskim dokingom je pokazano da se EGCG vezuje za apo ALA na istom mestu kao i
za holo formu. MD simulacijom je pokazano da uklanjanje Ca2+-jona smanjuje
konformacionu stabilnost ALA. Međutim, vezivanje EGCG povećava stabilnost ALA
vraćanjem njene konformacije u konformaciju sličnu kao kod holo forme i na taj način
može odložiti prelaz nativnog apo ALA u konformaciju ‘’stopljene globule’’. Obe forme
ALA mogu služiti kao nosači EGCG.
Temeljnim teorijskim pristupom dobijeni su rezultati od značaja za biodostupnost i
transport bioaktivnih liganada, kao i povećanu stabilnost albumina pri vezivanju ovih
liganada. Objašnjeni su i mehanizmi bazirani na konformacionim promenama proteina, koji
se samo eksperimentalnim pristupom teško mogu uočiti.
		
	
			“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into  internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core  xml  and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.
		
	
