Title
Inkapsulacija aktivnih komponenti u pektin i hitozan za primenu u aktivnom pakovanju i biopesticidima
Creator
Jovanović, Jelena N., 1988-
CONOR:
115277577
Copyright date
2022
Object Links
Select license
Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerade 3.0 Srbija (CC BY-NC-ND 3.0)
License description
Dozvoljavate samo preuzimanje i distribuciju dela, ako/dok se pravilno naznačava ime autora, bez ikakvih promena dela i bez prava komercijalnog korišćenja dela. Ova licenca je najstroža CC licenca. Osnovni opis Licence: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/deed.sr_LATN. Sadržaj ugovora u celini: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/rs/legalcode.sr-Latn
Language
Serbian
Cobiss-ID
Theses Type
Doktorska disertacija
description
Datum odbrane: 28.12.2022.
Other responsibilities
Academic Expertise
Tehničko-tehnološke nauke
University
Univerzitet u Beogradu
Faculty
Tehnološko-metalurški fakultet
Alternative title
Encapsulation of active components in pectin and chitosan for application in active packaging and biopesticides
Publisher
[J. N. Jovanović ]
Format
122 str.
description
Tehnološko inţenjerstvo - Biohemijsko inţenjerstvo i biotehnologija / Technological engineering - Biochemical engineering and biotechnology
Abstract (sr)
Predmet istraţivanja ove doktorske teze je priprema biopolimernih emulzija i disperzija, kao i
dobijanje tankih filmova i prevlaka od njih, koje se mogu koristiti u aktivnom pakovanju za zaštitu
namirnica i kao biopesticid. Glavni koncept nauĉno-istraţivaĉkog rada zasniva se na ugradnji
aktivnih komponenti (etarsko ulje limunove trave, Zn(CH3COO)2∙2H2O, nanoĉestice ZnO) u
polimernu matricu pektina i hitozana, sa ciljem da se postigne njihovo sporo otpuštanje i produţena
antimikrobna/insekticidna aktivnost. Emulzije i filmovi su ispitani razliĉitim metodama u cilju
strukturne (Particle Analyzer, ATR-FTIR, TGA/DTG i DSC) i morfološke (AFM, SEM)
karakterizacije. TakoĊe, odreĊena su mehaniĉka svojstava i rastvorljivost filmova. Antibakterijsko
dejstvo emulzija i disperzija testirano je u in vitro uslovima na vrstama bakterija koje su ĉesti
uzroĉnici kontaminacije i trovanja namirnicama (Escherichia coli, Bacillus subtilis i
Staphylococcus aureus). Filmovi na bazi hitozana pokazali su bolja mehaniĉka svojstva i niţi stepen
rastvorljivosti u poreĊenju sa filmovima na bazi pektina. Emulzije i disperzije na bazi hitozana su
pokazale jaĉi antibakterijski efekat u in vitro uslovima, dok je kod emulzija na bazi pektina
primećeno sinergistiĉko dejstvo izmeĊu aktivnih komponenti. Efikasnost prevlaka, koje bi se
primenjivale u izradi aktivnog pakovanja, testirana je u in vivo uslovima na sveţim malinama
(Rubus idaeus L.), pri ĉemu je ostvaren produţetak sveţine i roka trajanja maline sa ĉetiri na osam
dana. Dejstvo emulzije na bazi pektina kao biopesticida ispitano je na krompirovom moljcu
(Phthorimaea operculella L.), kada je efekat sporog otpuštanja doveo do produţenog dejstva
bioaktivnih jedinjenja inkapsuliranog etarskog ulja u efikasnom suzbijanju krompirovog moljca.
