Title
		
		
			Produkcija i karakterizacija enzima inulinaza Aspergillus spp. za dobijanje fruktooligosaharida
		
	
			Creator
		
		
			Stojanović, Sanja, 1991-
						 CONOR:
				107407113
					
	
			Copyright date
		
		
			2023
		
	
			Object Links
		
		
	
			Select license
		
		
			Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
		
	
			License description
		
		
			Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
		
	
			Language
		
		
			Serbian
		
	
			Cobiss-ID
		
		
	
			Theses Type
		
		
			Doktorska disertacija
		
	
			description
		
		
			 
Datum odbrane: 05.06.2023.
		
	
			Other responsibilities
		
		
			Academic Expertise 
		
		
			Prirodno-matematičke nauke
		
	
			Academic  Title
		
		
			-
		
	
			University
		
		
			Univerzitet u Beogradu
		
	
			Faculty
		
		
			Hemijski fakultet
		
	
				Alternative  title
			
			
				Production and characterization of inulinase enzymes from Aspergillus spp. for obtaining of fructooligosaccharides
			
		
				Publisher
			
			
				[S. Stojanović]
			
		
				Format
			
			
				96 str.
			
		
				description
			
			
				Hemija - Biohemija / Chemistry
- Biochemistry
			
		
				Abstract (sr)
			
			
				Ova disertacija se bavi ispitivanjem mogućnosti primene izolata gljive roda
Aspergillus spp. za produkciju enzima inulinaznog kompleksa u cilju dobijanja
fruktooligosaharida. Razvijen je brz i pouzdan difuzioni test za detekciju proizvođača
inulinaznog kompleksa korišćenog u ispitivanju 39 izolata vrste roda Aspergillus, prethodno
identifikovanih do nivoa vrste, umnožavanjem CaM gena.
Izolati su ispitani na mogućnost produkcije mikotoksina na genetskom nivou
umnožavanjem biosintetskih klastera gena za fumonizin i ohratoksin, a analitičkim metodama
ispitano je prisustvo mikotoksina u enzimskom preparatu. Ukrštanjem rezultata difuzionog
enzimskog testa i mogućnosti produkcije mikotoksina odabran je soj identifikovan kao
Aspergillus welwitschiae FAW1, koji ne produkuje mikotoksine i potencijalno je dobar
proizvođač enzima za dobijanje FOS-ova, što ga čini pogodnim za upotrebu u proizvodnji
hrane.
Inulinazni enzimski kompleks je produkovan tokom fermentacije gljive na čvrstoj
podlozi upotrebom različitih inducibilnih supstrata (tritikale, jerusalimska artičoka i pšenične
mekinje). Svi enzimi su okarakterisani i dobijene su različite aktivnosti u zavisnosti od
supstrata: egzoinulinazna – InuE (2,4 U/mL) i endoinulinazna – InuA (34 U/mL) dobijene su
na tritikaleu, dok je najveća β-fruktofuranozidazna – FFase (6,3 U/mL) i fruktoziltransferazna
– FTase aktivnost dobijena na podlozi sa jerusalimskom artičokom, pšeničnim mekinjama i
peptonom. Koprodukcijom inulinaznih enzimskih kompleksa pokazano je da se ista gljiva
može koristiti za obe metode dobijanja FOS-ova (FOSs i FOSh) u zavisnosti od podloge na
kojoj se uzgaja.
Razvijena je nova zimogramska metoda za simultanu detekciju enzima InuA, InuE,
FFase nakon jednog elektroforetskog razdvajanja enzima.
Uspešno su prečišćeni glavni enzimi odgovorni za produkciju FOS-ova – InuA za
dobijanje FOSh i FTase za dobijanje FOSs. Potvrđeno je prisustvo gena suc1 u genomu A.
welwitschiae FAW1 koji se smatra odgovornim za ekspresiju enzima FTase i FFase. Dobijeni
FOSs i FOSh poseduju značajan antioksidativni potencijal što ih čini dobrim kandidatima za
dodatak funkcionalnoj hrani.
			
		
				Abstract (en)
			
