Title
Ispitivanje mogućnosti primene kompjuterskog vizuelnog sistema za merenje boje hrane animalnog porekla
Creator
Milovanović, Bojana, 1993-
CONOR:
61597449
Copyright date
2021
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 04.02.2022.
Other responsibilities
Academic Expertise
Biotehnološke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Poljoprivredni fakultet
Alternative title
The feasibility of animal source foods color measurement using CVS
Publisher
[B. R. Milovanović ]
Format
101 str.
description
Tehnološko inženjerstvo - Tehnologija animalnih proizvoda / Technological engineering - Animal Source Food Technology
Abstract (sr)
Boja predstavlja veoma važno senzorno svojstvo animalnih proizvoda, koje u velikoj meri utiče na
izbor i odluku potrošača prilikom kupovine. Potrošači povezuju boju sa velikim brojem faktora
kvaliteta, pa je stoga ona veoma bitan pokazatelj svežine, zrelosti i sveukupne prihvatljivosti hrane
animalnog porekla. Zbog činjenice da predstavlja subjektivni doživljaj posmatrača, i da na njenu
percepciju može da utiče širok spektar faktora, boju je neophodno objektivno izmeriti. Merenje boje
hrane animalnog porekla je od fundamentalne važnosti, jer ona određuje pravu komercijalnu vrednost
proizvoda.
Objektivno merenje najčešće se postiže korišćenjem tradicionalnih uređaja - kolorimetara. Ova
metoda za merenje boje je brza i jednostavna, a kalibracija se postiže primenom standardnih pločica
na početku rada. Iako kolorimetri obezbeđuju jednostavnu i brzu procenu boje, često mere malu
površinu uzorka, pa stoga nije moguće dobiti očitavanja cele površine uzorka u jednom merenju.
Međutim, ova vrsta metode ima i nedostatak u pogledu ponovljivosti i tačnosti. Pored toga, hrana
mora biti uniformne površine, kao i boje. Zbog ovih pomenutih nedostataka kolorimetra, razvijen je
novi, alternativni metod poznat kao kompjuterski vizuelni sistem (CVS). Ovaj metod omogućava
veću brzinu merenja, objektivnost i efikasnost, kao i trajno čuvanje podataka za kasniju analizu.
Osnovni cilj ove doktorske disertacije bio je da se ispita mogućnost primene CVS metode za merenje
boje hrane animalnog porekla. Drugi cilj istraživanja bio je utvrditi postojanje razlika u boji dobijenih
pomoću kolorimetra i CVS-a.
Dobijeni instrumentalni rezultati boje za hranu animalnog porekla pokazali su da je postojala
statistički značajna razlika između dva uređaja, iako su sprovedeni isti uslovi merenja. Učestalost
sličnosti (test A) pokazala je da su CVS-dobijeni čipovi u boji slični bojama uzoraka u svim
ispitivanjima. U drugom testu (test B), CVS-dobijene boje bile su sličnije bojama uzoraka prikazanih
na monitoru, u poređenju sa bojama dobijenim pomoću kolorimetra. Treći test (test trougla) pokazao
je da postoji razlika između boja dobijenih pomoću ova dva uređaja. Naime, rezultati su pokazali da
je moguće primeniti CVS za merenje boje hrane animalnog porekla. Takođe, dobijeni rezultati
merenja bili su ponovljivi i reproduktivni. Na osnovu ovih rezultata utvrđeno je da je CVS pouzdan
i da ga treba smatrati superiornim alatom za zamenu tradicionalnih uređaja.
Abstract (en)
Color represents quite significant sensory feature of animal source foods, which has a great influence
on purchase decision of consumers. Customers connect it with a large number of quality factors and,
consequently, it speaks on behalf of freshness, ripeness, and overall acceptability of animal source
foods. Owing to the fact that the color represents the subjective experience of the observer, and its
perception can be affected by a variety of factors, the color is necessary to be objectively measured.
The color evaluation of animal source foods is of fundamental importance and acts in favor of
determining the real commercial value of the product.
The objective color analysis is commonly performed using traditional devices – colorimeters. This
method is both fast and simple and calibration is reached via using the standard plate on the beginning
of the process. Although, colorimeters provide a simple and rapid color assessment, often evaluate a
single position, therefore, it is incapable to obtain the readings of the whole sample area in a single
evaluation. However, this type of method also has a drawback in terms of repeatability and accuracy.
