Title
Hemijska karakterizacija, antioksidativna i antimikrobna svojstva polisaharidnih ekstrakata odabranih vrsta gljiva
Creator
Kozarski, Maja S., 1971-
Copyright date
2012
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno 3.0 Srbija (CC BY-NC 3.0)
License description
Dozvoljavate umnožavanje, distribuciju i javno saopštavanje dela, i prerade, ako se navede ime autora na način odredjen od strane autora ili davaoca licence. Ova licenca ne dozvoljava komercijalnu upotrebu dela. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/rs/deed.sr_LATN Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 10.07.2012.
Other responsibilities
mentor
Vrvić, Miroslav M., 1952-
mentor
Jakovljević, Dragica
član komisije
Tešević, Vele, 1963-
član komisije
Nikšić, Miomir, 1955-
član komisije
Todorović, Nina
Academic Expertise
Prirodno-matematičke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Hemijski fakultet
Alternative title
Chemical characterization, antioxidative and antimicrobial properties of polysaccharide extracts from the selected mushroom species
Publisher
Beograd : [M. S. Kozarski]
Format
PDF/A (VIII, 156 listova)
description
BIOHEMIJA - ĆELIJSKA BIOHEMIJA; BIOPOLIMERI I DRUGE BIOLOŠKI ZANIMLJIVE SUPSTANCE / BIOCHEMISTRY - CELL BIOCHEMISTRY; BIOPOLYMERS AND OTHER
INTERESTING BIOLOGICAL SUBSTANCES
Abstract (sr)
Polisaharidi gljiva, biljaka i mikroorganizama privlače veliku pažnju zbog svojih
interesantnih bioloških svojstava kao što su: antitumorno, antivirusno, antioksidativno,
antikomplementarno, antikoagulaciono, hipolipidemijsko dejstvo, kao i
imunomodulatorska i imunostimulativna aktivnost, što ih sve čini pogodnim za primenu
u mnogim oblastima, među kojima su i prehrambena industrija, kozmetika,
biomedicina, poljoprivreda, zaštita životne sredine i otpadnih voda.
Oksidativna oštećenja prirodnih i industrijski pripremljenih namirnica predstavljaju
veliki ekonomski problem u prehrambenoj industriji, jer direktno utiču na karakteristike
kvaliteta kao što su ukus, boja, tekstura i nutritivne vrednosti. Pored toga, može doći do
nastanka potencijalno toksičnih proizvoda. Reaktivne vrste kiseonika učestvuju u
patofiziologiji različitih kliničkih poremećaja, kao što su: ishemija, reperfuzione
povrede, infarkt miokarda, reumatoidni artritis, neurodegenerativni poremećaji,
ateroskleroza, hipertenzija, hemoragički šok i dijabetes.
Mikrobiološko kvarenje hrane i trovanje hranom su jedan od najvažnijih problema sa
kojima se suočava prehrambena industrija. Alimentarne intoksikacije su danas globalni
problem. Porast rezistentnosti patogena na poznate lekove stvara potrebu za razvojem
novih antimikrobnih agenasa.
U ovom radu su proučavana antioksidativna i antimikrobna svojstva polisaharidnih
ekstrakata odabranih vrsta gljiva iz klase Basidiomycetes: Agaricus bisporus, Agaricus
brasiliensis, Ganoderma applanatum, Ganoderma lucidum, Lentinula edodes, Phellinus
linteus i Trametes versicolor.Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da polisaharidni ekstrakti, dobijeni
nakon ekstrakcije vrelom vodom, alkoholne precipitacije i dijalize, predstavljaju
smešu/komplekse polisaharida, proteina i fenola...
Abstract (en)
Polysaccharides from mushrooms, plants and microorganisms have received
considerable attention due to their biological activities, such as antitumor, antiviral,
antioxidation, anticomplementary, anticoagulant, hypolipidemic, immunostimulant and
immunological activities, which made them possible to be used in many fields including
food, cosmetics, biomedicine, agriculture, environmental protection and wastewater
management.
