Title
Uticaj međusobnog odnosa, faze razvića i inokulacije na kvalitet silaže jednogodišnjih leguminoza i žita
Creator
Blagojević, Milomir B., 1983-
Copyright date
2018
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Deliti pod istim uslovima 3.0 Srbija (CC BY-NC-SA 3.0)
License description
Dozvoljavate umnožavanje, distribuciju i javno saopštavanje dela, i prerade, ako se navede ime autora na način odredjen od strane autora ili davaoca licence i ako se prerada distribuira pod istom ili sličnom licencom. Ova licenca ne dozvoljava komercijalnu upotrebu dela i prerada. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/rs/deed.sr_LATN Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 24.05.2018.
Other responsibilities
mentor
Đorđević, Nenad, 1963-
član komisije
Grubić, Goran, 1956-
član komisije
Vučković, Savo, 1964-
član komisije
Stojanović, Bojan, 1973-
član komisije
Marković, Jordan
Academic Expertise
Biotehnološke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Poljoprivredni fakultet
Alternative title
Effect of mutual relationship, stage of development and inoculation on silage quality of annual legume and grain
Publisher
[M. B. Blagojević]
Format
210, [13] listova
description
Poljoprivreda / Agronomy
Abstract (sr)
Istraživanja su obavljena kako bi se odredio uticaj udela semena u smešama stočni
grašak + ovas i grahorica + ovas i faze razvića na prinos i kvalitet prinosa i sadržaj
proteinskih i ugljenohidratnih frakcija prema “The Cornell Net Carbohydrates and Protein
System”. Eksperiment je organizovan korišćenjem pet različitih smeša stočnog graška i
ovsa (100% grašak +0% ovas; 0% grašak + 100% ovas; grašak : ovas u odnosu 1:1,5;
grašak : ovas u odnosu 1:1; grašak : ovas u odnosu 1:0,5) i pet različitih smeša grahorice i
ovsa (100% grahorica + 0% ovas; 0% grahorica + 100% ovas; grahorica : ovas u odnosu
1:1,5; grahorica : ovas u odnosu 1:1; grahorica : ovas u odnosu 1:0,5) u tri faze razvića
(početak cvetanja stočnog graška i grahorice – 10% iscvetalih biljaka; formiranje prvog
sprata mahuna stočnog graška i grahorice na 2/3 biljaka i nalivanje zrna u prvom spratu
mahuna stočnog graška i grahorice na 2/3 biljaka). Nakon košenja biljaka, ispitivan je uticaj
bakterijskih inokulanata, strukture smeše i faze razvića na kvalitet silaže i sadržaj
proteinskih i ugljenohidratnih frakcija u silaži prema “The Cornell Net Carbohydrates and
Protein System”.
Na osnovu dobijenih rezultata, smeše koje sadrže odnos stočnog graška i ovsa 1:1,5,
odnosno grahorice i ovsa u razmeri 1:1,5 se mogu preporučiti radi dobijanja viših prinosa
(50,0 t ha-1 prinosa zelene mase i 55,2 t ha-1 prinosa zelene mase, respektivno), a smeše u
odnosu 1:1, radi dobijanja višeg nivoa sirovih proteina (155,2 g kg-1 SM i 141,0 g kg-1 SM,
respektivno), PB2 (325,50 g kg-1 SP i 410,21 g kg-1 SP, respektivno) i PB3 (51,77 g kg-1 SP
i 33,15 g kg-1 SP, respektivno) i nižeg nivoa lignina (72,1 g kg-1 SM i 85,0 g kg-1 SM,
respektivno) i CC frakcije (172,95 g kg-1 CHO i 204,4 g kg-1 CHO, respektivno).
Primenom bakterijskih inokulanata postignuto je intenziviranje mlečnokiselinske
fermentacije, pri čemu je smanjen sadržaj buterne kiseline. Smanjenje in vitro svarljivosti
suve materije je pratilo povećanje sadržaja lignina. PA frakcija sirovih proteina je imala
veće vrednosti u fazi cvetanja, dok je PB2 frakcija sirovih proteina bila veća u fazi
formiranja prvog sprata mahuna...
Abstract (en)
The research was conducted to detrmine the effects of seed rates in mixtures of pea
+ oat and vetch + oat and cutting stages on the hay yield and its quality and protein and
carbohydrate fractions defined by the Cornell Net Carbohydrates and Protein System. The
experiment was performed using five different mixture rates of pea and oat crops (100%
pea + 0% oat; 0% pea + 100% oat; pea : oat 1:1,5; pea : oat 1:1; pea : oat 1:0,5) and five
different mixture rates of vetch and oat crops (100% vetch + 0% oat; 0% vetch + 100% oat;
vetch : oat 1:1,5; vetch : oat 1:1; vetch : oat 1:0,5) and three different cutting stages
(begining of pea and vetch flowering – 10% of flowering; forming the first pods on 2/3 pea
and vetch plants and forming green seeds in 2/3 pods. After harvesting, the experiment was
conducted to investigate the effects of bacterial inoculant, seed rates in mixtures and cutting
stages on silage quality and protein and carbohydrate fractions defined by the Cornell Net
Carbohydrates and Protein System.