Additionally, the food has to be uniform surface as well as color. On account of this mentioned
drawbacks of the colorimeter, it is developed new, alternative method known as a computer vision
system (CVS). This method offers rapidness, objectiveness and efficacy, as well as permanent storage
of data for further analysis.
The main aim of this doctoral dissertation was to examine the possibility of applying the CVS for the
color assessment of animal source foods. The second goal of the research was to determine the
existence of the color differences obtained using the colorimeter and the CVS.
The obtained instrumental color results for animal source foods revealed the statistically significant
difference, even if the same measurement conditions were performed. The frequency of similarity
(test A) showed that CVS-generated color chips were similar to the color of samples in all trials. In
the second test (test B), the CVS-obtained colors were found more similar to the color of samples
visualized on the monitor, compared to colorimeter-obtained colors. The third test (triangle test)
showed the difference between colors measured by these two devices. Namely, the results showed
that it is possible to apply a CVS for measuring the color of animal source foods. Also, the obtained
results of measurement were repeated and reproductive. According to these results, it can be
concluded that the CVS is found to be reliable and should be considered as a superior tool for
replacing traditional devices.
Authors Key words
meso, mleko, jaja, boja, kompjuterski vizuelni sistem, kolorimetar, senzorni
testovi
Authors Key words
meat, milk, eggs, color, computer vision system, colorimeter, sensory tests
Classification
636.087:004.4(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Boja predstavlja veoma važno senzorno svojstvo animalnih proizvoda, koje u velikoj meri utiče na
izbor i odluku potrošača prilikom kupovine. Potrošači povezuju boju sa velikim brojem faktora
kvaliteta, pa je stoga ona veoma bitan pokazatelj svežine, zrelosti i sveukupne prihvatljivosti hrane
animalnog porekla. Zbog činjenice da predstavlja subjektivni doživljaj posmatrača, i da na njenu
percepciju može da utiče širok spektar faktora, boju je neophodno objektivno izmeriti. Merenje boje
hrane animalnog porekla je od fundamentalne važnosti, jer ona određuje pravu komercijalnu vrednost
proizvoda.
Objektivno merenje najčešće se postiže korišćenjem tradicionalnih uređaja - kolorimetara. Ova
metoda za merenje boje je brza i jednostavna, a kalibracija se postiže primenom standardnih pločica
na početku rada. Iako kolorimetri obezbeđuju jednostavnu i brzu procenu boje, često mere malu
površinu uzorka, pa stoga nije moguće dobiti očitavanja cele površine uzorka u jednom merenju.
Međutim, ova vrsta metode ima i nedostatak u pogledu ponovljivosti i tačnosti. Pored toga, hrana
mora biti uniformne površine, kao i boje. Zbog ovih pomenutih nedostataka kolorimetra, razvijen je
novi, alternativni metod poznat kao kompjuterski vizuelni sistem (CVS). Ovaj metod omogućava
veću brzinu merenja, objektivnost i efikasnost, kao i trajno čuvanje podataka za kasniju analizu.
Osnovni cilj ove doktorske disertacije bio je da se ispita mogućnost primene CVS metode za merenje
boje hrane animalnog porekla. Drugi cilj istraživanja bio je utvrditi postojanje razlika u boji dobijenih
pomoću kolorimetra i CVS-a.
Dobijeni instrumentalni rezultati boje za hranu animalnog porekla pokazali su da je postojala
statistički značajna razlika između dva uređaja, iako su sprovedeni isti uslovi merenja. Učestalost
sličnosti (test A) pokazala je da su CVS-dobijeni čipovi u boji slični bojama uzoraka u svim
ispitivanjima. U drugom testu (test B), CVS-dobijene boje bile su sličnije bojama uzoraka prikazanih
na monitoru, u poređenju sa bojama dobijenim pomoću kolorimetra. Treći test (test trougla) pokazao
je da postoji razlika između boja dobijenih pomoću ova dva uređaja. Naime, rezultati su pokazali da
je moguće primeniti CVS za merenje boje hrane animalnog porekla. Takođe, dobijeni rezultati
merenja bili su ponovljivi i reproduktivni. Na osnovu ovih rezultata utvrđeno je da je CVS pouzdan
i da ga treba smatrati superiornim alatom za zamenu tradicionalnih uređaja.
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.