			
				This dissertation examines the possibility of using isolates of Aspergillus spp. for the
production of the inulinase complex enzyme for obtaining of fructooligosaccharides. A rapid
and reliable diffusion test was developed for the detection of the inulinase complex enzyme
producers used in the examination of 39 Aspergillus spp. isolates from the black aspergilli
group, previously identified to the species level, by amplification of the CaM gene.
The isolates were examined for the possibility of mycotoxin production on the genetic
level by amplifying the biosynthetic gene clusters for fumonisin and ochratoxin. The
presence of mycotoxins in the enzyme preparation was examined using analytical methods.
By crossing the results of the diffusion enzyme test and the possibility of mycotoxin
production, a strain identified as Aspergillus welwitschiae FAW1 was selected as a
potentially good producer of enzymes for obtaining FOS, which does not produce
mycotoxins what makes it safe for use in food production.
The inulinase enzyme complex was produced during the fermentation of the fungi on
a different solid inducible substrates (triticale, Jerusalem artichoke and wheat bran). All
enzymes were characterized and different activities were obtained depending on the
substrate: exoinulinase - InuE (2.4 U/mL) and endoinulinase - InuA (34 U/mL) were obtained
on triticale, while the highest β-fructofuranosidase - FFase (6.3 U/mL) and
fructosyltransferase - FTase activity were obtained on a medium with Jerusalem artichoke,
wheat bran and peptone. The co-production of inulinase enzyme complexes showed that the
same fungi can be used for both methods of obtaining FOS (FOSs and FOSh), depending on
the substrate on which it was grown.
A new zymographic method for the simultaneous detection of enzymes InuA, InuE
and FFase after one electrophoretic separation of the enzymes was developed.
The main enzymes responsible for the production of FOS were successfully purified -
InuA for obtaining FOSh and FTase for obtaining FOSs. The presence of the suc1 gene in the
A. welwitschiae FAW1 genome, which is considered responsible for the expression of FTase
and FFase enzymes, was confirmed. The obtained FOSs and FOSh have significant
antioxidant potential, which makes them good candidates for use in functional food.
			
		
				Authors Key words
			
			
				inulinaze, jerusalimska artičoka, tritikale, Aspergillus spp., Aspergillus
welwitschiae, mikotoksini, zimogram, fruktooligosaharidi, prebiotici, antioksidativnost
			
		
				Authors Key words
			
			
				inulinase, Jerusalem artichoke, triticale, Aspergillus spp., Aspergillus
welwitschiae, mycotoxins, zymogram, fructooligosaccharides, prebiotics, antioxidant activity
			
		
				Classification
			
			
				547.9:582.282.123.4(043.3)
577.151.6(043.3)
			
		
				Type
			
			
				Tekst
			
		
			Abstract (sr)
		
		
			Ova disertacija se bavi ispitivanjem mogućnosti primene izolata gljive roda
Aspergillus spp. za produkciju enzima inulinaznog kompleksa u cilju dobijanja
fruktooligosaharida. Razvijen je brz i pouzdan difuzioni test za detekciju proizvođača
inulinaznog kompleksa korišćenog u ispitivanju 39 izolata vrste roda Aspergillus, prethodno
identifikovanih do nivoa vrste, umnožavanjem CaM gena.
Izolati su ispitani na mogućnost produkcije mikotoksina na genetskom nivou
umnožavanjem biosintetskih klastera gena za fumonizin i ohratoksin, a analitičkim metodama
ispitano je prisustvo mikotoksina u enzimskom preparatu. Ukrštanjem rezultata difuzionog
enzimskog testa i mogućnosti produkcije mikotoksina odabran je soj identifikovan kao
Aspergillus welwitschiae FAW1, koji ne produkuje mikotoksine i potencijalno je dobar
proizvođač enzima za dobijanje FOS-ova, što ga čini pogodnim za upotrebu u proizvodnji
hrane.
Inulinazni enzimski kompleks je produkovan tokom fermentacije gljive na čvrstoj
podlozi upotrebom različitih inducibilnih supstrata (tritikale, jerusalimska artičoka i pšenične
mekinje). Svi enzimi su okarakterisani i dobijene su različite aktivnosti u zavisnosti od
supstrata: egzoinulinazna – InuE (2,4 U/mL) i endoinulinazna – InuA (34 U/mL) dobijene su
na tritikaleu, dok je najveća β-fruktofuranozidazna – FFase (6,3 U/mL) i fruktoziltransferazna
– FTase aktivnost dobijena na podlozi sa jerusalimskom artičokom, pšeničnim mekinjama i
peptonom. Koprodukcijom inulinaznih enzimskih kompleksa pokazano je da se ista gljiva
može koristiti za obe metode dobijanja FOS-ova (FOSs i FOSh) u zavisnosti od podloge na
kojoj se uzgaja.
Razvijena je nova zimogramska metoda za simultanu detekciju enzima InuA, InuE,
FFase nakon jednog elektroforetskog razdvajanja enzima.
Uspešno su prečišćeni glavni enzimi odgovorni za produkciju FOS-ova – InuA za
dobijanje FOSh i FTase za dobijanje FOSs. Potvrđeno je prisustvo gena suc1 u genomu A.
welwitschiae FAW1 koji se smatra odgovornim za ekspresiju enzima FTase i FFase. Dobijeni
FOSs i FOSh poseduju značajan antioksidativni potencijal što ih čini dobrim kandidatima za
dodatak funkcionalnoj hrani.
		
	
			“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into  internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core  xml  and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.
		
	
