Title
Nutritivni kvalitet semena sirka (Sorghum bicolor L. Moench) i potencijal primene u prehrambenoj industriji
Creator
Jaćimović, Simona, 1996-
CONOR:
63723273
Copyright date
2025
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 04.07.2025.
Other responsibilities
Academic Expertise
Biotehnološke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Poljoprivredni fakultet
Alternative title
Nutritional quality of grain sorghum (Sorghum bicolor L. Moench) and the potential of its application in the food industry
Publisher
[S. Jaćimović]
Format
105 str.
description
Biotehničke nauke -Tehnologija ratarskih proizvoda / Biotechnical sciences- Technology of agricultural products
Abstract (sr)
Uzimajući u obzir globalni trend zdravog načina života, koji podrazumeva povećanu potrošnju
prirodnih proizvoda, neophodno je konstantno uvođenje novih sirovina za proizvodnju
visokokvalitetne hrane. Zbog sve češće pojave zdravstvenih problema povezanih sa intolerancijom
na gluten, raste interesovanje za žitima koja ne sadrže gluten. Ujedno, veliki izazov za prehrambenu
industriju predstavlja unapređenje bezglutenskih proizvoda i proizvoda sa smanjenim sadržajem
glutena, pa je broj studija na ovu temu u neprestanom porastu. Jedan od načina da se poveća upotreba
sirka i svest o značajnosti uvođenja ovog bezglutenskog žita u ishranu ljudi je detaljno ispitivanje
nutritivnog kvaliteta i kreiranje novih prehrambenih proizvoda.
Prvi cilj istraživanja u okviru ove doktorske disertacije bio je biohemijska karakterizacija jedinjenja
primarnog i sekundarnog metabolizma semena 172 genotipa sirka (Sorghum bicolor L. Moench) i
analiza nutritivnog kvaliteta semena radi odabira superiornih genotipova za primenu u proizvodnji
visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda. Karakterizacija glavnih parametara nutritivnog kvaliteta,
koji karakterišu biološku vrednost zrna sirka, sprovedena je standardnim procedurama analize.
Rezultati ispitivanja i dobijene vrednosti su upoređene sa međunarodno priznatim standardnim
vrednostima (CXS 172-1989, CERSOR010, 2020) u cilju izdvajanja i dalje analize genotipova
pogodnih za ishranu ljudi. Na ovaj način, izdvojeno je šesnaest genotipova u kojima je utvrđen
polifenolni, aminokiselinski i masnokiselinski sastav, sadržaj makro- i mikro- elemenata i
antioksidativna aktivnost. Takođe, izvršena je teorijska procena nutritivne vrednosti radi utvrđivanja
potencijala ovih genotipova kao izvora makro- i mikro- elemenata kroz ishranu. Istraživanja su
pokazala da je seme sirka dobar izvor makro- i mikro- elemenata koji su od vitalnog značaja za
pravilan rad metabolizma, dok ga prisutne bioaktivne komponente čine jednim od perspektivnih
sirovina za proizvodnju hrane sa dodatom vrednošću.
Broj dostupnih bezglutenskih proizvoda sa poboljšanim svojstvima na tržištu je mali, što ostavlja
prostora za uvođenje novih sirovina i kreiranje novih proizvoda. Tako, poslednju celinu ove
disertacije predstavljala je priprema bezglutenskog čajnog peciva. Premium bezglutenska smeša
predstavljala je osnovu kreiranog proizvoda, dok je bezglutensko brašno sirka korišćeno kao
funkcionalni dodatak u nivou supstitucije 20% i 40%. Valorizacija potencijala brašna sirka kao
sastojka u proizvodnji bezglutenskih proizvoda izvršena je kroz analizu senzornog profila,
utvrđivanjem uticaja dodatka brašna sirka na senzorne karakteristike bezglutenskog čajnog peciva.
Na osnovu analize podataka dobijenih senzornom ocenom, dodatak integralnog brašna sirka
poboljšava teksturna i aromatska svojstva kontrolnog proizvoda. Uzorci koji sadrže integralno brašno
sirka pokazali su izbalansirane karakteristike u pogledu vizuelnog kvaliteta, teksture i arome što
naglašava potencijal primene sirka kao vredne sirovine za prehrambenu industriju.
Abstract (en)
Considering the widespread trend towards a healthy lifestyle, which implies increased consumption
of natural products, it is necessary to introduce new raw materials to produce high-quality food
constantly. Due to the increasing occurrence of health issues related to gluten intolerance, there is a
growing interest in cereals that do not contain gluten. At the same time, a big challenge for the food
industry is the improvement of gluten-free products and products with reduced gluten content, which
is why there are a rising number of studies on this subject. One way to increase the use of sorghum
and awareness of the importance of introducing this gluten-free grain into the human diet is to
examine its nutritional quality and create new food products thoroughly.
The first goal of the research within this doctoral dissertation was the biochemical characterization
of compounds of primary and secondary metabolism of 172 sorghum genotypes (Sorghum bicolor L.
