Title
Синтеза оптималне структуре реверзибилног механизма ламинатора применом аксиоматског пројектовања
Creator
Andrejević, Raša S., 1952-
Copyright date
2013
Object Links
Select license
Autorstvo 3.0 Srbija (CC BY 3.0)
License description
Dozvoljavate umnožavanje, distribuciju i javno saopštavanje dela, i prerade, ako se navede ime autora na način odredjen od strane autora ili davaoca licence, čak i u komercijalne svrhe. Ovo je najslobodnija od svih licenci. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/rs/deed.sr_LATN Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Датум одбране: 19.07.2013.
Other responsibilities
mentor
Bošnjak, Srđan, 1959-
član komisije
Veg, Aleksandar, 1959-
član komisije
Babić, Bojan R., 1959-
član komisije
Stoimenov, Miodrag, 1952-
član komisije
Pavlović, Nenad.
Academic Expertise
Tehničko-tehnološke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Mašinski fakultet
Alternative title
Optimal structure synthesis of reversible mechanism of laminator using axiomatic design
Publisher
[Р. Андрејевић]
Format
PDF/A (181 list)
description
Машинство-Теорија машина и механизама / Mechanical Engineering-Theory of Machines and Mechanisms
Abstract (sr)
Слојевање или ламинација тестане траке је једна специфична операција која
постоји код линија за производњу тврдог кекса и крекера што је другачије у
односу на осталу кондиторску опрему. Том операцијом формира се вишеслојна
структура теста која има вишеструко позитиван ефекат на крајњи производ.
Умирују се напони у тестаној траци изазвани стањивањем траке, добија се
ваздушаста структура од мехурића заробљених између суседних слојева (повећан
волумен) и претапају се слојеви теста дајући униформну траку.
Квалитет ламинирања теста првенствено зависи од квалитета саме машине –
ламинатора и њеног уређаја за слојевање, односно реверзибилног механизма који
треба да обради улазне сировине (брашно, уље, масноћа, адитиви), без обзира на
одступања њиховог квалитета.
Циљ ове дисертације је да се методолошким приступом креира таква класа и
структура механизма са интегрисаним погоном која ће остварити захтевано
кретање, а као крајњи резултат дати добро формирану, слојевиту тестану
траку.Упркос чињеници да тесто може бити променљивог вискозитета и
адхезивности процес континуалног слагања и пресавијања мора континуално да
се одвија уз истовремено ослобађање индукованих напона. Ови захтеви могу да се
остваре успешно синтетизованом структуром и погоном реверзибилног
механизма нове генерације.
Досадашња истраживања и студије о кретању, обликовању и слојевању тестане
траке, а са аспекта оптималне синтезе структуре и погона извршних механизама
не пружају могућност непосредне синтезе новог решења. Ради проналажења
квалитетнијег решења потребно је било применити алате савремених метода, као
на пример аксиоматско пројектовање. Применом методологије аксиоматског
пројектовања, веома јасно, параметарски, и квантификованим критеријумима
успешно се дефинишу технолошки захтеви и пројектни простор новог решења...
Abstract (en)
Layering or lamination of a dough strip is a specific operation that appears in product
lines for hard biscuits and crackers, which is different compared to other conditory
equipment. This operation forms a multilayered structure of the dough that has multiple
positive effects to the final product. Thus, the dough strip stresses induced by the strip
thinning are soothed, the airy structure, created by the bubbles trapped between adjacent
layers, is obtained (increased volume) and the dough layers are blended giving a
uniform dough strip.
The quality of a laminated dough depends primarily on the quality of the machine – the
laminator and its layering device, i.e. reversible mechanism which processes the
incoming raw materials (flour, oil, grease, additives), regardless of the quality
differences.
The aim of this thesis is the creation of such a class and structure of mechanism with
integrated drive by a methodological approach that will achieve the required movement
and give the well formed layered dough structure. Despite the fact that dough viscosity
and adhesiveness can vary, the stacking and folding process must proceed continually
with the releasing the induced stresses at the same time. These requirements can be
achieved successfully by the synthesized structure and reverse drive mechanism of the
new generation.
Previous research and studies of the motion, forming and layering of a dough strip do
not provide the possibility of direct synthesis of a new solution in terms of optimal
synthesis of the structure and drive of the executive mechanisms. In order to find better
solutions, it was necessary to apply the tools of modern methods, such as axiomatic
design. By the applying the axiomatic design methodology, the technological
requirements and the design space of a new solution are defined successfully, clearly,
parametric and by the quantifiable criteria.
Since this is a field of constructing food - conditory machines, which are explored
within the factory development and research centers, a very small number of published
VII
works, are available. The most important accessible documents are related to the patent
solutions. The primary space of the existing solutions is defined here, as well as the free
space for the synthesis of a new solution that will not interfere with existing patent
requirements...
Authors Key words
слојевање – ламинација тестане траке, реверзибилни механизам,
аксиоматско пројектовање, декомпозиција, оптимална синтеза
Authors Key words
Layering – the dough strip lamination, reversible mechanism, axiomatic
design, decomposition, optimal synthesis
Classification
62
Subject
Laminatori
Type
Tekst
Abstract (sr)
Слојевање или ламинација тестане траке је једна специфична операција која
постоји код линија за производњу тврдог кекса и крекера што је другачије у
односу на осталу кондиторску опрему. Том операцијом формира се вишеслојна
структура теста која има вишеструко позитиван ефекат на крајњи производ.
Умирују се напони у тестаној траци изазвани стањивањем траке, добија се
ваздушаста структура од мехурића заробљених између суседних слојева (повећан
волумен) и претапају се слојеви теста дајући униформну траку.
Квалитет ламинирања теста првенствено зависи од квалитета саме машине –
ламинатора и њеног уређаја за слојевање, односно реверзибилног механизма који
треба да обради улазне сировине (брашно, уље, масноћа, адитиви), без обзира на
одступања њиховог квалитета.
Циљ ове дисертације је да се методолошким приступом креира таква класа и
структура механизма са интегрисаним погоном која ће остварити захтевано
кретање, а као крајњи резултат дати добро формирану, слојевиту тестану
траку.Упркос чињеници да тесто може бити променљивог вискозитета и
адхезивности процес континуалног слагања и пресавијања мора континуално да
се одвија уз истовремено ослобађање индукованих напона. Ови захтеви могу да се
остваре успешно синтетизованом структуром и погоном реверзибилног
механизма нове генерације.
Досадашња истраживања и студије о кретању, обликовању и слојевању тестане
траке, а са аспекта оптималне синтезе структуре и погона извршних механизама
не пружају могућност непосредне синтезе новог решења. Ради проналажења
квалитетнијег решења потребно је било применити алате савремених метода, као
на пример аксиоматско пројектовање. Применом методологије аксиоматског
пројектовања, веома јасно, параметарски, и квантификованим критеријумима
успешно се дефинишу технолошки захтеви и пројектни простор новог решења...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.