Title
Утицај начина производње на животну способност и хемијски састав семена кукуруза, спелте и соје
Creator
Golijan, Jelena, 1988-, 51329289
Copyright date
2020
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 09.11.2020.
Other responsibilities
mentor
Lekić, Slavoljub, 1965-, 12691815
član komisije
Kostić, Aleksandar, 1978-, 18480743
član komisije
Sečanski, Mile, 1968-, 36712551
član komisije
Dimitrijević, Bojan, 1972-, 12835943
član komisije
Todorović, Goran, 1961- 10086759
Academic Expertise
Biotehnološke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Poljoprivredni fakultet
Alternative title
The influence of prouduction methods on vigour and chemical composition of maize, spelt and soybean seeds
Publisher
[Ј. М. Голијан]
Format
279 стр.
description
Биотехничке науке - Семенарство / Biotechnical Science - Seed science
Abstract (sr)
У трогодишњем временском периоду (2015 - 2017) вршена су истраживања утицаја органског и конвенционалног начина производње на животну способност и хемијски састав семена кукуруза, спелте и соје.
Животна способност семена кукуруза и соје испитивана је применом теста убрзаног старења семена. У оквиру хемијских параметара одређиван је садржај укупних протеина и липида, састав масних киселина и триацилглицерола, садржај пигмената (хлорофил а и б и каротеноиди), укупних растворљивих шећера, скроба и појединачних шећера, укупних (слободних и везаних) полифенола, укупних (слободних и везаних) флавоноида, састав макро- и микроелемената, као и одређивање антиоксидативности применом FRP и ABTS·+ метода.
Како би се утврдиле могуће разлике у садржају микотоксина између органског и конвенционалног семена, одређивано је присуство афлатоксина B1, B2, G1 и G2 методом HPLC/FLD и деоксиниваленола методом HPLC/DAD.
Испитивање ставова потрошача у Србији према органској храни и семену, односно разлике у ставовима испитаника анализирани су према полу, узрасту и степену образовања. За прикупљање података примењен је метод анкетирања коришћењем анкетних упитника.
Испитивањем макро- и микроелемената, утврђено је присуство потенцијално токсичних елемената, нарочито кадмијума и стронцијума.
Овим истраживањем је утврђено да су органска семена кукуруза, спелте и соје богат извор селена.
Добијени резултати одређивања хемијских параметара у семену указују да не постоји јасан закључак да ли семе из органског или конвенционалног начина производње има бољи хемијски састав.
Од испитиваних микотоксина, афлатоксин B1 и деоксиниваленол детектовани су једино у узорку органског кукуруза из 2015. године у концентрацијама које су ниже од максимално прописаних вредности.
Abstract (en)
The research was conducted within a three - year (2015 - 2017) to study the influence of organic and conventional production methods on the vigour and chemical composition of maize, spelt, and soybean seeds.
The vigour of maize and soybean seeds was studied by using the accelerated aging test. The chemical parameters were used to determine the total content of protein and lipid, fatty acids and triglycerides profile, the content of pigments (a and b chlorophyll, and carotenoids), total soluble sugar, starch, and individual sugars, total (free and bound) polyphenol and flavonoid, the composition of macro- and microelements, and to establish the antioxidant activity by using the FRP and ABTS·+ assays.
In order to determine the possible differences in the content of mycotoxins between the organic and conventional seed, the presence of alfatoxins (B1, B2, G1 and G2) were examined with the HPLC/FLD method as well as the presence of deoxynivalenol by using the HPLC/DAD method.
The results of survey conducted among the Serbian consumers and their attitudes towards organic food and seeds are presented and classified according to the gender, age, and education i.e. the differences in their answers. The data was collected by using questionnaires.
Investigation of macro- and microelements confirmed the presence of potentially toxic elements, especially cadmium and strontium.
The study showed that organic maize, spelt, and soybean seeds are a good source of selenium.
The results obtained from chemical analysis of seeds indicate there is no conclusive evidence whether the conventional or organic seed has a better chemical composition.
Regarding the studied mycotoxins content, aflatoxin B1 and deoxynivalenol were only detected in the sample of organic maize from 2015 in the concentrations below the maximum allowed value.
Authors Key words
органска храна, органско семе, тест убрзаног старења, хемијски састав, антиоксидативна својства, афлатоксини, деоксиниваленол, ставови потрошача, анкета
Authors Key words
organic food, organic seed, accelerated aging test, chemical composition, antioxidative properties, alfatoxins, deoxynivalenol, consumers’ attitudes, survey
Classification
631.53.01:633(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
У трогодишњем временском периоду (2015 - 2017) вршена су истраживања утицаја органског и конвенционалног начина производње на животну способност и хемијски састав семена кукуруза, спелте и соје.
Животна способност семена кукуруза и соје испитивана је применом теста убрзаног старења семена. У оквиру хемијских параметара одређиван је садржај укупних протеина и липида, састав масних киселина и триацилглицерола, садржај пигмената (хлорофил а и б и каротеноиди), укупних растворљивих шећера, скроба и појединачних шећера, укупних (слободних и везаних) полифенола, укупних (слободних и везаних) флавоноида, састав макро- и микроелемената, као и одређивање антиоксидативности применом FRP и ABTS·+ метода.
Како би се утврдиле могуће разлике у садржају микотоксина између органског и конвенционалног семена, одређивано је присуство афлатоксина B1, B2, G1 и G2 методом HPLC/FLD и деоксиниваленола методом HPLC/DAD.
Испитивање ставова потрошача у Србији према органској храни и семену, односно разлике у ставовима испитаника анализирани су према полу, узрасту и степену образовања. За прикупљање података примењен је метод анкетирања коришћењем анкетних упитника.
Испитивањем макро- и микроелемената, утврђено је присуство потенцијално токсичних елемената, нарочито кадмијума и стронцијума.
Овим истраживањем је утврђено да су органска семена кукуруза, спелте и соје богат извор селена.
Добијени резултати одређивања хемијских параметара у семену указују да не постоји јасан закључак да ли семе из органског или конвенционалног начина производње има бољи хемијски састав.
Од испитиваних микотоксина, афлатоксин B1 и деоксиниваленол детектовани су једино у узорку органског кукуруза из 2015. године у концентрацијама које су ниже од максимално прописаних вредности.
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.