Moench) as well as the comparison of seed nutritional quality parameters, intending to select the most
potent genotypes for use in the production of high-quality food products. The main nutritional quality
parameters, which characterize the biological value of sorghum grains, were characterized using
standard analysis procedures. The test results and obtained values were compared with internationally
recognized standard values (CXS 172-1989, CERSOR010, 2020) in order to isolate and further
analyze genotypes suitable for human consumption. In this way, sixteen genotypes were isolated in
which the polyphenolic, amino acid, and fatty acid composition, the content of macro- and microelements,
and antioxidant activity were determined. Also, a theoretical evaluation of the nutritional
value was carried out to determine the potential of these genotypes as a source of macro- and microelements
through nutrition. Research has shown that sorghum seeds are a good source of macro- and
micro-elements that are vital for the proper functioning of metabolism, while the bioactive
components present make it one of the promising raw materials for food production with added value.
The number of gluten-free products with improved properties available on the market is small, which
leaves space for the introduction of new raw materials and the creation of new products. Thus, the
last part of this dissertation was the preparation of gluten-free tea pastry. The premium gluten-free
mixture was the basis of the created product, while the gluten-free sorghum bran was used as a
functional supplement at the substitution level of 20% and 40%. Valorization of the potential of
sorghum flour as an ingredient in the production of gluten-free products was carried out through the
analysis of the sensory profile, by determining the influence of the addition of sorghum flour on the
sensory characteristics of the tea pastry. Based on the analysis of the data obtained by sensory
evaluation, the addition of integral sorghum flour improves the textural and aromatic properties of
the control product. Samples containing whole sorghum flour showed balanced characteristics in
terms of visual quality, texture, and aroma, emphasizing sorghum application's potential as a valuable
raw material for the food industry.
Authors Key words
Sorghum bicolor L. Moench, nutritivni kvalitet, prehrambena industrija,
bezglutensko čajno pecivo, senzorna analiza
Authors Key words
sorghum, Sorghum bicolor L. Moench, nutritional quality, food industry, gluten-free
biscuits, sensory evaluation
Classification
664.64:633.17(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Uzimajući u obzir globalni trend zdravog načina života, koji podrazumeva povećanu potrošnju
prirodnih proizvoda, neophodno je konstantno uvođenje novih sirovina za proizvodnju
visokokvalitetne hrane. Zbog sve češće pojave zdravstvenih problema povezanih sa intolerancijom
na gluten, raste interesovanje za žitima koja ne sadrže gluten. Ujedno, veliki izazov za prehrambenu
industriju predstavlja unapređenje bezglutenskih proizvoda i proizvoda sa smanjenim sadržajem
glutena, pa je broj studija na ovu temu u neprestanom porastu. Jedan od načina da se poveća upotreba
sirka i svest o značajnosti uvođenja ovog bezglutenskog žita u ishranu ljudi je detaljno ispitivanje
nutritivnog kvaliteta i kreiranje novih prehrambenih proizvoda.
Prvi cilj istraživanja u okviru ove doktorske disertacije bio je biohemijska karakterizacija jedinjenja
primarnog i sekundarnog metabolizma semena 172 genotipa sirka (Sorghum bicolor L. Moench) i
analiza nutritivnog kvaliteta semena radi odabira superiornih genotipova za primenu u proizvodnji
visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda. Karakterizacija glavnih parametara nutritivnog kvaliteta,
koji karakterišu biološku vrednost zrna sirka, sprovedena je standardnim procedurama analize.
Rezultati ispitivanja i dobijene vrednosti su upoređene sa međunarodno priznatim standardnim
vrednostima (CXS 172-1989, CERSOR010, 2020) u cilju izdvajanja i dalje analize genotipova
pogodnih za ishranu ljudi. Na ovaj način, izdvojeno je šesnaest genotipova u kojima je utvrđen
polifenolni, aminokiselinski i masnokiselinski sastav, sadržaj makro- i mikro- elemenata i
antioksidativna aktivnost. Takođe, izvršena je teorijska procena nutritivne vrednosti radi utvrđivanja
potencijala ovih genotipova kao izvora makro- i mikro- elemenata kroz ishranu. Istraživanja su
pokazala da je seme sirka dobar izvor makro- i mikro- elemenata koji su od vitalnog značaja za
pravilan rad metabolizma, dok ga prisutne bioaktivne komponente čine jednim od perspektivnih
sirovina za proizvodnju hrane sa dodatom vrednošću.
Broj dostupnih bezglutenskih proizvoda sa poboljšanim svojstvima na tržištu je mali, što ostavlja
prostora za uvođenje novih sirovina i kreiranje novih proizvoda. Tako, poslednju celinu ove
disertacije predstavljala je priprema bezglutenskog čajnog peciva. Premium bezglutenska smeša
predstavljala je osnovu kreiranog proizvoda, dok je bezglutensko brašno sirka korišćeno kao
funkcionalni dodatak u nivou supstitucije 20% i 40%. Valorizacija potencijala brašna sirka kao
sastojka u proizvodnji bezglutenskih proizvoda izvršena je kroz analizu senzornog profila,
utvrđivanjem uticaja dodatka brašna sirka na senzorne karakteristike bezglutenskog čajnog peciva.
Na osnovu analize podataka dobijenih senzornom ocenom, dodatak integralnog brašna sirka
poboljšava teksturna i aromatska svojstva kontrolnog proizvoda. Uzorci koji sadrže integralno brašno
sirka pokazali su izbalansirane karakteristike u pogledu vizuelnog kvaliteta, teksture i arome što
naglašava potencijal primene sirka kao vredne sirovine za prehrambenu industriju.
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.
