Title
		
		
			Утицај микробиолошких и минералних ђубрива на биолошко-производне особине сорти јагоде (Fragaria ananassa Duch.)
		
	
			Creator
		
		
			Tomić, Jelena M., 1984 - 
					
	
			Copyright date
		
		
			2015
		
	
			Object Links
		
		
	
			Select license
		
		
			Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
		
	
			License description
		
		
			Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
		
	
			Language
		
		
			Serbian
		
	
			Cobiss-ID
		
		
	
			Theses Type
		
		
			Doktorska disertacija
		
	
			description
		
		
			 
Datum odbrane: 10.03.2016.
		
	
			Other responsibilities
		
		mentor
				Milivojević, Jasminka, 1972- 
				član komisije
				Nikolić, Mihailo, 1954- 
				član komisije
				Pešaković, Marijana 
				član komisije
				Ličina, Vlado, 1954- 
				član komisije
				Oparnica, Čedo, 1961- 
				
			Academic Expertise 
		
		
			Tehničko-tehnološke nauke
		
	
			University
		
		
			Univerzitet u Beogradu
		
	
			Faculty
		
		
			Poljoprivredni fakultet
		
	
				Alternative  title
			
			
				Effect of microbiological and mineral fertilizers on biological and production characteristics of strawberry (Fragaria ananassa Duch.) cultivars 
			
		
				Publisher
			
			
				 [ Ј. М. Томић] 
			
		
				Format
			
			
				190 листова
			
		
				description
			
			
				Биотехнологија - Помологија / Biotechnical sciences - Pomology
			
		
				Abstract (sr)
			
			
				Један од битних чинилаца интензивирања производње јагоде представља иновирање сортимента у циљу што равномернијег снабдевања тржишта плодовима високог квалитета. Међутим, у дефинисању производне и употребне вредности интродукованих сорти, поред утицаја самог генотипа, значајну улогу имају и фактори спољашње средине, систем гајења, као и интензитет примене агро и помотехничких мера. Једну од најважнијих агротехничких мера у савременој производњи јагоде представља ђубрење, које укључује примену органских и минералних ђубрива. Бројна истраживања указују да континуирана употреба минералних ђубрива изазива контаминацију животне средине при чему више од 50% примењених минералних ђубрива биљке не усвоје, већ на различите начине долази до губљења минералних елемената, што представља велику опасност за животну средину. Стога, адекватном употребом и делимичном или потпуном заменом минералних ђубрива микробним инокулантима тј. биофертилизаторима, могу се превазићи еколошки проблеми настали прекомерном употребом минералних ђубрива.
Основни циљ ових истраживања био је да се испита утицај биофертилизатора и минералних ђубрива на вегетативни и генеративни потенцијал, најважније физиолошке особине, као и физичке, хемијске и сензоричке особине плода јагоде.
Истраживање је обављено у огледном засаду јагоде сорти “Clery”, “Joly” и “Dely”, Института за воћарство у Чачку, који се налази у центру Чачка, у котлини Западне Мораве. Садња је обављена у јулу 2011. године у форми дворедних пантљика на гредицама прекривеним црном полиетиленском фолијом. Примењено растојање садње је 30 × 30 cm. Оглед је постављен по потпуно случајном плану и испитиван је утицај два фактора: сорта и ђубриво...
			
		
				Abstract (en)
			
			
				An important factor in the intensification of strawberry production is cultivar innovation, which aims to ensure that the market is supplied with high quality fruits as evenly as possible. However, when defining the value for cultivation and use of introduced cultivars, importance is given to environmental factors, production system and levels of cultural and crop management practices, in addition to the effect of genotype. Fertilization is one of the most important cultural practices used in modern strawberry production, including the use of organic and mineral fertilizers. An extensive body of research shows that the continuous use of mineral fertilizers leads to environmental contamination, with more than 50% of applied mineral fertilizers remaining unabsorbed, resulting in loss of minerals, and thus posing a serious threat to the environment. Therefore, proper use and partial or complete substitution of mineral fertilizers with microbial inoculants i.e. biofertilizers can help overcome environmental problems caused by the overuse of mineral fertilizers.
The main objective of this research was to examine the effect of biofertilizers and mineral fertilizers on the vegetative and generative potential and major physiological traits of strawberry cultivars and major physical, chemical and sensory properties of the fruit.
The research was conducted in an experimental planting of strawberry cvs. ‘Clery’, ‘Joly’ and ‘Dely’ at the Fruit Research Institute, Čačak, located in central Čačak, in the Western Morava valley. Strawberries were planted in July 2011 in double rows on beds covered with black polyethylene foil. Plant spacing was 30 x 30 cm. The layout of the experiment was a completely randomized design, with the effect of two factors, viz. cultivar and fertilizer, analyzed...
			
		
				Authors Key words
			
			
				јагода, минерално ђубриво, биофертилизатори, минерални састав листа, генеративни потенцијал, квалитет плода, биогеност земљишта
			
		
				Authors Key words
			
			
				strawberry, mineral fertilizer, biofertilizers, leaf mineral composition, generative potential, fruit quality, soil biogenity
			
		
				Classification
			
			
				634.75:631.847 (043.3)
			
		
				Type
			
			
				Tekst
			
		
			Abstract (sr)
		
		
			Један од битних чинилаца интензивирања производње јагоде представља иновирање сортимента у циљу што равномернијег снабдевања тржишта плодовима високог квалитета. Међутим, у дефинисању производне и употребне вредности интродукованих сорти, поред утицаја самог генотипа, значајну улогу имају и фактори спољашње средине, систем гајења, као и интензитет примене агро и помотехничких мера. Једну од најважнијих агротехничких мера у савременој производњи јагоде представља ђубрење, које укључује примену органских и минералних ђубрива. Бројна истраживања указују да континуирана употреба минералних ђубрива изазива контаминацију животне средине при чему више од 50% примењених минералних ђубрива биљке не усвоје, већ на различите начине долази до губљења минералних елемената, што представља велику опасност за животну средину. Стога, адекватном употребом и делимичном или потпуном заменом минералних ђубрива микробним инокулантима тј. биофертилизаторима, могу се превазићи еколошки проблеми настали прекомерном употребом минералних ђубрива.
Основни циљ ових истраживања био је да се испита утицај биофертилизатора и минералних ђубрива на вегетативни и генеративни потенцијал, најважније физиолошке особине, као и физичке, хемијске и сензоричке особине плода јагоде.
Истраживање је обављено у огледном засаду јагоде сорти “Clery”, “Joly” и “Dely”, Института за воћарство у Чачку, који се налази у центру Чачка, у котлини Западне Мораве. Садња је обављена у јулу 2011. године у форми дворедних пантљика на гредицама прекривеним црном полиетиленском фолијом. Примењено растојање садње је 30 × 30 cm. Оглед је постављен по потпуно случајном плану и испитиван је утицај два фактора: сорта и ђубриво...
		
	
			“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into  internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core  xml  and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.
		
	