Abstract (en)
The research subject of this doctoral thesis is the preparation of biopolymer emulsions and
dispersions, as well as obtaining thin films and coatings from them, which can be used in active
packaging for food protection and as a biopesticide. The main concept of the scientific research is
based on the incorporation of active components (lemongrass essential oil, Zn(CH3COO)2∙2H2O,
ZnO nanoparticles) into the polymer matrix of pectin and chitosan, to achieve their slow-release and
prolonged antimicrobial/insecticidal activity. The emulsions and films were investigated by various
methods for structural (Particle Analyzer, ATR-FTIR, TGA/DTG, and DSC) and morphological
(AFM, SEM) characterization. Also, the mechanical properties and solubility of the films were
determined. The antibacterial effect of emulsions and dispersions was tested in vitro on the bacteria
that are frequent causes of contamination and food poisoning (Escherichia coli, Bacillus subtilis,
and Staphylococcus aureus). The chitosan-based films showed better mechanical properties and a
lower degree of solubility compared to the pectin-based films. The chitosan-based emulsions and
dispersions showed a stronger antibacterial effect in vitro, while a synergistic effect between the
active components was observed in the pectin-based emulsions. The effectiveness of the coatings,
which would be applied in the production of active packaging, was tested in vivo on fresh
raspberries (Rubus idaeus L.), whereby the freshness and shelf life of raspberries were extended
from four to eight days. The effect of the pectin-based emulsion as a biopesticide was tested on the
potato tuber moth (Phthorimaea operculella L.) when the slow release effect led to the prolonged
activity of the bioactive compounds of the encapsulated essential oil in the effective control of the
potato tuber moth.
Authors Key words
biopolimeri, pektin, hitozan, aktivne komponente, inkapsulacija, aktivno pakovanje,
biopesticidi.
Authors Key words
biopolymers, pectin, chitosan, active components, encapsulation, active packing,
biopesticides.
Classification
604:577.11(043.3)
Type
Tekst
Abstract (sr)
Predmet istraţivanja ove doktorske teze je priprema biopolimernih emulzija i disperzija, kao i
dobijanje tankih filmova i prevlaka od njih, koje se mogu koristiti u aktivnom pakovanju za zaštitu
namirnica i kao biopesticid. Glavni koncept nauĉno-istraţivaĉkog rada zasniva se na ugradnji
aktivnih komponenti (etarsko ulje limunove trave, Zn(CH3COO)2∙2H2O, nanoĉestice ZnO) u
polimernu matricu pektina i hitozana, sa ciljem da se postigne njihovo sporo otpuštanje i produţena
antimikrobna/insekticidna aktivnost. Emulzije i filmovi su ispitani razliĉitim metodama u cilju
strukturne (Particle Analyzer, ATR-FTIR, TGA/DTG i DSC) i morfološke (AFM, SEM)
karakterizacije. TakoĊe, odreĊena su mehaniĉka svojstava i rastvorljivost filmova. Antibakterijsko
dejstvo emulzija i disperzija testirano je u in vitro uslovima na vrstama bakterija koje su ĉesti
uzroĉnici kontaminacije i trovanja namirnicama (Escherichia coli, Bacillus subtilis i
Staphylococcus aureus). Filmovi na bazi hitozana pokazali su bolja mehaniĉka svojstva i niţi stepen
rastvorljivosti u poreĊenju sa filmovima na bazi pektina. Emulzije i disperzije na bazi hitozana su
pokazale jaĉi antibakterijski efekat u in vitro uslovima, dok je kod emulzija na bazi pektina
primećeno sinergistiĉko dejstvo izmeĊu aktivnih komponenti. Efikasnost prevlaka, koje bi se
primenjivale u izradi aktivnog pakovanja, testirana je u in vivo uslovima na sveţim malinama
(Rubus idaeus L.), pri ĉemu je ostvaren produţetak sveţine i roka trajanja maline sa ĉetiri na osam
dana. Dejstvo emulzije na bazi pektina kao biopesticida ispitano je na krompirovom moljcu
(Phthorimaea operculella L.), kada je efekat sporog otpuštanja doveo do produţenog dejstva
bioaktivnih jedinjenja inkapsuliranog etarskog ulja u efikasnom suzbijanju krompirovog moljca.
“Data exchange” service offers individual users metadata transfer in several different formats. Citation formats are offered for transfers in texts as for the transfer into internet pages. Citation formats include permanent links that guarantee access to cited sources. For use are commonly structured metadata schemes : Dublin Core xml and ETUB-MS xml, local adaptation of international ETD-MS scheme intended for use in academic documents.