According to the results, it may be suggested that the mixture of pea : oat 1:1,5 and
vetch : oat 1:1,5 should be grown to obtain higher hay yield (50,0 t ha-1 Green Matter Yield
and 55,2 t ha-1 Green Matter Yield, respectively) and the mixture of pea : oat 1:1 and vetch
: oat 1:1 to obtain higher level of crude protein (155,2 g kg-1 DM and 141,0 g kg-1 DM,
respectively), PB2 (325,50 g kg-1 SP and 410,21 g kg-1 SP, respectively) and PB3 (51,77 g
kg-1 SP and 33,15 g kg-1 SP, respectively) and lower lignin content (72,1 g kg-1 DM and
85,0 g kg-1 DM, respectively) and CC fraction (172,95 g kg-1 CHO and 204,4 g kg-1 CHO,
respectively).
Bacterial inoculant improved the fermentation profile for all silages and decreased
buturyc acid content. The reduction in in vitro dry matter digestibility was as sharp as the
increase in lignin content. Protein PA fraction was higher at flowering stage, while protein
PB2 fraction was higher at forming the first pods...
Authors Key words
smeše stočni grašak + ovas, smeše grahorica + ovas, kvalitet silaže, proteinske i
ugljenohidratne frakcije
Authors Key words
pea + oat mixtures, vetch + oat mixtures, silage quality, protein and
carbohydrate fractions
Classification
633.19:636.085.52(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Istraživanja su obavljena kako bi se odredio uticaj udela semena u smešama stočni
grašak + ovas i grahorica + ovas i faze razvića na prinos i kvalitet prinosa i sadržaj
proteinskih i ugljenohidratnih frakcija prema “The Cornell Net Carbohydrates and Protein
System”. Eksperiment je organizovan korišćenjem pet različitih smeša stočnog graška i
ovsa (100% grašak +0% ovas; 0% grašak + 100% ovas; grašak : ovas u odnosu 1:1,5;
grašak : ovas u odnosu 1:1; grašak : ovas u odnosu 1:0,5) i pet različitih smeša grahorice i
ovsa (100% grahorica + 0% ovas; 0% grahorica + 100% ovas; grahorica : ovas u odnosu
1:1,5; grahorica : ovas u odnosu 1:1; grahorica : ovas u odnosu 1:0,5) u tri faze razvića
(početak cvetanja stočnog graška i grahorice – 10% iscvetalih biljaka; formiranje prvog
sprata mahuna stočnog graška i grahorice na 2/3 biljaka i nalivanje zrna u prvom spratu
mahuna stočnog graška i grahorice na 2/3 biljaka). Nakon košenja biljaka, ispitivan je uticaj
bakterijskih inokulanata, strukture smeše i faze razvića na kvalitet silaže i sadržaj
proteinskih i ugljenohidratnih frakcija u silaži prema “The Cornell Net Carbohydrates and
Protein System”.
Na osnovu dobijenih rezultata, smeše koje sadrže odnos stočnog graška i ovsa 1:1,5,
odnosno grahorice i ovsa u razmeri 1:1,5 se mogu preporučiti radi dobijanja viših prinosa
(50,0 t ha-1 prinosa zelene mase i 55,2 t ha-1 prinosa zelene mase, respektivno), a smeše u
odnosu 1:1, radi dobijanja višeg nivoa sirovih proteina (155,2 g kg-1 SM i 141,0 g kg-1 SM,
respektivno), PB2 (325,50 g kg-1 SP i 410,21 g kg-1 SP, respektivno) i PB3 (51,77 g kg-1 SP
i 33,15 g kg-1 SP, respektivno) i nižeg nivoa lignina (72,1 g kg-1 SM i 85,0 g kg-1 SM,
respektivno) i CC frakcije (172,95 g kg-1 CHO i 204,4 g kg-1 CHO, respektivno).
Primenom bakterijskih inokulanata postignuto je intenziviranje mlečnokiselinske
fermentacije, pri čemu je smanjen sadržaj buterne kiseline. Smanjenje in vitro svarljivosti
suve materije je pratilo povećanje sadržaja lignina. PA frakcija sirovih proteina je imala
veće vrednosti u fazi cvetanja, dok je PB2 frakcija sirovih proteina bila veća u fazi
formiranja prvog sprata mahuna...
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.