Oxidative deterioration in natural and processed foods is a large economic concern in
the food industry because it affects many quality characteristics such as flavor, color,
texture, and the nutritive value of foods. In addition, its products are potentially toxic.
Also, reactive oxygen species have been implicated in the pathophysiology of various
clinical disorders, including ischemia, reperfusion injury, myocardial infarction,
rheumatoid arthritis, neurodegenerative processes, atherosclerosis, acute hypertension,
hemorrhagic shock and diabetes mellitus.
Food spoilage and food poisoning are among the most important issues facing the
food industry. Foodborne illness is a global problem. Development of novel
antibacterial compounds for resistant organisms is becoming critically important.
The present study was focused on the researching of possible antioxidant and
antimicrobial properties of polysaccharide extracts from the selected Basidiomycetes
mushroom species: Agaricus bisporus, Agaricus brasiliensis, Ganoderma applanatum,
Ganoderma lucidum, Lentinula edodes, Phellinus linteus and Trametes versicolor.
Based on the analysis, the extracts contained a mixture/complex of polysaccharides,
proteins and polyphenols, which were still present in the extracts after hot water
treatment, ethanol precipitation and dialysis...
Authors Key words
gljive, hrana i lekovi, polisaharidi, fenoli, proteini, antioksidativna
svojstva, sposobnost hvatanja slobodnih DPPH radikala, inhibicija peroksidacije lipida,
moć redukcije, sposobnost heliranja, antimikrobna svojstva, mikrobicidno dejstvo,
mikrobiostatsko dejstvo
Authors Key words
mushrooms, food and medicine, polysaccharides, phenols, proteins,
antioxidant properties, DPPH scavenging activity, inhibition of lipid peroxidation,
reducing power, chelating ability, antimicrobial properties, microbicidal,
microbiostatic
Classification
577.11
Type
Tekst
Abstract (sr)
Polisaharidi gljiva, biljaka i mikroorganizama privlače veliku pažnju zbog svojih
interesantnih bioloških svojstava kao što su: antitumorno, antivirusno, antioksidativno,
antikomplementarno, antikoagulaciono, hipolipidemijsko dejstvo, kao i
imunomodulatorska i imunostimulativna aktivnost, što ih sve čini pogodnim za primenu
u mnogim oblastima, među kojima su i prehrambena industrija, kozmetika,
biomedicina, poljoprivreda, zaštita životne sredine i otpadnih voda.
Oksidativna oštećenja prirodnih i industrijski pripremljenih namirnica predstavljaju
veliki ekonomski problem u prehrambenoj industriji, jer direktno utiču na karakteristike
kvaliteta kao što su ukus, boja, tekstura i nutritivne vrednosti. Pored toga, može doći do
nastanka potencijalno toksičnih proizvoda. Reaktivne vrste kiseonika učestvuju u
patofiziologiji različitih kliničkih poremećaja, kao što su: ishemija, reperfuzione
povrede, infarkt miokarda, reumatoidni artritis, neurodegenerativni poremećaji,
ateroskleroza, hipertenzija, hemoragički šok i dijabetes.
Mikrobiološko kvarenje hrane i trovanje hranom su jedan od najvažnijih problema sa
kojima se suočava prehrambena industrija. Alimentarne intoksikacije su danas globalni
problem. Porast rezistentnosti patogena na poznate lekove stvara potrebu za razvojem
novih antimikrobnih agenasa.
U ovom radu su proučavana antioksidativna i antimikrobna svojstva polisaharidnih
ekstrakata odabranih vrsta gljiva iz klase Basidiomycetes: Agaricus bisporus, Agaricus
brasiliensis, Ganoderma applanatum, Ganoderma lucidum, Lentinula edodes, Phellinus
linteus i Trametes versicolor.Na osnovu dobijenih rezultata može se zaključiti da polisaharidni ekstrakti, dobijeni
nakon ekstrakcije vrelom vodom, alkoholne precipitacije i dijalize, predstavljaju
smešu/komplekse polisaharida, proteina i fenola...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.