Title
Uporedna analiza mesnatosti trupova i odabranih parametara kvaliteta mesa brojlera
Creator
Glamočlija, Nataša M., 1982-
Copyright date
2013
Object Links
Select license
Autorstvo-Deliti pod istim uslovima 3.0 Srbija (CC BY-SA 3.0)
License description
Dozvoljavate umnožavanje, distribuciju i javno saopštavanje dela, i prerade, ako se navede ime autora na način odredjen od strane autora ili davaoca licence i ako se prerada distribuira pod istom ili sličnom licencom. Ova licenca dozvoljava komercijalnu upotrebu dela i prerada. Slična je softverskim licencama, odnosno licencama otvorenog koda. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/rs/deed.sr_LATN Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 12.11.2013.
Other responsibilities
mentor
Baltić, Milan Ž., 1948-
član komisije
Teodorović, Vlado, 1962-
član komisije
Marković, Radmila, 1965-
član komisije
Mirilović, Milorad, 1964-
član komisije
Ivanović, Snežana
Academic Expertise
Medicinske nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Fakultet veterinarske medicine
Alternative title
Comparative analysis of carcass meatiness and selected meat quality parameters of broilers
Publisher
Beograd : [N. M. Glamočlija]
Format
PDF/A (89 listova)
description
Veterinarska medicina - Higijena i tehnologija mesa / Veterinary Medicine
- Meat Hygiene and Technology
Abstract (sr)
Istraživanja u okviru ove doktorske disertacije odnosila su se na analizu trenda u
proizvodnji živinskog mesa u Srbiji, zatim uporednu analizu mesnatosti trupova (masa
trupova pre i posle hlađenja, masa i zastupljenost osnovnih delova u masi trupa,
ispitivanja zastupljenosti mesa kostiju i kože u vrednijim delovima trupa), odabranih
parametara kvaliteta mesa (hemijski i fizički) brojlera različitih provenijencija i sa
različitih farmi u Srbiji obzirom na razlike u genetskoj osnovi, razlike u ishrani, u
uslovima držanja.
U poslednjih 25 godina ukupna proizvodnja mesa pa i proizvodnja živinskom
mesa u Srbiji je znatno smanjena. U Srbiji je u tovu brojlera najzastupljenija
provenijencija Cobb, zatim Ross i Hubbard.
U ovom periodu smanjeno je i učešće proizvodnje živinskog mesa u ukupnoj
proizvodnji mesa. Prosečne mase trupova brojlera kako pre tako i posle hlađenja su se
unutar sve tri ispitivane provenijencije brojlera u većini slučajeva poređenja statistički
značajno razlikovale. Utvrđeno je da je prosečna masa trupova provenijencije Cobb bila
statistički značajno veća od prosečnih masa trupova brojlera provenijencije Ross,
odnosno Hubbard. Kalo hlađenja ispitivanih grupa brojlera bio je veoma varijabilan što
je, pre svega, rezultat različite tehnologije hlađenja trupova.
Prosečne mase važnijih delova trupa (grudi, batak sa karabatakom) unutar
ispitivane tri provenijencije bile su u većini slučajeva poređenja statistički značajno
različite. Brojleri provenijencije Cobb imali su statistički značajno veću masu grudi od
mase grudi provenijencije Ross odnosno, Hubbard. Nisu utvrđene statistički značajne
razlike između prosečnih masa bataka sa karabatakom brojlera tri različite provenijencije.
Prosečno učešće mase grudi u masi trupa imalo je sledeći opadajući niz: Cobb > Ross >
Hubbard a mase bataka sa karabatakom: Hubbard > Ross > Cobb...
Abstract (en)
The research within this dissertation concerned the analysis of the trend in poultry
meat production in Serbia, a comparative analysis of carcass meatiness (warm and cold
carcass weight, the weight and proportion of the main parts in carcass weight, proportion
of bones and skin in valuable parts of carcass), the selected meat quality parameters
(chemical and physical) of broilers of different provenances and from different farms in
Serbia due to differences in genetic, diet and housing conditions.
In the last 25 years, the total meat production as well as poultry meat production
in Serbia has been significantly reduced. In Serbia the most common provenance of
broilers is Cobb and then Ross and Hubbard.
In this period has been reduced the proportion of poultry meat production in total
meat production. Average warm and cold carcass weight of broilers were within all three
broiler provenances in most cases significantly different. It was found that the average
carcass weight of provenance Cobb was significantly higher than provenance Ross or
Hubbard. Carcass weight loss of examined groups of broilers was highly variable, which
is primarily a result of different cooling technologies.
The average weights of main carcass parts (breast, drumstick with thigh) within
three provenances were in most cases significantly different. Broilers of Cobb
provenance had significantly higher breast weight compared to provenance Ross and
Hubbard. There was no significant difference in drumstick with thigh weight among three
different provenance. The average proportion of breast weight in total carcass weight had
the following descending order: Cobb > Ross > Hubbard and for drumstick with thigh
weight: Hubbard > Ross > Cobb.
The highest average weight as well as the largest proportion of meat in the breast
and in drumstick with thigh was found in broilers of provenance Cobb, then Ross, and at
least in broilers of provenance Hubbbard...
Authors Key words
brojleri, proizvodnja, prinos mesa, kvalitet mesa, ishrana
Authors Key words
broilers, production, meatiness, meat quality, diet
Classification
637
Type
Tekst
Abstract (sr)
Istraživanja u okviru ove doktorske disertacije odnosila su se na analizu trenda u
proizvodnji živinskog mesa u Srbiji, zatim uporednu analizu mesnatosti trupova (masa
trupova pre i posle hlađenja, masa i zastupljenost osnovnih delova u masi trupa,
ispitivanja zastupljenosti mesa kostiju i kože u vrednijim delovima trupa), odabranih
parametara kvaliteta mesa (hemijski i fizički) brojlera različitih provenijencija i sa
različitih farmi u Srbiji obzirom na razlike u genetskoj osnovi, razlike u ishrani, u
uslovima držanja.
U poslednjih 25 godina ukupna proizvodnja mesa pa i proizvodnja živinskom
mesa u Srbiji je znatno smanjena. U Srbiji je u tovu brojlera najzastupljenija
provenijencija Cobb, zatim Ross i Hubbard.
U ovom periodu smanjeno je i učešće proizvodnje živinskog mesa u ukupnoj
proizvodnji mesa. Prosečne mase trupova brojlera kako pre tako i posle hlađenja su se
unutar sve tri ispitivane provenijencije brojlera u većini slučajeva poređenja statistički
značajno razlikovale. Utvrđeno je da je prosečna masa trupova provenijencije Cobb bila
statistički značajno veća od prosečnih masa trupova brojlera provenijencije Ross,
odnosno Hubbard. Kalo hlađenja ispitivanih grupa brojlera bio je veoma varijabilan što
je, pre svega, rezultat različite tehnologije hlađenja trupova.
Prosečne mase važnijih delova trupa (grudi, batak sa karabatakom) unutar
ispitivane tri provenijencije bile su u većini slučajeva poređenja statistički značajno
različite. Brojleri provenijencije Cobb imali su statistički značajno veću masu grudi od
mase grudi provenijencije Ross odnosno, Hubbard. Nisu utvrđene statistički značajne
razlike između prosečnih masa bataka sa karabatakom brojlera tri različite provenijencije.
Prosečno učešće mase grudi u masi trupa imalo je sledeći opadajući niz: Cobb > Ross >
Hubbard a mase bataka sa karabatakom: Hubbard > Ross > Cobb...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.